Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 10. 16:07 Adat

Most épp Magyarország helyzete a legrosszabb a visegrádi régióban, de ez megváltozhat

Ellentmondásos kép mutatkozik a magyar gazdaságról régiós összehasonlításban. Miközben az aktuális növekedési statisztikák tükrében Magyarország a legrosszabb pozícióba süllyedt a visegrádi országok között, ez a helyzet viszonylag újkeletű, és az előrejelzések szerint meg is változhat a közeljövőben.

A közelmúltban az uniós összehasonításban is kiemelkedő léptékű infláció és fogyasztás-mérséklődés mellett az idei év első negyedévében a magyar GDP szűkült a legnagyobb mértékben a V4-ek között. Az előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarországon mért 1,1 százalékos visszaeséshez képest Csehországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, Lengyelországban stagnált, Szlovákiában pedig növekedett a bruttó hazai termelés. A megelőző negyedévekben azonban jellemzően épp Szlovákia vette fel a régiós sereghajtó pozícióját, míg Magyarország Lengyelországgal együtt viszonylag jó teljesítményt mutatott – az átrendeződés a tavalyi év végén kezdődött.

Hasonló kép mutatkozik az ipari termelés volumenét nézve is: Szlovákia a tavalyi év egészében alulteljesített a régióban, decemberben közel 11 százalékos visszaeséssel az egy évvel korábbi szinthez képest, idén márciusban azonban már viszonylag kedvező növekedési adatot mutatott. Eközben a magyar és a lengyel ipar éppen ellentétes tendenciát mutattak, márciusra e tekintetben is Magyarország süllyedt a lista végére.

A kilátásokat nézve azonban újabb átrendeződésre lehet számítani. A szubjektív vállalatvezetői véleményeken alapuló beszerzési menedzserindex (BMI, vagy angolul rövidítve: PMI) Magyarországon stabilan a derűlátó feldolgozóipari cégvezetők többségére utal szemben az eurózónában és a visegrádi térségben tapasztalható, jóval kedvezőtlenebb üzleti klímával.

Figyelemre méltó ugyanakkor a magyar háztartások helyzetmegítélésének leszakadása a régiós és az uniós szinttől egy hasonló, személyes véleményeken alapuló konjunktúramutató alapján.

Az Európai Bizottság május közepén tett előrejelzései szerint bár idén a bruttó hazai össztermék növekedése mindössze fél százalék lesz, amit a térségben csak Csehország növekedése múl majd alul 0,2 százalékkal, a következő évben Magyarország növekedési kilátásai a legjobbak a visegrádi országok közül.

A fordulatot a bizottsági elemzés szerint a külpiaci kereslet élénkülése hozza majd el, amit a közvetlen külföldi tőkebefektetések is hajtani fognak, miközben a belső kereslet és a beruházási aktivitás is gyengék maradnak, így a visszafogott import mellett a nettó export pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez. A helyzet Lengyelországban is hasonló, a várhatóan erősen pozitív külkereskedelmi mérleg javíthat a GDP-n, amit szintén elsősorban a külföldi tőkebeáramlásra vezethető vissza, és nem a belpiaci körülményekre.

Csehországban ugyanakkor a háztartások fogyasztása 2023 folyamán erősödni kezd majd, ami a reáljövedelmek emelkedésével összhangban 2024-ben a fokozódó külföldi kereslettel együtt a GDP növekedésének fő hajtóerejévé válik. Az ország gazdaságát a beruházások is hajtják, amelyek finanszírozásában a Magyarországtól és Lengyelországtól visszatartott uniós források is szerepet kapnak.

A háztartások fogyasztása Szlovákiában is fontos tényező, az ország termelését a gyenge export és a mérséklődő állami költések húzták le, míg a lakossági fogyasztás viszonylag jól tartotta magát, megóvva az országot a recessziótól. A helyreálló ellátási láncoknak köszönhetően a gazdasági aktivitás 2023 második felében várhatóan felgyorsul, így nőhet az export, ami javuló GDP-adatokhoz vezethet, ráadásul az unió által is támogatott beruházások is javítják a kilátásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is KínaBár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés gazdasági válság recesszió visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.