Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 22. 10:27 Világ

Dicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”

Már zajlik egy ideje az ukrán harckocsizók átképzése a Leopard 2-es tankokra Németországban, és a napokban a nemzetközi sajtónak is lehetőséget adtak arra, hogy beszéljen néhánnyal a több tucat ukrán katona közül. Ahogy a Reuters írja, az ismerkedést szimulátoron kezdték a típussal, majd jöhetett az élőben gyakorlás a német páncélos kiképzőközpontban, Münster mellett.

„Fontos, hogy okosan használjuk ezt a modern fegyvert, hogy hozzásegítsen minket az áttöréshez és végső soron a győzelemhez” – mondta egy katona, aki 57 évével jó eséllyel az ukrán kontingens korelnöke. Amikor feltették neki az elmaradhatatlan kérdést, hogy mi a különbség a szovjet és a nyugati fegyverzet között, azt mondta: a – szovjet eredetű – ukrán tankokkal összevetve a németek olyanok,

mint „a Zsigulihoz képest egy Mercedes".

Egy másik ukrán katona, akit a Marder lövészpáncélosra képeznek át, nem látott ekkora különbséget a korábban általa használt gyalogsági harcjárművel szemben. „Van tapasztalatunk hasonló fegyverrendszerekkel… a logika ugyanaz, néha a tolmácsra sincs szükségünk, hogy megértsük az instruktort” – mondta egy 33 éves ukrán katona.

A két vélemény különbségének egyik magyarázata az lehet, hogy a szóban forgó fegyverek közül a Leopard 2 az A6-os változat, amely aránylag modernnek számít, míg a Marder egy bőven hidegháborús fegyver, alapvetően a 70-es évek technológiai színvonalát tükrözi, bár az állomány egy részét folyamatosan korszerűsítették, és a német hadsereg még szintén szolgálatban tartja a típust.

Az ukrán katonák rendkívül intenzíven, a hét hat napján 12 órában végzik az átképzést, és a tervek szerint március végén térnek vissza hazájukba, hogy a frontokon hasznosíthassák a megszerzett tudást, illetve magukat a német gyártású fegyvereket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 2 németország orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.