Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 12. 09:46 Világ

Európa téli gázellátása nem az amerikai kitermelőkön fog múlni

Az uniós tagállamok közül már csak Magyarországon gondolja azt a kormány, hogy Oroszország nélkül nem megoldható a földgázellátás, Szijjártó Pétertől nagyjából minden második héten hallhatunk erre utaló nyilatkozatot. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne Európában, hiszen egy forró és aszályos nyarat követő hidegebb tél problémákat okozhatna, főleg, ha a vezetékes után a cseppfolyósított földgáznál (LNG) is visszaesnének Oroszország szállításai.

Ebből a szempontból jó hír, hogy az Európa egyik legfontosabb beszállítójává vált Egyesült Államokban a földgázárak zuhanása ellenére sem esett vissza a kitermelési aktivitás, szemben a korábbi hasonló időszakokkal. Ahogy a Wall Street Journal írta nemrég, az ágazat meghatározó vállalatai arra számítanak, hogy az árak esése csak átmeneti, és ahogy a következő években egyre több LNG-terminál kezd működni az amerikai partok mentén, az export elvezeti a többletmennyiséget az amerikai piacról, és így az árak is emelkedni fognak.

Május első hetében 157 gázkút fúrása volt folyamatban az Egyesült Államokban, ami 11-gyel több az egy évvel korábbinál, amikor közel négyszer többet kellett fizetni a földgázért az amerikai piacon. Az esés fő oka az enyhe európai és észak-amerikai tél volt, valamint az, hogy elhúzódott a texasi Freepont LNG-terminál – egy balesetet követő – újbóli üzembe helyezése, ami miatt a várakozásokhoz képest nagyobb mennyiség ragadt az amerikai piacon.

Arról megoszlanak az elemzői vélemények, hogy pénzügyileg megtérülő stratégia-e a kitermelési aktivitás fenntartása és növelése, mindenesetre az amerikai és az európai fogyasztók jól járnak ezzel. A korábbiakhoz képest most egyébként azért mernek jobban kockáztatni a szektor szereplői, mert az utóbbi években jelentősen mérsékelték az adósságállományukat. Így jelen állás szerint gond nélkül el tudják majd látni gázzal a 2030-ig a jelenlegi duplájára növő amerikai – a tengeri exporthoz szükséges – LNG-kapacitásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz egyesült államok földgáz LNG Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.