Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 22. 10:27 Világ

Dicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”

Már zajlik egy ideje az ukrán harckocsizók átképzése a Leopard 2-es tankokra Németországban, és a napokban a nemzetközi sajtónak is lehetőséget adtak arra, hogy beszéljen néhánnyal a több tucat ukrán katona közül. Ahogy a Reuters írja, az ismerkedést szimulátoron kezdték a típussal, majd jöhetett az élőben gyakorlás a német páncélos kiképzőközpontban, Münster mellett.

„Fontos, hogy okosan használjuk ezt a modern fegyvert, hogy hozzásegítsen minket az áttöréshez és végső soron a győzelemhez” – mondta egy katona, aki 57 évével jó eséllyel az ukrán kontingens korelnöke. Amikor feltették neki az elmaradhatatlan kérdést, hogy mi a különbség a szovjet és a nyugati fegyverzet között, azt mondta: a – szovjet eredetű – ukrán tankokkal összevetve a németek olyanok,

mint „a Zsigulihoz képest egy Mercedes".

Egy másik ukrán katona, akit a Marder lövészpáncélosra képeznek át, nem látott ekkora különbséget a korábban általa használt gyalogsági harcjárművel szemben. „Van tapasztalatunk hasonló fegyverrendszerekkel… a logika ugyanaz, néha a tolmácsra sincs szükségünk, hogy megértsük az instruktort” – mondta egy 33 éves ukrán katona.

A két vélemény különbségének egyik magyarázata az lehet, hogy a szóban forgó fegyverek közül a Leopard 2 az A6-os változat, amely aránylag modernnek számít, míg a Marder egy bőven hidegháborús fegyver, alapvetően a 70-es évek technológiai színvonalát tükrözi, bár az állomány egy részét folyamatosan korszerűsítették, és a német hadsereg még szintén szolgálatban tartja a típust.

Az ukrán katonák rendkívül intenzíven, a hét hat napján 12 órában végzik az átképzést, és a tervek szerint március végén térnek vissza hazájukba, hogy a frontokon hasznosíthassák a megszerzett tudást, illetve magukat a német gyártású fegyvereket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 2 németország orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.