Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 20. 14:37 Világ

Az orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátások

Akárhonnan is nézzük az orosz gazdaság helyzetét, az vitathatatlan, hogy nincs olyan rossz helyzetben, mint amire az Ukrajna megtámadása után elrendelt első, nagyon súlyos szankciók alapján sokan számítottak. Nemcsak a teljes összeomlás maradt el, de az idei 8-10 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzések sem jönnek be, a Carnegie elemzőintézet – korábban az orosz nemzeti bankban dolgozó – szerzője szerint 3-4 százalékos recesszió várható.

Ez ugyan nem túl súlyos, de érdemes felidézni, hogy Ukrajna lerohanása előtt még 3 százalékos növekedést jeleztek előre idén az orosz gazdaságnak. A visszaesést követő növekedés legjobb esetben is csak 2024-ben kezdődhet el, de ez csak akkor következik be, ha a külső körülmények nem romlanak tovább. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a 2010-es, összességében egy helyben járást hozó évtized után a 2020-as évek visszaesést mutatnak majd az orosz gazdaságban.

Az orosz belgazdaság állapotáról talán az mondja a legtöbbet, hogy a költségvetés olaj- és gázszektortól független bevételei ötödével voltak alacsonyabbak idén októberben, mint egy évvel korábban. Az ipari termelés az év első tíz hónapjában ugyan csak egészen minimális mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, de ez elsősorban a hadsereg megrendeléseinek volt köszönhető. Ennek nyomán nőtt a textil- és a fémipar (hiszen ezek állítják elő az egyenruhákat, illetve a fegyvereket), miközben az autógyártás például megfeleződött, de visszaesett a fafeldolgozás és a gépek előállítása is.

A recesszió folytatódását valószínűsíti az orosz ipar függése a technológiaimporttól, amely az eddig domináns nyugati irányból lehetetlenné vált, vagy legalábbis olyan közvetítők közbeiktatására szorult, mint Törökország. Az ipari berendezések elhasználódott részegységeit most már rutinszerűen primitívebb darabokkal kell pótolni.

A magánszektor beruházásai durván visszaestek, az államra pedig azért nem lehet számítani, mert egyre több pénzt visz el a háború finanszírozása. A 2023-as költségvetés szerint a biztonsággal kapcsolatos kiadások (9,3 ezer milliárd rubel) majdnem a harmadát teszik ki a 29 ezer milliárdos büdzsének. Közben az állam gazdasági szerepvállalásához kapcsolódó költések 4,5-ről 3,5 ezer milliárd rubelre csökkennek.

A 300 ezer férfi háborús mozgósítása fél százalékkal veti vissza a GDP-t, ráadásul a háború kitörése óta ennél többen hagyták el az országot (nem kizárólag férfiak), az ő számukat 500 ezer és egymillió közé teszik. Nem mellesleg ők az átlagnál valószínűleg jobban képzettek és tehetősebbek – hiszen volt forrásuk a távozáshoz és külföldi letelepedéshez -, így esetükben az agyelszívást is figyelembe kell venni a hatások mérlegelésekor.

A szerző szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tart, de a visszaesés csak 3-5 év múlva ér véget. Már persze abban az esetben, ha közben a külső körülményekben nem áll be jelentős javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálniaEredetileg a civil termelőket megkímélte volna az orosz kormány a hadiipari munkától, de ezt a szándékot nem sikerült tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.