Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 12. 16:36 Világ

Tényleg szétesik éppen az orosz hadsereg Bahmutnál?

Ha orosz háborús Telegram-csatornákról vagy hangzatos szalagcímekből tájékozódik az ember, könnyen juthat arra a következtetésre, hogy elindult a régóta várt nagy ukrán ellentámadás, az orosz hadsereg pedig máris jelentős vereséget szenvedett a kelet-ukrajnai Bahmut körül. Ám ez egyelőre vagy nincs így, vagy legfeljebb csak erős megszorításokkal igaz.

Ami az ukrán ellentámadást illeti, csak utólag fogjuk megtudni, hogy melyik volt a fő támadási irány, és melyek azok, amelyek az orosz erők megosztását, a vezetés figyelmének elterelését szolgálták. Az uralkodó szakértői vélekedés ezzel kapcsolatban továbbra is az, hogy a fő támadás délen várható, hogy az ukrán erők az Azovi-tengerhez kijutva elvágják az orosz erők szárazföldi összeköttetését a 2014-ben megszállt Krím és az ekkor orosz segítséggel a szakadárok által elfoglalt Doneck városának térsége között.

Ezzel szemben egyelőre továbbra is Bahmut körül zajlanak a leghevesebb harcok, amelyet az orosz hadsereg legalább tíz hónapja próbál elfoglalni, és mostanra birtokba is vette a háború előtt 70 ezres település 85-90 százalékát. Az elmúlt napokban viszont az ukrán hadsereg több sikeres helyi ellentámadást is végrehajtott a várostól észak- és délnyugatra, több helyen legalább két-három kilométerrel visszaszorítva az oroszokat. Ez nem tűnik soknak, de a városban és térségében hónapok óta inkább száz méterekben mérték az előrehaladást, így ehhez képest tényleg jelentősnek számít ez a távolság.

Ezt nemcsak azért fogadták pánikszerűen orosz háborús tudósítók, mert hetek óta a levegőben lóg egy nagy ukrán ellentámadás, hanem azért is, mert éppen ott fordul meg a hadiszerencse, ahol az oroszok egyedüliként tudtak felmutatni némi sikert az elmúlt hetekben. Ráadásul olyan felvételek jelentek meg, amelyek állásaikat és fegyvereiket hátrahagyó, megfutamodó orosz katonákat mutattak. (De olyanok is vannak bőven, amelyeken elesett orosz katonák látszódnak nagy számban.)

Érdekes módon a megfutamodást mutató videót elsőként a Wagner-csoportot (nem katonai értelemben) irányító Jevgenyij Prigozsin tette közzé, bár aki valamelyest figyelemmel követte a tevékenységét, az aligha lepődik meg ezen. A lényeg, hogy Prigozsin folyamatosan a védelmi minisztériumot hibáztatja azért, hogy a Wagner lőszerellátásának akadályozásával hátráltatja Bahmut elfoglalását, nehogy a védelmi miniszter és vezérkari főnök által riválisként kezelt Wagner elkönyvelhesse ezt a sikert.

Prigozsin egy hete a Wagner kivonásával fenyegetőzött, de erre – ahogy akkori cikkünkben valószínűsítettük – nem került sor, noha azóta is naponta mond mást arról, megkapja-e a szerinte szükséges lőszermennyiséget a Wagner. Most az orosz reguláris alakulatokat hibáztatta, hogy megfutamodásukkal veszélybe sodorták a zsoldos csoport állásait, amelyeket oldalba támadhattak az ukrán erők.

Bahmuttól délnyugatra valószínűleg tényleg valami ilyesmi történt, ahol egy olyan dandár vonult vissza, amely ahhoz az orosz 3. hadtesthez tartozott, amelyről a héten külön megemlékeztünk, mint a pótlólagosan felállított, rossz kiképzésű orosz alakulatok mintapéldányáról. A várostól északra viszont egy orosz blogger szerint pont fordított a helyzet, a Wagner hátrált meg, és Luhanszk megyei szakadár alakulatok akadályozták meg a mélyebb ukrán betörést. Az itteni ukrán előrehaladást egyébként kivételes módon az orosz védelmi minisztérium is elismerte.

Az alábbi beágyazott térképen kék nyilak mutatják az ukrán ellentámadásokat Bahmuttól észak- és délnyugatra egy a harcokat mértékadó módon követő finn szakértő térképén (a Twitter-posztba kattintva nagyítva is látható).

A további részletekbe azért nem érdemes belemenni, mert a helyzet nemcsak kaotikus, hanem óráról-órára változhat, és a nyilvánossághoz esetleg csak napokkal később jut el annyi információ, amennyi alapján legalább körülbelül meg lehet ítélni a szituációt. Néhány megfigyelést azonban valószínűleg nem elhamarkodott leírni.

Ahogy egy orosz tudósító megállapította, a Wagner és a reguláris hadsereg egységei között még kommunikáció sincs, nemhogy együttműködés, az ehhez hasonló helyzetek pedig mindig remek lehetőséget teremtenek az ellenség számára.

Ezzel együtt egyelőre nem látszik, hogy helyi szintű ellentámadásnál többre törekednének az ukránok Bahmut körül. Az Institute for the Study of War amerikai agytröszt értékelése szerint a város (ukrán ellenőrzés alatt álló részének) bekerítési veszélye már így is valószínűleg megszűnt. Egy nagyobb ukrán támadásnak egyébként azért nem túl nagy itt a valószínűsége, mert néhány tíz kilométerre keletre a 2014/15-ös harcok után 2022 februárjáig befagyott front húzódik, annak orosz oldala pedig ugyanúgy megerődített, mint az ukrán volt. Ezen nagy veszteségek nélkül csak az orosz hadsereg összeomlása esetén lehetne átjutni, erre alapozni pedig több mint kockázatos lenne.

A háború olyan sokat idézett amerikai szakértői, mint Rob Lee és Michael Kofman úgy vélik, az ukránok kellemetlen dilemma elé akarják állítani az orosz hadvezetést: ha megerősíti Bahmut védelmét, akkor máshonnan kell csapatokat elvonnia, esetleg éppen a tervezett ukrán főcsapás útjából. Ha viszont ezt nem teszi meg, akkor egy olyan vereséget kockáztat Bahmut körül, amely katonailag ugyan nem sokat jelentene, politikailag valószínűleg kellemetlen lenne az orosz vezetésnek. Ennek a fordítottja is igaz: Bahmut akárcsak részleges felszabadítása nagy morális lökést adhatna az ukrán seregnek, és személyes győzelem lehetne Zelenszkij elnöknek, aki a nyugati tanácsok ellenére is kitartott a város védelme mellett. (Bár a hivatalos információk szerint ebben az ukrán katonai vezetés is egyetértett vele.)

Ugyanakkor, ha Bahmut körül sikeres is lesz, ebből nem feltétlenül lehet messzemenő következtetéseket levonni a várt nagy ukrán ellentámadás várható eredményeivel kapcsolatban. Bár orosz zsoldos csapatok és egyéb irreguláris alakulatok más frontszakaszokon is vannak, szerepük nem olyan kiemelt, mint a Wagneré Bahmutban és környékén, és valószínűleg nem is olyan rossz a viszonyuk a közvetlenül a védelmi minisztérium alá tartozó csapatokkal. Vagyis a köztük lévő esetleges súrlódások nem adnak olyan sok kiaknázható lehetőséget az ukránok számára.

Másrészt a Bahmuttól dél- és északnyugatra lévő állásokat csak nemrég foglalták el az oroszok, így nem volt lehetőségük annyira megerősíteni azokat, mint Dél-Ukrajnában, ahol a legfontosabbnak gondolt irányokban rendkívül tagolt és mély, aknamezőkkel, harckocsiárkokkal és egyéb fizikai akadályokkal bőven ellátott védelmet hoztak létre, valószínűleg pihent, tartalékban hagyott csapatokkal. Ha tényleg errefelé támadnak az ukránok, ennek leküzdése nagyságrendekkel nehezebb lesz, mint a Bahmut körüli, erősen vegyes harcértékű és gyakran fáradt csapatok visszaszorítása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLebuktak az oroszok, nem tudják növelni a hadiipar termelésétAz ipari régiók szennyezésének nyomon követése megerősíti azokat az anekdotikus információkat, miszerint nem pörög úgy az orosz hadiipar, ahogyan azt a vezetés szeretné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa nem velünk, akkor nélkülünk: Magyarország egyedül maradtA világrend változik, csak a kormány álláspontja nem, így hazánk elszigetelte magát saját szövetségesi rendszerén belül. Itt a G7 Holnap aktuális fejezetének vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bahmut hadsereg orosz-ukrán háború prigozsin wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.