Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 12. 11:07 Világ

Hiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálnia

Harminc százalékkal nőttek Oroszország védelmi kiadásai idén a tavalyi évhez képest, és a hadviselés költségei a következő évben várhatóan tovább emelkednek. A háború gazdasági következményei azonban állami büdzsé átrendeződésén jócskán túlmutatnak Oroszországban, mostanra a magánvállalatok is egyre inkább kénytelenek részt venni az Ukrajna elleni hadművelethez szükséges termékek előállításában a The Wall Street Journal cikke szerint.

A hadsereg ellátására a cégeket egy széles jogkörökkel felruházott, különleges testület jelöli ki, és kényszeríti akár a szokásos termékektől eltérő cikkek gyártására. Így például szöveteket és kárpitokat előállító üzemek gyártanak manapság védőmaszkot, elsősegély-felszerelést, illetve csizmát a katonák számára. A kényszerű átállás ugyanakkor nincs minden vállalkozó ellenére: az amerikai lap beszámolt egy cégről, amely békeidőben iskolásoknak gyártott hátizsákokat, október óta azonban a katonák számára készíti a táskákat, méghozzá nyomott áron és feszített ütemben, a tulajdonos így szeretné segíteni országát. Ezt a hozzáállást persze nem osztja minden cégvezető:

Azok a törvénymódosítások, amelyeket ránk nézve bevezettek, finoman szólva munkára serkentenek bennünket, nem engednek ellazulni.

– fogalmazott egy szentpétervári gyógyászati segédeszközöket gyártó üzem vezetője az orosz köztelevízióban.

A fegyver- és lőszerutánpótlást azonban még a piaci szféra bevonásával sem lehet érdemben felskálázni. Hiányoznak a gyártáshoz szükséges alapanyagok és berendezések: a hadiipari csúcstechnológia behozatala jórészt ellehetetlenült a nyugati szankciók miatt, a belföldi gyártókapacitások pedig még ha rendelkezésre is állnak, csak lassan állíthatók át a frontvonalon leginkább szükséges rövid hatótávú rakéták és drónok legyártására.

Ráadásul a személyi feltételek is romlanak a háború kitörése a kivándorlás fokozódásával járt, egyre nehezebb tehát munkaerőt találni – nyáron az orosz kormány is négyszázezer munkavállaló hiányát ismerte el. Sőt, az ágazatban működő cégek szervezeti struktúrája és kultúrája sem kedvez a hatékony működésnek, ősszel például akadozott a katonák ruházat való ellátása, aminek nyomán felmerült a korrupció problémája is.

A Kreml eredeti tervei szerint megóvta volna az orosz lakosságot a háború következményeitől, ennek kudarcát Vlagyimir Putyin azonban maga ismerte el. Az orosz vezetés közlései szerint a védelmi minisztérium megrendeléseit eddig maradéktalanul kielégítették az üzemek, és a hadiipari termelés élénkülését statisztikák is alátámasztják. Egy novemberi egyeztetésen viszont Putyin világossá tette, hogy a gyártás további radikális bővítésére van szükség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.