Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 12. 11:07 Világ

Hiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálnia

Harminc százalékkal nőttek Oroszország védelmi kiadásai idén a tavalyi évhez képest, és a hadviselés költségei a következő évben várhatóan tovább emelkednek. A háború gazdasági következményei azonban állami büdzsé átrendeződésén jócskán túlmutatnak Oroszországban, mostanra a magánvállalatok is egyre inkább kénytelenek részt venni az Ukrajna elleni hadművelethez szükséges termékek előállításában a The Wall Street Journal cikke szerint.

A hadsereg ellátására a cégeket egy széles jogkörökkel felruházott, különleges testület jelöli ki, és kényszeríti akár a szokásos termékektől eltérő cikkek gyártására. Így például szöveteket és kárpitokat előállító üzemek gyártanak manapság védőmaszkot, elsősegély-felszerelést, illetve csizmát a katonák számára. A kényszerű átállás ugyanakkor nincs minden vállalkozó ellenére: az amerikai lap beszámolt egy cégről, amely békeidőben iskolásoknak gyártott hátizsákokat, október óta azonban a katonák számára készíti a táskákat, méghozzá nyomott áron és feszített ütemben, a tulajdonos így szeretné segíteni országát. Ezt a hozzáállást persze nem osztja minden cégvezető:

Azok a törvénymódosítások, amelyeket ránk nézve bevezettek, finoman szólva munkára serkentenek bennünket, nem engednek ellazulni.

– fogalmazott egy szentpétervári gyógyászati segédeszközöket gyártó üzem vezetője az orosz köztelevízióban.

A fegyver- és lőszerutánpótlást azonban még a piaci szféra bevonásával sem lehet érdemben felskálázni. Hiányoznak a gyártáshoz szükséges alapanyagok és berendezések: a hadiipari csúcstechnológia behozatala jórészt ellehetetlenült a nyugati szankciók miatt, a belföldi gyártókapacitások pedig még ha rendelkezésre is állnak, csak lassan állíthatók át a frontvonalon leginkább szükséges rövid hatótávú rakéták és drónok legyártására.

Ráadásul a személyi feltételek is romlanak a háború kitörése a kivándorlás fokozódásával járt, egyre nehezebb tehát munkaerőt találni – nyáron az orosz kormány is négyszázezer munkavállaló hiányát ismerte el. Sőt, az ágazatban működő cégek szervezeti struktúrája és kultúrája sem kedvez a hatékony működésnek, ősszel például akadozott a katonák ruházat való ellátása, aminek nyomán felmerült a korrupció problémája is.

A Kreml eredeti tervei szerint megóvta volna az orosz lakosságot a háború következményeitől, ennek kudarcát Vlagyimir Putyin azonban maga ismerte el. Az orosz vezetés közlései szerint a védelmi minisztérium megrendeléseit eddig maradéktalanul kielégítették az üzemek, és a hadiipari termelés élénkülését statisztikák is alátámasztják. Egy novemberi egyeztetésen viszont Putyin világossá tette, hogy a gyártás további radikális bővítésére van szükség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.