Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 10. 16:07 Adat

Most épp Magyarország helyzete a legrosszabb a visegrádi régióban, de ez megváltozhat

Ellentmondásos kép mutatkozik a magyar gazdaságról régiós összehasonlításban. Miközben az aktuális növekedési statisztikák tükrében Magyarország a legrosszabb pozícióba süllyedt a visegrádi országok között, ez a helyzet viszonylag újkeletű, és az előrejelzések szerint meg is változhat a közeljövőben.

A közelmúltban az uniós összehasonításban is kiemelkedő léptékű infláció és fogyasztás-mérséklődés mellett az idei év első negyedévében a magyar GDP szűkült a legnagyobb mértékben a V4-ek között. Az előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarországon mért 1,1 százalékos visszaeséshez képest Csehországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, Lengyelországban stagnált, Szlovákiában pedig növekedett a bruttó hazai termelés. A megelőző negyedévekben azonban jellemzően épp Szlovákia vette fel a régiós sereghajtó pozícióját, míg Magyarország Lengyelországgal együtt viszonylag jó teljesítményt mutatott – az átrendeződés a tavalyi év végén kezdődött.

Hasonló kép mutatkozik az ipari termelés volumenét nézve is: Szlovákia a tavalyi év egészében alulteljesített a régióban, decemberben közel 11 százalékos visszaeséssel az egy évvel korábbi szinthez képest, idén márciusban azonban már viszonylag kedvező növekedési adatot mutatott. Eközben a magyar és a lengyel ipar éppen ellentétes tendenciát mutattak, márciusra e tekintetben is Magyarország süllyedt a lista végére.

A kilátásokat nézve azonban újabb átrendeződésre lehet számítani. A szubjektív vállalatvezetői véleményeken alapuló beszerzési menedzserindex (BMI, vagy angolul rövidítve: PMI) Magyarországon stabilan a derűlátó feldolgozóipari cégvezetők többségére utal szemben az eurózónában és a visegrádi térségben tapasztalható, jóval kedvezőtlenebb üzleti klímával.

Figyelemre méltó ugyanakkor a magyar háztartások helyzetmegítélésének leszakadása a régiós és az uniós szinttől egy hasonló, személyes véleményeken alapuló konjunktúramutató alapján.

Az Európai Bizottság május közepén tett előrejelzései szerint bár idén a bruttó hazai össztermék növekedése mindössze fél százalék lesz, amit a térségben csak Csehország növekedése múl majd alul 0,2 százalékkal, a következő évben Magyarország növekedési kilátásai a legjobbak a visegrádi országok közül.

A fordulatot a bizottsági elemzés szerint a külpiaci kereslet élénkülése hozza majd el, amit a közvetlen külföldi tőkebefektetések is hajtani fognak, miközben a belső kereslet és a beruházási aktivitás is gyengék maradnak, így a visszafogott import mellett a nettó export pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez. A helyzet Lengyelországban is hasonló, a várhatóan erősen pozitív külkereskedelmi mérleg javíthat a GDP-n, amit szintén elsősorban a külföldi tőkebeáramlásra vezethető vissza, és nem a belpiaci körülményekre.

Csehországban ugyanakkor a háztartások fogyasztása 2023 folyamán erősödni kezd majd, ami a reáljövedelmek emelkedésével összhangban 2024-ben a fokozódó külföldi kereslettel együtt a GDP növekedésének fő hajtóerejévé válik. Az ország gazdaságát a beruházások is hajtják, amelyek finanszírozásában a Magyarországtól és Lengyelországtól visszatartott uniós források is szerepet kapnak.

A háztartások fogyasztása Szlovákiában is fontos tényező, az ország termelését a gyenge export és a mérséklődő állami költések húzták le, míg a lakossági fogyasztás viszonylag jól tartotta magát, megóvva az országot a recessziótól. A helyreálló ellátási láncoknak köszönhetően a gazdasági aktivitás 2023 második felében várhatóan felgyorsul, így nőhet az export, ami javuló GDP-adatokhoz vezethet, ráadásul az unió által is támogatott beruházások is javítják a kilátásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is KínaBár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés gazdasági válság recesszió visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.