Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 18. 13:13 Világ

Az orosz zsoldosvezér egy Ikarusszal a háttérben osztotta ki a védelmi minisztériumot

Rossz idők járnak a Wagner-csoportra a pár hónappal ezelőtti helyzethez képest. Pedig a Jevgenyij Prigozsin által alapított zsoldos csoportnak január közepén még sikerült elfoglalnia a kelet-ukrajnai Szoledár városát, és orosz oldalon sokan abban reménykedtek, hogy hamarosan a sokkal nagyobb Bahmutot is beveszik.

Bár a város utánpótlási vonalainak jelentős részét sikerült elvágni, az ukrán hadsereg továbbra is ellenőrzése alatt tartja a település nagy részét, ami a jelek szerint nemcsak az ukrán védők elszántságának köszönhető, hanem az orosz fegyveres erőkön belüli konfliktusoknak is.

Egy a napokban közzétett felvételen Prigozsin arról beszélt, korábban abban bízott, hogy már év végére sikerül elfoglalniuk Bahmutot, de ez az „orosz katonai bürokrácia” miatt nem sikerült, és ez legjobb esetben is csak márciusban reális.

Magyar szemmel nézve érdekesség a Prigozsin háta mögött látható jármű, amely minden bizonnyal nem más, mint egy Ikarus 256-os busz.

Itt ugyan csak a jármű eleje látszik, de van olyan kép, ahol pont a hátsó részét örökítették meg. Ez egy olyan felvétel része, amely egy az ukrán légvédelem által még december elején lelőtt, a Wagner által üzemeltetett Szu-24-es vadászbombázó evakuált roncsai láthatók. A háttérből ítélve Prigozsin minden bizonnyal ezt a raktárt kereste fel, amikor a videó készült. Az Ikarus felbukkanása pedig azért nem teljesen meglepő, mert több mint 23 ezret gyártottak a 256-os típusból, és a Szovjetunióba is jutott belőle.

Prigozsin szavaiból az is kivehető, hogy a Wagner nem önként hagyott fel a toborzással a börtönökben, ezt a tevékenységet a hírek szerint már az orosz védelmi minisztérium – amelytől a zsoldos csoport függetlenül működik – folytatja tovább. Ez azért nagy baj a Wagner számára, mert harctéri működése arra épült, hogy parancsnokai tömegével hajtják neki az ukrán állásoknak a börtönökből kiengedett, minimális kiképzés után frontra vitt katonákat. Ez óriási – az amerikai kormányzat szerint 30 ezer fős, a brit hírszerzés szerint az elítéltekre vetítve akár 50 százalékos – veszteséggel járt, és csak addig volt fenntartható, amíg folyamatosan érkezett az emberutánpótlás.

A másik, Prigozsin által említett probléma az elégtelen tüzérségi támogatás – így ugyanis még az előbb említett taktika is hatástalan. A Wagner ugyan rendelkezik saját tüzérségi egységekkel, a lőszerutánpótlásuk viszont az orosz hadseregtől függ, és ezzel a jelek szerint gondok vannak egy ideje.

Prigozsin, illetve a Wagner problémái azzal függenek össze, hogy a Vlagyimir Putyin alatti szinten folyó hatalmi harcok során a legutóbbi körben Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök került fölénybe. Az utóbbi lett az Ukrajnában zajló hadműveletek főparancsnoka is, az előtte ezt a posztot betöltő Szergej Szurovikint – akit a kremlinológusok Prigozsinnal egy táborba sorolnak – pedig az egyik helyettessé léptették vissza.

Valószínűleg Prigozsin is érzi, hogy most nem neki áll a zászló, mert korábbi kritikáihoz képest csak visszafogottan osztotta ki a védelmi minisztériumot. (Bár a vájt fülűek biztosan jól szórakoznak ezen, a fiatalító kúrára tett megjegyzés például valószínűleg arra a tényfeltáró cikkre utal, amely szerint Sojgu olyan nagy híve egy a szülőföldjén ismert hagyományos eljárásnak – az altáj vapitik még növésben lévő szarvának megcsapolásával nyert vérből készített fürdőnek – hogy azzal Putyint is megismertette.)

Ha a belső hatalmi harcok tényleg érdemben akadályozzák az orosz hadműveleteiket, akkor az természetesen kedvező az ukránok számára, ám a Bahmut körüli helyzet még ezzel együtt is elég nehéz, és kérdés, hogy meddig lesznek képesek tartani a várost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak OroszországbanEgyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadsereg méretűre duzzadt Putyin zsoldos csoportja UkrajnábanA korábban hivatalosan nem is létező orosz zsoldos csoport, a Wagner Ukrajna lerohanása óta egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, amerikai értékelés szerint ukrajnai létszáma már az 50 ezer főt is elérte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ikarus lőszer orosz-ukrán háború prigozsin putyin wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.