Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 30. 11:26 Világ

Épül az új Wagner-bázis, a szomszédos épületeket meg árulja az önkormányzat

Belarusz középső részén egy elhagyott katonai bázis területén már épülnek azok a létesítmények, amelyek jó eséllyel a Wagner-csoport országba költöző részének elszállásolására szolgálnak.

A hétvégi zendülés után a Jevgenyij Prigozsin által vezetett – de az orosz állam által finanszírozott, ahogyan azt most Vlagyimir Putyin elnök elismerte – Wagner tagjainak három választása maradt: beállnak az orosz hadseregbe, leszerelnek vagy követik Prigozsint Belaruszba. Arról különböző becslések jelentek meg, hogy az utóbbiak mennyien lesznek majd, a Versztka ellenzéki orosz lap nemrég arról írt, hogy nyolcezer ember befogadására alkalmas bázist hoznak létre számukra az országban.

A New York Times pedig a napokban arról számolt be a Planet Labs műholdfelvételei alapján, hogy Belarusz középső részén egy kerítéssel körbevett, de már évek óta nem használt katonai bázis – erről írt a Versztka is – területén az orosz sátortáborokra emlékeztető szerkezetek kezdtek megjelenni egy nyolchektáros területen.

A bázis mintegy 130 kilométerre van Minszktől délkeleti irányban, és 20-ra Aszipovicsi városától, ahol több katonai létesítmény is található, például gyakorlótér és lőszerraktár. A szóban forgó bázist korábban egy belarusz rakétatüzérségi dandár használta, de ezt 2018-ban közelebb költöztették Aszipovicsihez.

Azóta a bázis olyannyira üresen állt, hogy a térségi önkormányzat eladásra hirdette meg az ott lévő 31 épületet, egyebek mellett barakkokat, kantinokat és műhelyeket. A hirdetés szerint az épületek egy 37 hektáros területen találhatók, és üzleti hasznosításra ajánlják. Bár a hirdetés elvileg még aktív, meglepő lenne, ha egy vállalkozó pont most akarna odaköltözni – hacsak nem épp a wagneresek kiszolgálására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelébenLukasenka óriási PR-győzelmet aratott a szombati oroszországi zendülést lezáró közvetítésével, és már épül is a tábor nyolcezer Wagner-katona elszállásolására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ belarusz Oroszország Vlagymir Putyin wagner wagner csoport zendülés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.