Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 20. 14:37 Világ

Az orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátások

Akárhonnan is nézzük az orosz gazdaság helyzetét, az vitathatatlan, hogy nincs olyan rossz helyzetben, mint amire az Ukrajna megtámadása után elrendelt első, nagyon súlyos szankciók alapján sokan számítottak. Nemcsak a teljes összeomlás maradt el, de az idei 8-10 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzések sem jönnek be, a Carnegie elemzőintézet – korábban az orosz nemzeti bankban dolgozó – szerzője szerint 3-4 százalékos recesszió várható.

Ez ugyan nem túl súlyos, de érdemes felidézni, hogy Ukrajna lerohanása előtt még 3 százalékos növekedést jeleztek előre idén az orosz gazdaságnak. A visszaesést követő növekedés legjobb esetben is csak 2024-ben kezdődhet el, de ez csak akkor következik be, ha a külső körülmények nem romlanak tovább. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a 2010-es, összességében egy helyben járást hozó évtized után a 2020-as évek visszaesést mutatnak majd az orosz gazdaságban.

Az orosz belgazdaság állapotáról talán az mondja a legtöbbet, hogy a költségvetés olaj- és gázszektortól független bevételei ötödével voltak alacsonyabbak idén októberben, mint egy évvel korábban. Az ipari termelés az év első tíz hónapjában ugyan csak egészen minimális mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, de ez elsősorban a hadsereg megrendeléseinek volt köszönhető. Ennek nyomán nőtt a textil- és a fémipar (hiszen ezek állítják elő az egyenruhákat, illetve a fegyvereket), miközben az autógyártás például megfeleződött, de visszaesett a fafeldolgozás és a gépek előállítása is.

A recesszió folytatódását valószínűsíti az orosz ipar függése a technológiaimporttól, amely az eddig domináns nyugati irányból lehetetlenné vált, vagy legalábbis olyan közvetítők közbeiktatására szorult, mint Törökország. Az ipari berendezések elhasználódott részegységeit most már rutinszerűen primitívebb darabokkal kell pótolni.

A magánszektor beruházásai durván visszaestek, az államra pedig azért nem lehet számítani, mert egyre több pénzt visz el a háború finanszírozása. A 2023-as költségvetés szerint a biztonsággal kapcsolatos kiadások (9,3 ezer milliárd rubel) majdnem a harmadát teszik ki a 29 ezer milliárdos büdzsének. Közben az állam gazdasági szerepvállalásához kapcsolódó költések 4,5-ről 3,5 ezer milliárd rubelre csökkennek.

A 300 ezer férfi háborús mozgósítása fél százalékkal veti vissza a GDP-t, ráadásul a háború kitörése óta ennél többen hagyták el az országot (nem kizárólag férfiak), az ő számukat 500 ezer és egymillió közé teszik. Nem mellesleg ők az átlagnál valószínűleg jobban képzettek és tehetősebbek – hiszen volt forrásuk a távozáshoz és külföldi letelepedéshez -, így esetükben az agyelszívást is figyelembe kell venni a hatások mérlegelésekor.

A szerző szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tart, de a visszaesés csak 3-5 év múlva ér véget. Már persze abban az esetben, ha közben a külső körülményekben nem áll be jelentős javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálniaEredetileg a civil termelőket megkímélte volna az orosz kormány a hadiipari munkától, de ezt a szándékot nem sikerült tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.