Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 26. 15:23 Világ

Harci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormány

Világszerte komoly kihívásokat okoz az idei, szokatlanul száraz időjárás. A kínai Szecsuan tartományban már olyan súlyos az aszály, hogy drónok bevetésével próbálnak esőt csiholni – írja a Business Insider. A 2015-ben kifejlesztett, 11 méter hosszú, 20 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező Wing Loong 2-es típusú katonai drón felderítésre, megfigyelésre és precíziós csapásmérésre is alkalmas, közülük kettőt arra használnak majd, hogy ezüst-jodidot juttassanak a légkörbe, ezzel segítve a csapadékképződést. 

Az ezüst-jodidot alapvetően a jégesők elhárítására szokták használni, illetve nagy mennyiségben valóban képes előidézni esőt, cserébe rengeteg félreértés és álhír jelenik meg a használatával kapcsolatban – legutóbb Magyarországon is volt ebből konfliktus, Békés megyében több gazda is úgy vélte, hogy a jégkárelhárító rendszer okozza az aszályt. 

A drónokat azért vetik be, mert Szecsuan tartomány az ország egyik fontos hidroenergetikai területe, az itt lévő vízerőművek látják el villamos árammal például Sanghajt, ám a hetven napja tartó szárazság miatt az erőművek kapacitása 50 százalék alá esett, az esetleges áramkimaradások pedig tovább ronthatják az egyébként is aránylag nehéz helyzetbe került kínai gazdaságot. Bár arról nem írnak, hogy ez a projekt mennyibe kerül, a 24.hu korábbi cikkében foglalkoztak azzal, hogy Magyarországon akár csak egy megyényi területen egy ilyen jellegű esőgerjesztés akár ezer milliárd forintot is felemésztene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha kiszáradna a Balaton és a Duna - van, ahová már megérkezett a durva klímaváltozásDél-Amerika középső-déli részén olyan súlyos az aszály, hogy van, ahol már hetente csak egyszer tudnak fürdeni, és a terméseredmények is drasztikusan romlottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAszály mindig volt, de az emberi tevékenység miatt egyre többre és rosszabbra kell számítaniNem csak a klímaváltozás okozza a szárazságot, de egy új tanulmány szerint az ember jelentősen hozzájárul az egyre hosszabb és súlyosabb aszályokhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály drón Kína klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.