Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 18. 16:14 Világ

Tényleg jobban fenyegeti az elszegényedés a svédeket, mint a magyarokat?

Érdekes ellentmondás mutatkozik a magyar lakosság anyagi jóllétét jellemző statisztikák láttán: az Eurostat friss jelentése szerint a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatainak kitett magyarok aránya 18,4 százalék volt tavaly, míg az uniós átlag 21,6 százalék. Magyarországról ezzel az értékkel olyan, a magas életszínvonalukról híres uniós tagállamokhoz mérten is kedvezőbb kép mutatkozik, mint Svédország és Luxemburg, pedig más statisztikák szerint nem valami fényes a magyar lakosság helyzete.

A különös ellentét hátterében a viszonylag szerény magyarországi bérek miatt alacsonyan meghúzott szegénységi küszöb áll. A szóban forgó statisztika szerint ugyanis azok vannak kitéve a lecsúszás kockázatának, akiket az alábbi három opció közül legalább az egyik érint:

  • relatív szegénységben él, vagyis a nettó jövedelme elmarad a szegénységi küszöbtől,
  • ötödannyi időt sem tölt munkával – vagy a háztartásának tagjai nem dolgoznak annyit –, mint tehetné,
  • súlyos anyagi vagy szociális nélkülözésre kényszerül.

A szegénységi küszöbnek számító bérszint uniós összehasonlításban már a legalacsonyabbak közé tartozik Magyarországon. A küszöb alá azok az emberek esnek, akikre a háztartásukban jutó nettó jövedelem nem éri el a bérmedián – ennél az összegnél a lakosság egyik fele kevesebbet, a másik fele többet keres – hatvan százalékát.

A relatív szegénységgel kapcsolatban továbbá érdemes megjegyezni, hogy az adott országban regisztrált összes jövedelemhez viszonyít, amelyek, ha valahol egyöntetűen alacsonyak, akkor ez a szegénységi mutató a körülményeket a valóságosnál pozitívabbként jellemezheti – így történik ez Magyarország esetében is, ahol a szerény szegénységi küszöbhöz viszonylag alacsony jövedelemkülönbségek társulnak.

A másik két szempont érvényessége – vagyis, hogy valóban kifejezi-e a nélkülöző életmód valószínűségét vagy sem – is megkérdőjelezhető. Az alacsony munkaintenzitásnak is nevezett második kritérium tükrében is viszonylag kedvezőnek látszik Magyarország helyzete, ugyanis a probléma a lakosság 6,2 százalékát érintette csak az unióban mért 8,3 százalékos átlaggal szemben. E mutató szerint a legrosszabb helyzetben Finnország, Írország és Belgium volt 2022-ben, ahol tíz százalékot meghaladta a munkaerőpiacról kiszorult lakosság aránya – kérdés azonban, hogy az emberek foglalkoztatottsági státusza mennyiben határozza meg a jövedelmeit, a munka önmagában nem jelent biztosítékot a szegénység elkerülésére.

Az anyagi vagy szociális deprivációban azokat az embereket vélik érintettnek a statisztikai hivatalok, akik tizenhárom különböző, háztartási és egyéni szinten lehetséges kiadás*Évi egyhetes üdülés hiánya
Váratlan kiadások fedezetének hiánya
Kétnaponta történő húsételfogyasztás hiánya
Hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátralék
Lakás megfelelő fűtésének hiánya
Anyagi okból nincs személygépkocsija
Elhasználódott bútorok lecserélésének hiánya
Elhasználódott ruhák lecserélésének hiánya
Nem rendelkezik két pár cipővel, amelyből az egyik minden évszakban használható
Nem tudja havonta egyszer vendégül látni rokonait, barátait, vagy elmenni velük vendéglátóhelyre
Nem tud rendszeresen részt venni fizetős szabadidős programokon
Nem tud hetente egy kisebb összeget magára költeni
Nem rendelkezik az otthonában interneteléréssel
közül legalább hetet nem engedhetnek meg maguknak. Ezt a mutatót már kevéssé torzítják az egyes országokban jellemző bérek, azok különbségei, illetve a munkahelyek minősége, úgyhogy a másik két szemponthoz képest jó összehasonlítási alap lehet az országok között. A nélkülözés tavaly leginkább Romániában, Bulgáriában és Görögországban volt gyakori, ezen országokat azonban Magyarország követi a rangsorban, ahol e tekintetben a szegénység és a kirekesztődés kockázata már viszonylag magas, 9,1 százalék az uniós 6,7 százalékos átlaggal szemben.

Mindez már jobban illik abba képbe, amit több további statisztika is mutat az országról: a magyar háztartások a fogyasztásuk alapján már 2021-ben is az uniós rangsor végén álltak, és jelentős részüket érinti az elszegényedés. A magyar háztartások szubjektív helyzetmegítélése is elmarad a régiós és az uniós átlagoktól, Magyarországon a belső fogyasztás helyett inkább a külföldre történő értékesítés és az onnan érkező befektetések húzhatják ki a gazdaságot a recesszióból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost épp Magyarország helyzete a legrosszabb a visegrádi régióban, de ez megváltozhatMagyarországot és Lengyelországot a külföldi befektetések, Csehországot és Szlovákiát a belső fogyasztás húzhatja ki a csávából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ eu-silc Eurostat relatív jövedelmi szegénység szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.