Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Rengeteg elemzés jelent meg a nyugati szankciók sorával sújtott orosz gazdaság teljesítményéről és kilátásairól, ám az meglehetősen bizonytalan, hogy mekkora háborús költséget kell előteremtenie. Az orosz illetékesek természetesen nem sietnek segíteni a kérdés megválaszolásában, az ország költségvetésének egyre nagyobb részét titkosítják.

Az Economist mindenesetre arra jutott, hogy az orosz gazdaság méretéhez képest eddig nem túlságosan nagy összeget, egy évre vetítve mintegy ötezer milliárd rubelt költött az invázióra, ami az orosz bruttó hazai termék (GDP) körülbelül három százaléka. A brit lap erre saját számításai és szakértői konzultációk alapján jutott, alapvetően a háborút megelőző védelmi kiadási terveket és a tényleges költéseket összehasonlítva, amennyire ez lehetséges az adatok alapján. (A teljes orosz védelmi büdzsé ennél tehát jóval nagyobb, hiszen a hadi komplexum egészét is működtetni kell az ukrajnai háborútól függetlenül a kamcsatkai helyőrségektől az északi flottához tartozó tengeralattjárókig. A szélesebb értelemben vett biztonsági feladatokra idén már az orosz büdzsé harmada megy el.)

Ez a három százalék történelmi összevetésben viszonylag szerény arány, nemcsak a második világháborúhoz, hanem például az Egyesült Államok koreai háborújához képest is.

Az Economist összegzése szerint alapvetően három oka van annak, hogy csak ilyen szinten van az orosz állam ukrajnai háborús kiadása.

Az első politikai: hivatalosan továbbra sem háborúról van szó, hanem különleges katonai műveletről, és ennek fényében furcsa lenne, ha a szóban forgó összeg többszörösét költenék a hadműveletekre.

A második ezzel szorosan összefügg: most – döntően az olajbevételeknek köszönhetően, a tartalékok egy részét is felélve – az orosz állam képes egyszerre finanszírozni a hadműveleteket és a megnövelt jóléti kiadásokat, ha azonban az előbbi rész nagyon elszaladna, akkor erre már képtelenné válna. Mindegy, hogy adóemeléssel vagy az infláció elengedésével teremtenék elő a pénzt, az életszínvonal látná kárát, ezt pedig az orosz vezetés szeretné elkerülni – végső soron az elnyomó rendszerek sem maradhatnak fenn, ha nem képesek valamilyen módon biztosítani a tömegek támogatását vagy legalább a közönyét.

A harmadik ok, hogy a haditechnika fejlődésének köszönhetően összességében kisebb összegekből is elérhetők hasonló eredmények – a precíziós lőszerek drágák ugyan, összességében mégis megéri őket alkalmazni a hagyományos lőszerek tömegével szemben. Igaz, azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire releváns az orosz hadsereggel kapcsolatban, mindenesetre olcsóbb precíziós rakétákkal stratégiai fontosságúnak gondolt célokat támadni, mint nehézbombázók százaival, mint a második világháborúban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiányaAz idei orosz költségvetésnek már a harmada tartozik a titkosított kategóriába, és ezen a téren nem sok jele látszik a fegyelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLebuktak az oroszok, nem tudják növelni a hadiipar termelésétAz ipari régiók szennyezésének nyomon követése megerősíti azokat az anekdotikus információkat, miszerint nem pörög úgy az orosz hadiipar, ahogyan azt a vezetés szeretné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadikiadások költségvetés orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.