Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 17. 11:06 Világ

150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnere

Interjút adott a Rheinmetall német fegyveripari konszern vezérigazgatója a Neue Zürcher Zeitungnak, amelyben Armin Pappenberger részletesen beszélt egyebek mellett az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó tevékenységeikről és terveikről. Ezek közül aktuálisan a legfontosabb, hogy a vállalat száz darab Leopard 1-es és ötven Leopard 2-es harckocsi karbantartását, felújítását végzi el, és bár ez szó szerint nem szerepel az interjúban, de ezt követően ezek a tankok minden bizonnyal Ukrajnába kerülnek.

Mint emlékezetes, a német kormány hosszú döntéshozatali és retorikai tekergőzés után jutott el oda januárban, hogy engedélyezze német gyártású harckocsik átadását az Oroszország ellen élet-halál harcot folytató ukrán hadsereg számára. Ugyanekkor született döntés arról is, hogy kifejezetten a német hadsereg állományából is kerülhetnek tankok Ukrajnába.

Ezt követően kiderült, hogy az – alváltozattól függően – többé-kevésbé vagy kifejezetten korszerűnek számító Leopard 2-esekből nem tudnak olyan sokat összeadni a felajánló országok, mint amennyi a remélt harctéri hatáshoz kellene, ezért kerültek előtérbe a régebbi, de az ukrajnai harctér egyre retróbb fegyverei közül nem is annyira kilógó Leopard 1-esek. Ezek azonban akár évtizedek óta raktárakban porosodtak, ezért alaposan fel kell újítani őket, hogy használható állapotba kerüljenek. Ugyanez igaz azokra a Leopard 2-esekre is, amelyeket tartalékállományukból ajánlottak fel az egyes országok.

A Rheinmetall-vezér arról is beszélt, hogy szeretnének 36 Leopard 2-est vásárolni a svájci hadsereg raktárkészleteiből – nyíltan ismét csak ki nem mondva, de nyilvánvalóan ukrajnai felhasználásra szánva. Ez azonban nem lesz könnyű menet: Svájc épp a napokban erősítette meg szigorú semlegességét, és inkább megsemmisítette a hadrendből kivont, de még használható, brit gyártmányú légvédelmi rakétáit, semmint hogy átadja ezeket Ukrajna számára.

Az interjúban Armin Pappenberger megerősítette, hogy valóban a terveik között szerepel egy harckocsigyár felépítése Ukrajnában, amennyiben az ukrán kormány erre igényt tart, a német pedig engedélyezi. Itt vagy a még csak tesztverzióban létező Panther tankokat gyártanák, vagy egy olyan hibridet, amelynek páncélteste a Leopard 2-esé, a tornya pedig a Pantheré. (Mivel új konstrukcióról van szó, utóbbinak a néven kívül természetesen semmi köze nincs a második világháborús Panther harckocsikhoz, bár ez nyilván magas labda lenne az orosz propaganda számára. Más kérdés, hogy ha lesz is valami ebből az üzemből, akkor elkezdi-e a termelést az ukrajnai háború vége előtt.)

A magyar hadsereg és hadiipar megújításában a kormány stratégiai partnerének számító német vállalat vezérigazgatója még azt is részletezte, hogy az üzem az ukrán állam tulajdona lenne, saját kockázatára építené fel, a Rheinmetall csak bérelné – épp úgy, mint a Várpalotán épülő tüzérségi lőszergyárat, amely a tervek szerint másfél év múlva lesz kész.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”Intenzíven zajlik Németországban az ukrán harckocsizók átképzése, akik nagyon elégedettek a Leopard 2-esekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 1 leopard 2 orosz-ukrán háború rheinmetall tank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.