Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 12. 09:46 Világ

Európa téli gázellátása nem az amerikai kitermelőkön fog múlni

Az uniós tagállamok közül már csak Magyarországon gondolja azt a kormány, hogy Oroszország nélkül nem megoldható a földgázellátás, Szijjártó Pétertől nagyjából minden második héten hallhatunk erre utaló nyilatkozatot. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne Európában, hiszen egy forró és aszályos nyarat követő hidegebb tél problémákat okozhatna, főleg, ha a vezetékes után a cseppfolyósított földgáznál (LNG) is visszaesnének Oroszország szállításai.

Ebből a szempontból jó hír, hogy az Európa egyik legfontosabb beszállítójává vált Egyesült Államokban a földgázárak zuhanása ellenére sem esett vissza a kitermelési aktivitás, szemben a korábbi hasonló időszakokkal. Ahogy a Wall Street Journal írta nemrég, az ágazat meghatározó vállalatai arra számítanak, hogy az árak esése csak átmeneti, és ahogy a következő években egyre több LNG-terminál kezd működni az amerikai partok mentén, az export elvezeti a többletmennyiséget az amerikai piacról, és így az árak is emelkedni fognak.

Május első hetében 157 gázkút fúrása volt folyamatban az Egyesült Államokban, ami 11-gyel több az egy évvel korábbinál, amikor közel négyszer többet kellett fizetni a földgázért az amerikai piacon. Az esés fő oka az enyhe európai és észak-amerikai tél volt, valamint az, hogy elhúzódott a texasi Freepont LNG-terminál – egy balesetet követő – újbóli üzembe helyezése, ami miatt a várakozásokhoz képest nagyobb mennyiség ragadt az amerikai piacon.

Arról megoszlanak az elemzői vélemények, hogy pénzügyileg megtérülő stratégia-e a kitermelési aktivitás fenntartása és növelése, mindenesetre az amerikai és az európai fogyasztók jól járnak ezzel. A korábbiakhoz képest most egyébként azért mernek jobban kockáztatni a szektor szereplői, mert az utóbbi években jelentősen mérsékelték az adósságállományukat. Így jelen állás szerint gond nélkül el tudják majd látni gázzal a 2030-ig a jelenlegi duplájára növő amerikai – a tengeri exporthoz szükséges – LNG-kapacitásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz egyesült államok földgáz LNG Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.