Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 12. 11:07 Világ

Hiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálnia

Harminc százalékkal nőttek Oroszország védelmi kiadásai idén a tavalyi évhez képest, és a hadviselés költségei a következő évben várhatóan tovább emelkednek. A háború gazdasági következményei azonban állami büdzsé átrendeződésén jócskán túlmutatnak Oroszországban, mostanra a magánvállalatok is egyre inkább kénytelenek részt venni az Ukrajna elleni hadművelethez szükséges termékek előállításában a The Wall Street Journal cikke szerint.

A hadsereg ellátására a cégeket egy széles jogkörökkel felruházott, különleges testület jelöli ki, és kényszeríti akár a szokásos termékektől eltérő cikkek gyártására. Így például szöveteket és kárpitokat előállító üzemek gyártanak manapság védőmaszkot, elsősegély-felszerelést, illetve csizmát a katonák számára. A kényszerű átállás ugyanakkor nincs minden vállalkozó ellenére: az amerikai lap beszámolt egy cégről, amely békeidőben iskolásoknak gyártott hátizsákokat, október óta azonban a katonák számára készíti a táskákat, méghozzá nyomott áron és feszített ütemben, a tulajdonos így szeretné segíteni országát. Ezt a hozzáállást persze nem osztja minden cégvezető:

Azok a törvénymódosítások, amelyeket ránk nézve bevezettek, finoman szólva munkára serkentenek bennünket, nem engednek ellazulni.

– fogalmazott egy szentpétervári gyógyászati segédeszközöket gyártó üzem vezetője az orosz köztelevízióban.

A fegyver- és lőszerutánpótlást azonban még a piaci szféra bevonásával sem lehet érdemben felskálázni. Hiányoznak a gyártáshoz szükséges alapanyagok és berendezések: a hadiipari csúcstechnológia behozatala jórészt ellehetetlenült a nyugati szankciók miatt, a belföldi gyártókapacitások pedig még ha rendelkezésre is állnak, csak lassan állíthatók át a frontvonalon leginkább szükséges rövid hatótávú rakéták és drónok legyártására.

Ráadásul a személyi feltételek is romlanak a háború kitörése a kivándorlás fokozódásával járt, egyre nehezebb tehát munkaerőt találni – nyáron az orosz kormány is négyszázezer munkavállaló hiányát ismerte el. Sőt, az ágazatban működő cégek szervezeti struktúrája és kultúrája sem kedvez a hatékony működésnek, ősszel például akadozott a katonák ruházat való ellátása, aminek nyomán felmerült a korrupció problémája is.

A Kreml eredeti tervei szerint megóvta volna az orosz lakosságot a háború következményeitől, ennek kudarcát Vlagyimir Putyin azonban maga ismerte el. Az orosz vezetés közlései szerint a védelmi minisztérium megrendeléseit eddig maradéktalanul kielégítették az üzemek, és a hadiipari termelés élénkülését statisztikák is alátámasztják. Egy novemberi egyeztetésen viszont Putyin világossá tette, hogy a gyártás további radikális bővítésére van szükség.

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.