Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 22. 10:27 Világ

Dicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”

Már zajlik egy ideje az ukrán harckocsizók átképzése a Leopard 2-es tankokra Németországban, és a napokban a nemzetközi sajtónak is lehetőséget adtak arra, hogy beszéljen néhánnyal a több tucat ukrán katona közül. Ahogy a Reuters írja, az ismerkedést szimulátoron kezdték a típussal, majd jöhetett az élőben gyakorlás a német páncélos kiképzőközpontban, Münster mellett.

„Fontos, hogy okosan használjuk ezt a modern fegyvert, hogy hozzásegítsen minket az áttöréshez és végső soron a győzelemhez” – mondta egy katona, aki 57 évével jó eséllyel az ukrán kontingens korelnöke. Amikor feltették neki az elmaradhatatlan kérdést, hogy mi a különbség a szovjet és a nyugati fegyverzet között, azt mondta: a – szovjet eredetű – ukrán tankokkal összevetve a németek olyanok,

mint „a Zsigulihoz képest egy Mercedes".

Egy másik ukrán katona, akit a Marder lövészpáncélosra képeznek át, nem látott ekkora különbséget a korábban általa használt gyalogsági harcjárművel szemben. „Van tapasztalatunk hasonló fegyverrendszerekkel… a logika ugyanaz, néha a tolmácsra sincs szükségünk, hogy megértsük az instruktort” – mondta egy 33 éves ukrán katona.

A két vélemény különbségének egyik magyarázata az lehet, hogy a szóban forgó fegyverek közül a Leopard 2 az A6-os változat, amely aránylag modernnek számít, míg a Marder egy bőven hidegháborús fegyver, alapvetően a 70-es évek technológiai színvonalát tükrözi, bár az állomány egy részét folyamatosan korszerűsítették, és a német hadsereg még szintén szolgálatban tartja a típust.

Az ukrán katonák rendkívül intenzíven, a hét hat napján 12 órában végzik az átképzést, és a tervek szerint március végén térnek vissza hazájukba, hogy a frontokon hasznosíthassák a megszerzett tudást, illetve magukat a német gyártású fegyvereket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Világ harckocsi leopard 2 németország orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.