Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Rengeteg elemzés jelent meg a nyugati szankciók sorával sújtott orosz gazdaság teljesítményéről és kilátásairól, ám az meglehetősen bizonytalan, hogy mekkora háborús költséget kell előteremtenie. Az orosz illetékesek természetesen nem sietnek segíteni a kérdés megválaszolásában, az ország költségvetésének egyre nagyobb részét titkosítják.

Az Economist mindenesetre arra jutott, hogy az orosz gazdaság méretéhez képest eddig nem túlságosan nagy összeget, egy évre vetítve mintegy ötezer milliárd rubelt költött az invázióra, ami az orosz bruttó hazai termék (GDP) körülbelül három százaléka. A brit lap erre saját számításai és szakértői konzultációk alapján jutott, alapvetően a háborút megelőző védelmi kiadási terveket és a tényleges költéseket összehasonlítva, amennyire ez lehetséges az adatok alapján. (A teljes orosz védelmi büdzsé ennél tehát jóval nagyobb, hiszen a hadi komplexum egészét is működtetni kell az ukrajnai háborútól függetlenül a kamcsatkai helyőrségektől az északi flottához tartozó tengeralattjárókig. A szélesebb értelemben vett biztonsági feladatokra idén már az orosz büdzsé harmada megy el.)

Ez a három százalék történelmi összevetésben viszonylag szerény arány, nemcsak a második világháborúhoz, hanem például az Egyesült Államok koreai háborújához képest is.

Az Economist összegzése szerint alapvetően három oka van annak, hogy csak ilyen szinten van az orosz állam ukrajnai háborús kiadása.

Az első politikai: hivatalosan továbbra sem háborúról van szó, hanem különleges katonai műveletről, és ennek fényében furcsa lenne, ha a szóban forgó összeg többszörösét költenék a hadműveletekre.

A második ezzel szorosan összefügg: most – döntően az olajbevételeknek köszönhetően, a tartalékok egy részét is felélve – az orosz állam képes egyszerre finanszírozni a hadműveleteket és a megnövelt jóléti kiadásokat, ha azonban az előbbi rész nagyon elszaladna, akkor erre már képtelenné válna. Mindegy, hogy adóemeléssel vagy az infláció elengedésével teremtenék elő a pénzt, az életszínvonal látná kárát, ezt pedig az orosz vezetés szeretné elkerülni – végső soron az elnyomó rendszerek sem maradhatnak fenn, ha nem képesek valamilyen módon biztosítani a tömegek támogatását vagy legalább a közönyét.

A harmadik ok, hogy a haditechnika fejlődésének köszönhetően összességében kisebb összegekből is elérhetők hasonló eredmények – a precíziós lőszerek drágák ugyan, összességében mégis megéri őket alkalmazni a hagyományos lőszerek tömegével szemben. Igaz, azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire releváns az orosz hadsereggel kapcsolatban, mindenesetre olcsóbb precíziós rakétákkal stratégiai fontosságúnak gondolt célokat támadni, mint nehézbombázók százaival, mint a második világháborúban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiányaAz idei orosz költségvetésnek már a harmada tartozik a titkosított kategóriába, és ezen a téren nem sok jele látszik a fegyelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLebuktak az oroszok, nem tudják növelni a hadiipar termelésétAz ipari régiók szennyezésének nyomon követése megerősíti azokat az anekdotikus információkat, miszerint nem pörög úgy az orosz hadiipar, ahogyan azt a vezetés szeretné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadikiadások költségvetés orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.