Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. június 13. 16:24 Világ

Pörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanak

Szlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá pénteken. Egyelőre csak néhány tucat katonai járműről van szó, a bejelentés szerint hamarosan elkezdődő javításokat a kelet-szlovákiai Szepsiben (Moldava nad Bodvou), a Konstrukta Defence állami haditechnikai üzemében fogják végezni. Azt, hogy milyen járművekről van szó, biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Ukrajna még áprilisban fordult több szomszédjához azzal a kéréssel, hogy az ő hadi létesítményeikben végezzék el a háborúban megsérült katonai járművek javítását és modernizálását. Akkor arról beszéltek, hogy első körben BRDM-2 páncélozott harci járművek felújításáról lehet szó. Az ukrán kérésre Szlovákián kívül Csehország is igent mondott, ott a Czechoslovak Group haditechnikai holding fog T-64-es ukrán tankokat, később pedig gumikerekes harcjárműveket ismét harcképessé tenni, illetve felújítani.

Lengyelország mellett Csehország is kiemelten segíti a kelet-közép-európai térségből fegyverekkel, lőszerekkel és más harci eszközökkel az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereget. Kisebb mértékben, de Szlovákia is érdemi segítséget nyújt – ebben mindkét ország tud építeni az egykor erős és exportképes csehszlovák hadiipar örökségére, és a két ország kormánya aktív szerepet játszik az Ukrajnának nyújtandó nyugati segítségben. Ennek politikai szinten friss fejleménye, hogy a cseh külügyminiszter élesen elutasította Emmanuel Macron javaslatát, melyben a francia elnök az Oroszországgal szembeni majdani méltányos békefeltételek mellett emelt szót, mondván, Moszkvát a történelmi tapasztalatok alapján nem szabad megalázni. Jan Lipavský úgy fogalmazott, a jelek szerint Macron nem érti Oroszországot.

Csehország volt az első NATO-tagállam, amelyik tankokat adott Ukrajnának. A cseh T-72-esekről ugyan nem volt hivatalos prágai bejelentés, de Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter is megemlítette a cseh fegyverszállítások méltatása közben, és már a donbaszi hadszíntérről is érkeztek fotók megsérült, egykori cseh T-72-esekről. A tankokon kívül Prága tarackokat, rakéta-sorozatvetőket, helikoptereket, gyalogsági harcjárműveket, légvédelmi fegyvereket és lőszereket is juttatott Ukrajnának. A régi T-72-esek helyett Csehország Németországtól kap modernebb Leopard 2 A4-es tankokat, és már tárgyalnak a legkorszerűbb A7-esek megvásárlásáról is.

A katonai segítséggel összekapcsolt fegyverzetcsere és hadi modernizáció Szlovákiában is létező modell: ott az ország Sz-300 légvédelmi rendszerét adták át Ukrajnának, amit amerikai Patriotokkal pótolnak. Szlovákia a háború kezdete óta 154 millió euró értékben adott katonai eszközöket Kijevnek. Az Sz-300-ason kívül MiG-29-es vadászgépek átadása is folyamatban van, és a múlt héten arról is megállapodtak, hogy nyolc darab Zuzana-2 önjáró löveget adnak az ukrán hadvezetésnek. Utóbbiakat szintén a szlovák honvédelmi minisztérium alá tartozó Konstrukta Defence gyártja. (Korábban a régebbi generációs Zuzana-1-esekről volt szó, de ezek a korszerűtlenségük miatt felújítás nélkül feltehetően nem jelentenének érdemi segítséget.)

A javában zajló szlovák haderőfejlesztés egyik fontos gyártó- és javítóbázisa amúgy is itt, a Kassához közeli Szepsin működik. Az itteni üzemek működnek közre majd a finn Patria típusú páncélkocsik gyártásában is, amelyek beszerzéséről (447 millió eurós üzletről van szó) idén állapodtak meg, hosszabb távon a szlovák fegyveres erők számára körülbelül 500 járművet terveznek legyártani. Az 1,7 milliárd eurós óriástendert elnyerő német Rheinmetall szintén Szepsiben építi meg az egyik új hadigyárát, ahol a Lynx KF41-es lánctalpas harcjárművek alváza és tornya készül majd, és itt fogják tesztelni is a járműveket.

A Rheinmetall egyébként épít gyárakat Magyarországon is: Zalaegerszegen is Lynxek készülnek majd, Kaposváron első körben török Gidrán harcjárműveket szerelnek fel, Várpalotán pedig tüzérségi lőszereket fognak gyártani. A német hadiipari szereplő számára stratégiai prioritás a közép-európai hálózatának gyors kiépítése, a folyamatot az orosz-ukrán háborús is katalizálja. Magyarország egyébként az egyetlen kelet-európai NATO-tagállam, amelyik nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnyaA csehek és a szlovákok javítják a sérült ukrán harci járműveket. Csehország helikoptereket küldött Ukrajnába, új szintre emelve a támogatások mértékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy magyar lőszervásárlás segítette új rekordhoz a német RheinmetalltSosem volt még akkora rendelésállománya a hadiipari vállalat fegyvereket és lőszereket gyártó egységének, mint most. A forgalom is szépen megindult felfelé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország fegyver hadiipar orosz-ukrán háború Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.