Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 17. 11:06 Világ

150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnere

Interjút adott a Rheinmetall német fegyveripari konszern vezérigazgatója a Neue Zürcher Zeitungnak, amelyben Armin Pappenberger részletesen beszélt egyebek mellett az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó tevékenységeikről és terveikről. Ezek közül aktuálisan a legfontosabb, hogy a vállalat száz darab Leopard 1-es és ötven Leopard 2-es harckocsi karbantartását, felújítását végzi el, és bár ez szó szerint nem szerepel az interjúban, de ezt követően ezek a tankok minden bizonnyal Ukrajnába kerülnek.

Mint emlékezetes, a német kormány hosszú döntéshozatali és retorikai tekergőzés után jutott el oda januárban, hogy engedélyezze német gyártású harckocsik átadását az Oroszország ellen élet-halál harcot folytató ukrán hadsereg számára. Ugyanekkor született döntés arról is, hogy kifejezetten a német hadsereg állományából is kerülhetnek tankok Ukrajnába.

Ezt követően kiderült, hogy az – alváltozattól függően – többé-kevésbé vagy kifejezetten korszerűnek számító Leopard 2-esekből nem tudnak olyan sokat összeadni a felajánló országok, mint amennyi a remélt harctéri hatáshoz kellene, ezért kerültek előtérbe a régebbi, de az ukrajnai harctér egyre retróbb fegyverei közül nem is annyira kilógó Leopard 1-esek. Ezek azonban akár évtizedek óta raktárakban porosodtak, ezért alaposan fel kell újítani őket, hogy használható állapotba kerüljenek. Ugyanez igaz azokra a Leopard 2-esekre is, amelyeket tartalékállományukból ajánlottak fel az egyes országok.

A Rheinmetall-vezér arról is beszélt, hogy szeretnének 36 Leopard 2-est vásárolni a svájci hadsereg raktárkészleteiből – nyíltan ismét csak ki nem mondva, de nyilvánvalóan ukrajnai felhasználásra szánva. Ez azonban nem lesz könnyű menet: Svájc épp a napokban erősítette meg szigorú semlegességét, és inkább megsemmisítette a hadrendből kivont, de még használható, brit gyártmányú légvédelmi rakétáit, semmint hogy átadja ezeket Ukrajna számára.

Az interjúban Armin Pappenberger megerősítette, hogy valóban a terveik között szerepel egy harckocsigyár felépítése Ukrajnában, amennyiben az ukrán kormány erre igényt tart, a német pedig engedélyezi. Itt vagy a még csak tesztverzióban létező Panther tankokat gyártanák, vagy egy olyan hibridet, amelynek páncélteste a Leopard 2-esé, a tornya pedig a Pantheré. (Mivel új konstrukcióról van szó, utóbbinak a néven kívül természetesen semmi köze nincs a második világháborús Panther harckocsikhoz, bár ez nyilván magas labda lenne az orosz propaganda számára. Más kérdés, hogy ha lesz is valami ebből az üzemből, akkor elkezdi-e a termelést az ukrajnai háború vége előtt.)

A magyar hadsereg és hadiipar megújításában a kormány stratégiai partnerének számító német vállalat vezérigazgatója még azt is részletezte, hogy az üzem az ukrán állam tulajdona lenne, saját kockázatára építené fel, a Rheinmetall csak bérelné – épp úgy, mint a Várpalotán épülő tüzérségi lőszergyárat, amely a tervek szerint másfél év múlva lesz kész.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”Intenzíven zajlik Németországban az ukrán harckocsizók átképzése, akik nagyon elégedettek a Leopard 2-esekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Világ harckocsi leopard 1 leopard 2 orosz-ukrán háború rheinmetall tank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 15:55 Világ

Ha nem vigyáz, az orosz függés után egy másik nagyhatalom karjaiba rohan Európa az energiaválság miatt

Az orosz gáz kiváltása majdnem mindenhol prioritás. De ki lesz ennek a nagy nyertese?

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.