Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 5. 13:00 Világ

Nem érdemes mérget venni rá, hogy a Wagner-csoport kivonul Bahmutból

Miután pár órával korábban még elesett Wagner-harcosok holttestei mellől bejelentkezve követelt nagyobb lőszerellátmányt a zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin pár órával később már azt mondta: mivel nem kapnak elég lőszert a harc megvívásához, május 10-én átadják az általuk tartott bahmuti frontot a reguláris orosz hadseregnek.

A bejelentéshez kapcsolódó közlemény utal rá, hogy a Wagnernek május 9-ig kellett volna befejeznie a Doneck megyei város elfoglalását, vagyis a második világháborús szovjet győzelem évfordulójáig, amely a jelenlegi orosz hatalom számára a legfontosabb ünnepnap. A közlemény szerint a hadügyminisztérium azonban ezt meg akarta akadályozni, ezért májustól szinte teljesen elvágta a Wagner lőszerutánpótlását.

A Wagner és az orosz hadügyminisztérium konfliktusa hónapok óta tart, és bár egy kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés szerint februárban Vlagyimir Putyin elnök közvetített Prigozsin és Szergej Sojgu hadügyminiszter között, az ellentét legfeljebb csak rövid időre szünetelt. Ahogy Rob Lee Oroszországra szakosodott amerikai biztonságpolitikai elemző írja a Twitteren, ha a Wagnernek sikerül befejeznie Bahmut elfoglalását, miközben a reguláris orosz hadsereg nem ért el semmit a téli offenzívájával, az nem nézne ki jól Sojgu és Valerij Geraszimov vezérkari főnök számára.

Ugyanakkor Lee szerint valószínűleg nem annyira szándékos kiéheztetésről van szó a lőszerellátásban, hanem arról, hogy

míg Prigozsint nem érdekli semmi más Bahmut elfoglalásán kívül, addig a vezérkarnak tartalékolnia kell a várható ukrán ellentámadás elhárítására.

Az viszont biztos, hogy visszaüt az autokrata vezetők kedvelt és Putyin által is művelt megoldása, a párhuzamos vezetési, irányítási struktúrák működtetése. Ez hatalomtechnikai szempontból előnyös, de egy háborúban az egységes vezetés hiánya az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni.

Eddig a Wagner – reguláris orosz erők támogatásával – Bahmut 85-90 százalékát foglalta el, és a háború kimenetele szempontjából nem sokat számít, sikerül-e bevennie a maradékot. A már elfoglalt részek elvesztése persze propagandaszempontból nagy kudarc lenne, de érdemes kételkedni abban, hogy a Wagner tényleg levonul-e a bahmuti frontról. Prigozsin korábban is szeretett nagyokat mondani (más interpretációban összevissza beszélni), és minden bizonnyal most is arról van szó, hogy ki akarja zsarolni a nagyobb lőszerellátmányt.

A bahmuti front a május 3-i helyzet szerint, fehér háttérrel az ukrán ellenőrzés maradt területek. Forrás: Militaryland.net

Ahogy ugyanis egy ukrán tartalékos tiszt felhívta rá a figyelmet, masszív tüzérségi fölény nélkül a Wagner nem képes előrenyomulni. Ráadásul erői egyre fogynak: a tavaly ősszel és télen a börtönökből toborzott több tízezer ember nagy része már vagy harcképtelenné vált (meghalt, megsebesült), vagy lejárt a féléves szerződése, és az elnöki amnesztiával élve hazatérhetett. Egyéb forrásból pedig csak a veszteségek töredékét képes pótolni a zsoldos csoport. Emiatt van olyan vélemény is, hogy a Wagnernek a meggyengülése miatt kell visszavonulnia, és minden körítés csak színjáték.

Mindenesetre valószínűbb, hogy a Wagner a helyén marad, és más orosz egységek támogatásával próbálja bevenni Bahmut maradékát, vagy rosszabb esetben tartani az eddigi vonalakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz zsoldosvezér egy Ikarusszal a háttérben osztotta ki a védelmi minisztériumotHanyatlik a Wagner-csoport alapítójának befolyása, ami már az ukrajnai harcok menetére is hatással van. Jevgenyij Prigozsin ezt nem is hagyta szó nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bahmut orosz-ukrán háború prigozsin wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.