Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 19. 10:06 Világ

A csehek sem akarnak lemaradni a magyarok és lengyelek mögött a fegyverkezésben

Az orosz fenyegetés miatt nagy mértékben felpörgették a hadi kiadásokat, a hadseregek fejlesztését Közép-Európa országai. Ebben a lengyelek járnak az élen, de hazánk is egyre többet költ ilyen célokra, és ezt még a költségvetés szorult helyzete sem akadályozza.

Ha nem is cselekszik ennyire látványosan, de Csehország sem lóg ki a sorból. Az elsősorban háborús veszteséglistáiról ismert Oryx blog szerzői nemrég a cseh hadseregfejlesztésről készítettek egy összeállítást, elsősorban arról, hogy milyen nyugati eredetű haditechnikai eszközökkel váltják fel a még a rendszerváltás előttről megmaradt fegyvereket (amelyeknek elég nagy részét egyébként már át is adta Ukrajnának Csehország).

A 2030-ig szóló jelenlegi hadseregfejlesztési tervek szerint a cseh szárazföldi haderőnemnek lesz két gépesített dandárja, egy légi szállítású és egy tüzérségi ezrede, amelyet mintegy 10 ezer tartalékos egészít majd ki. Ezek főbb fegyverei közé tartozik majd várhatóan 73 Leopard 2A8-as harckocsi (hazánk a 2A7 verziót vásárolta meg, ezeket éppen gyártják Németországban), 172 darab svéd CV90 IV lövészpáncélos, valamint – a meglévő 99 mellé – várhatóan vesznek még 68 további osztrák Pandur II-es gyalogsági harcjárművet. Ezeket többféle támogató (műszaki-mentő, sebesültszállító, felderítő és parancsnoki) páncélozott harcjármű fogja segíteni, elsősorban szintén a CV90-es járműcsaládból.

A tüzérség magját 62 darab francia CAESAR önjáró löveg alkotja majd – ezek máris jó hírnevet szereztek maguknak Ukrajnában –, de az Oryx szerzői szerint elképzelhető a rakéta-sorozatvető képesség újraélesztése is, amely az RM-70-esek 2011-esek kivonásával veszett el. (Ezek már szintén Ukrajnában harcolnak.)

A levegőben a Mi-8/17-es szállító helikoptereket 10 darab amerikai UH-1Y Venom váltja fel már idéntől kezdve, míg a Mi-24-es csatahelikoptereket szintén tíz darab AH-1Z Viper (utóbbiakból kap Szlovákia is).

Az évtized közepétől kezdve az egy századnyi – hazánk által is üzemeltetett – svéd Gripen vadászgépet két századnyi, 24 darab F-35-ös váltja majd le. Ez a csere Magyarország esetében is felmerült, egyelőre azonban nem született meg a döntés – talán azért sem, mert ennek lenne a legnagyobb költségvetési vonzata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékéreA német Rheinmetall és a magyar állam cégei gyártanak majd fegyvereket a várpalotai védelmi ipari parkban, aminek a környékét sok pénzzel tolja meg most a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legerősebb hadseregét hozza létre Magyarország elhidegült szövetségeseLengyelország a II. világháború óta a legnagyobb hadi fejlesztését hajtja végre. Ezzel a lengyel hadsereg a NATO hat legerősebbje közé kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország hadsereg harckocsi helikopter tank tüzérség vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.