Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 17. 11:06 Világ

150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnere

Interjút adott a Rheinmetall német fegyveripari konszern vezérigazgatója a Neue Zürcher Zeitungnak, amelyben Armin Pappenberger részletesen beszélt egyebek mellett az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó tevékenységeikről és terveikről. Ezek közül aktuálisan a legfontosabb, hogy a vállalat száz darab Leopard 1-es és ötven Leopard 2-es harckocsi karbantartását, felújítását végzi el, és bár ez szó szerint nem szerepel az interjúban, de ezt követően ezek a tankok minden bizonnyal Ukrajnába kerülnek.

Mint emlékezetes, a német kormány hosszú döntéshozatali és retorikai tekergőzés után jutott el oda januárban, hogy engedélyezze német gyártású harckocsik átadását az Oroszország ellen élet-halál harcot folytató ukrán hadsereg számára. Ugyanekkor született döntés arról is, hogy kifejezetten a német hadsereg állományából is kerülhetnek tankok Ukrajnába.

Ezt követően kiderült, hogy az – alváltozattól függően – többé-kevésbé vagy kifejezetten korszerűnek számító Leopard 2-esekből nem tudnak olyan sokat összeadni a felajánló országok, mint amennyi a remélt harctéri hatáshoz kellene, ezért kerültek előtérbe a régebbi, de az ukrajnai harctér egyre retróbb fegyverei közül nem is annyira kilógó Leopard 1-esek. Ezek azonban akár évtizedek óta raktárakban porosodtak, ezért alaposan fel kell újítani őket, hogy használható állapotba kerüljenek. Ugyanez igaz azokra a Leopard 2-esekre is, amelyeket tartalékállományukból ajánlottak fel az egyes országok.

A Rheinmetall-vezér arról is beszélt, hogy szeretnének 36 Leopard 2-est vásárolni a svájci hadsereg raktárkészleteiből – nyíltan ismét csak ki nem mondva, de nyilvánvalóan ukrajnai felhasználásra szánva. Ez azonban nem lesz könnyű menet: Svájc épp a napokban erősítette meg szigorú semlegességét, és inkább megsemmisítette a hadrendből kivont, de még használható, brit gyártmányú légvédelmi rakétáit, semmint hogy átadja ezeket Ukrajna számára.

Az interjúban Armin Pappenberger megerősítette, hogy valóban a terveik között szerepel egy harckocsigyár felépítése Ukrajnában, amennyiben az ukrán kormány erre igényt tart, a német pedig engedélyezi. Itt vagy a még csak tesztverzióban létező Panther tankokat gyártanák, vagy egy olyan hibridet, amelynek páncélteste a Leopard 2-esé, a tornya pedig a Pantheré. (Mivel új konstrukcióról van szó, utóbbinak a néven kívül természetesen semmi köze nincs a második világháborús Panther harckocsikhoz, bár ez nyilván magas labda lenne az orosz propaganda számára. Más kérdés, hogy ha lesz is valami ebből az üzemből, akkor elkezdi-e a termelést az ukrajnai háború vége előtt.)

A magyar hadsereg és hadiipar megújításában a kormány stratégiai partnerének számító német vállalat vezérigazgatója még azt is részletezte, hogy az üzem az ukrán állam tulajdona lenne, saját kockázatára építené fel, a Rheinmetall csak bérelné – épp úgy, mint a Várpalotán épülő tüzérségi lőszergyárat, amely a tervek szerint másfél év múlva lesz kész.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”Intenzíven zajlik Németországban az ukrán harckocsizók átképzése, akik nagyon elégedettek a Leopard 2-esekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 1 leopard 2 orosz-ukrán háború rheinmetall tank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 19. 16:56 Világ

Újabb háború a posztszovjet térségben, Moszkva zöld lámpát adhatott az örmények elleni támadáshoz Azerbajdzsánnak

Azerbajdzsán a számára ideális geopolitikai helyzetet kihasználva átfogó hadműveletet indított az örmény lakosságú Hegyi-Karabah ellen.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.