Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 19. 10:06 Világ

A csehek sem akarnak lemaradni a magyarok és lengyelek mögött a fegyverkezésben

Az orosz fenyegetés miatt nagy mértékben felpörgették a hadi kiadásokat, a hadseregek fejlesztését Közép-Európa országai. Ebben a lengyelek járnak az élen, de hazánk is egyre többet költ ilyen célokra, és ezt még a költségvetés szorult helyzete sem akadályozza.

Ha nem is cselekszik ennyire látványosan, de Csehország sem lóg ki a sorból. Az elsősorban háborús veszteséglistáiról ismert Oryx blog szerzői nemrég a cseh hadseregfejlesztésről készítettek egy összeállítást, elsősorban arról, hogy milyen nyugati eredetű haditechnikai eszközökkel váltják fel a még a rendszerváltás előttről megmaradt fegyvereket (amelyeknek elég nagy részét egyébként már át is adta Ukrajnának Csehország).

A 2030-ig szóló jelenlegi hadseregfejlesztési tervek szerint a cseh szárazföldi haderőnemnek lesz két gépesített dandárja, egy légi szállítású és egy tüzérségi ezrede, amelyet mintegy 10 ezer tartalékos egészít majd ki. Ezek főbb fegyverei közé tartozik majd várhatóan 73 Leopard 2A8-as harckocsi (hazánk a 2A7 verziót vásárolta meg, ezeket éppen gyártják Németországban), 172 darab svéd CV90 IV lövészpáncélos, valamint – a meglévő 99 mellé – várhatóan vesznek még 68 további osztrák Pandur II-es gyalogsági harcjárművet. Ezeket többféle támogató (műszaki-mentő, sebesültszállító, felderítő és parancsnoki) páncélozott harcjármű fogja segíteni, elsősorban szintén a CV90-es járműcsaládból.

A tüzérség magját 62 darab francia CAESAR önjáró löveg alkotja majd – ezek máris jó hírnevet szereztek maguknak Ukrajnában –, de az Oryx szerzői szerint elképzelhető a rakéta-sorozatvető képesség újraélesztése is, amely az RM-70-esek 2011-esek kivonásával veszett el. (Ezek már szintén Ukrajnában harcolnak.)

A levegőben a Mi-8/17-es szállító helikoptereket 10 darab amerikai UH-1Y Venom váltja fel már idéntől kezdve, míg a Mi-24-es csatahelikoptereket szintén tíz darab AH-1Z Viper (utóbbiakból kap Szlovákia is).

Az évtized közepétől kezdve az egy századnyi – hazánk által is üzemeltetett – svéd Gripen vadászgépet két századnyi, 24 darab F-35-ös váltja majd le. Ez a csere Magyarország esetében is felmerült, egyelőre azonban nem született meg a döntés – talán azért sem, mert ennek lenne a legnagyobb költségvetési vonzata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékéreA német Rheinmetall és a magyar állam cégei gyártanak majd fegyvereket a várpalotai védelmi ipari parkban, aminek a környékét sok pénzzel tolja meg most a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legerősebb hadseregét hozza létre Magyarország elhidegült szövetségeseLengyelország a II. világháború óta a legnagyobb hadi fejlesztését hajtja végre. Ezzel a lengyel hadsereg a NATO hat legerősebbje közé kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország hadsereg harckocsi helikopter tank tüzérség vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.