Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 7. 13:50 Világ

Komoly biztonsági kockázatot vállal Zelenszkij a Brüsszelbe utazással

A magas bizonsági kockázatok ellenére az Európai Unió később a héten Brüsszelben fogadná Zelenszkijt, írja a Financial Times és a Politico. A terv szerint az ukrán elnök az Európai Parlament előtt is felszólalna, majd a tagországok vezetőivel ebédelne.

Ukrajna gyorsított eljárásban szeretne az EU tagja lenni, az EU-tagállamok együtt pedig Ukrajna legnagyobb fegyverszállítói az Egyesült Államok után. Múlt hónapban az EU egy 18 milliárd eurós gazdasági hitelcsomagot is megszavazott a nehéz helyzetben lévő országnak. 

Az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen és Charles Michel, az Európai Tanács feje múlt héten Kijevben találkozott az ukrán elnökkel. Zelenszkijt akkor az Európai Tanács hívta Brüsszelbe, azért, hogy első ízben személyesen vegyen részt az EU-csúcson. Az ukrán elnök annyit tett hozzá ehhez újságírói kérdésre:

“valóban nagy biztonsági kockázatokkal jár, ha utazom.”

A lehetséges útról a felek nem adtak további hivatalos információt. A Politico forrásai szerint az út valószínű, de biztonsági okok miatt végleges döntést csak később hoznak. 

Zelenszkij egyszer utazott külföldre az elmúlt egy évben: 2022 februárjában Washingtonban tárgyalt Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével. 

Az EU 27 tagországának vezetői csütörtökön tárgyalnak Brüsszelben, többek között Ukrajnáról, a migrációs helyzetről, és arról, hogy a blokk hogyan reagáljon az Egyesült Államok inflációmérséklő csomagjára. Zelenszkij már korábban is felszólalt EU-s fórumokon, de minden alkalommal videóhívás formájában. A mostani látogatást az is motiválhatja, hogy az ukrán haderő jelenleg az orosz hadsereg kiterjedt offenzívájára készül. Ukrán vezetők az elmúlt napokban többször jelezték: információik szerint az orosz offenzíva Donyeck és Luhanszk teljes területének elfoglalását célozza. 

Bár von der Leyen és Michel többször felszólaltak Ukrajna EU-tagsága mellett, a gyorsított eljárású felvétel megosztja a blokk vezetőit. Zelenszkij múlt héten Kijevben arra biztatta a vonakodó országokat, hogy támogassák az orosz nukleáris energia céghez, a Roszatomhoz kötödő orosz állampolgárok szankcionálását. A Roszatom szankcionálása és az orosz urán uniós embargója már többször felmerült az Európai Parlamentben. Lengyelország, illetve a balti országok támogatják a felvetést, de ezt az EU-vezetőknek egyhangú szavazáson kellene eldöntenie, a teljes támogatás pedig nem valószínű, például a magyar kormány borítékolható vétója miatt sem. Nem véletlen, hogy Zelenszkij egyének szankciós listára vételéről beszélt.

Az EU-ban február végén szavazhatnak a következő, tizedik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagról. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Európai Unió szankciók Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.