Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

Pár nappal ezelőtt jelentette be a szlovák kormány, hogy átadja Ukrajnának mind a 13 darab MiG-29-es vadászgépét, most pedig az is kiderült, hogy mit kap érte cserébe. Ahogy a szlovákiai sajtó írja Jaroslav Nad’ védelmi miniszter alapján, az ország 12 darab AH-1Z Viper csatahelikoptert kap az Egyesült Államoktól.

Igaz, Szlovákia nem ingyen jut hozzá a Bell vállalat által gyártott forgószárnyasokhoz, de Nad’ szerint rendkívül előnyös üzletről van szó: 340 millió dollárt kell fizetni, miközben piaci áron a teljes csomag értéke mintegy egymilliárd dollár. Nemcsak a helikoptereket kapja meg ugyanis a szomszédos ország, hanem a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet képzését, valamint az alkatrészellátást is biztosítja az Egyesült Államok.

Továbbá fegyvereket is, például Hellfire páncéltörő rakétákat, hiszen a típus fő szerepköre a földi csapatok támogatása, ehhez pedig természetesen erős fegyverzetre van szükség. Mint látszik, az amerikai helikopterek természetesen nem a MiG-eket fogják helyettesíteni.

Az utóbbiak kivonásáról egyébként már évekkel ezelőtt döntés született, és a folyamatot felgyorsította, hogy az ukrajnai háború miatt lényegében ellehetetlenült a szovjet eredetű gépek szervizelése. Szerepüket jövőre amerikai F-16-osok fogják átvenni.

Ha valósak a védelmi miniszter által megadott számok, Szlovákia jól jár az üzlettel, hiszen a MiG-ekért valószínűleg a 660 millió dollárnál (egymilliárd-340 millió) csak több nagyságrenddel kevesebbet kaptak volna, ha megpróbálják őket eladni. Ha egyáltalán sikerül, mert Magyarországnak ez egyáltalán nem jött össze a saját MiG-29-esivel. Igaz, a mostani csomagban mást is átadnak Ukrajnának a szlovákok, de a vadászgépek értéke kimagaslik ezek közül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok helikopter mig-29 orosz-ukrán háború Szlovákia vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Kovács Krisztián
2023. december 6. 18:47 Világ

Argentína példája mutatja, hogy ostoba környezetben csak ostobán lehet kormányozni

A megválasztott elnök egyelőre keresi és nem találja a programot végrehajtó jegybankelnököt és pénzügyminisztert.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.