Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 22. 10:27 Világ

Dicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”

Már zajlik egy ideje az ukrán harckocsizók átképzése a Leopard 2-es tankokra Németországban, és a napokban a nemzetközi sajtónak is lehetőséget adtak arra, hogy beszéljen néhánnyal a több tucat ukrán katona közül. Ahogy a Reuters írja, az ismerkedést szimulátoron kezdték a típussal, majd jöhetett az élőben gyakorlás a német páncélos kiképzőközpontban, Münster mellett.

„Fontos, hogy okosan használjuk ezt a modern fegyvert, hogy hozzásegítsen minket az áttöréshez és végső soron a győzelemhez” – mondta egy katona, aki 57 évével jó eséllyel az ukrán kontingens korelnöke. Amikor feltették neki az elmaradhatatlan kérdést, hogy mi a különbség a szovjet és a nyugati fegyverzet között, azt mondta: a – szovjet eredetű – ukrán tankokkal összevetve a németek olyanok,

mint „a Zsigulihoz képest egy Mercedes".

Egy másik ukrán katona, akit a Marder lövészpáncélosra képeznek át, nem látott ekkora különbséget a korábban általa használt gyalogsági harcjárművel szemben. „Van tapasztalatunk hasonló fegyverrendszerekkel… a logika ugyanaz, néha a tolmácsra sincs szükségünk, hogy megértsük az instruktort” – mondta egy 33 éves ukrán katona.

A két vélemény különbségének egyik magyarázata az lehet, hogy a szóban forgó fegyverek közül a Leopard 2 az A6-os változat, amely aránylag modernnek számít, míg a Marder egy bőven hidegháborús fegyver, alapvetően a 70-es évek technológiai színvonalát tükrözi, bár az állomány egy részét folyamatosan korszerűsítették, és a német hadsereg még szintén szolgálatban tartja a típust.

Az ukrán katonák rendkívül intenzíven, a hét hat napján 12 órában végzik az átképzést, és a tervek szerint március végén térnek vissza hazájukba, hogy a frontokon hasznosíthassák a megszerzett tudást, illetve magukat a német gyártású fegyvereket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 2 németország orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.