Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 26. 15:23 Világ

Harci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormány

Világszerte komoly kihívásokat okoz az idei, szokatlanul száraz időjárás. A kínai Szecsuan tartományban már olyan súlyos az aszály, hogy drónok bevetésével próbálnak esőt csiholni – írja a Business Insider. A 2015-ben kifejlesztett, 11 méter hosszú, 20 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező Wing Loong 2-es típusú katonai drón felderítésre, megfigyelésre és precíziós csapásmérésre is alkalmas, közülük kettőt arra használnak majd, hogy ezüst-jodidot juttassanak a légkörbe, ezzel segítve a csapadékképződést. 

Az ezüst-jodidot alapvetően a jégesők elhárítására szokták használni, illetve nagy mennyiségben valóban képes előidézni esőt, cserébe rengeteg félreértés és álhír jelenik meg a használatával kapcsolatban – legutóbb Magyarországon is volt ebből konfliktus, Békés megyében több gazda is úgy vélte, hogy a jégkárelhárító rendszer okozza az aszályt. 

A drónokat azért vetik be, mert Szecsuan tartomány az ország egyik fontos hidroenergetikai területe, az itt lévő vízerőművek látják el villamos árammal például Sanghajt, ám a hetven napja tartó szárazság miatt az erőművek kapacitása 50 százalék alá esett, az esetleges áramkimaradások pedig tovább ronthatják az egyébként is aránylag nehéz helyzetbe került kínai gazdaságot. Bár arról nem írnak, hogy ez a projekt mennyibe kerül, a 24.hu korábbi cikkében foglalkoztak azzal, hogy Magyarországon akár csak egy megyényi területen egy ilyen jellegű esőgerjesztés akár ezer milliárd forintot is felemésztene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha kiszáradna a Balaton és a Duna - van, ahová már megérkezett a durva klímaváltozásDél-Amerika középső-déli részén olyan súlyos az aszály, hogy van, ahol már hetente csak egyszer tudnak fürdeni, és a terméseredmények is drasztikusan romlottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAszály mindig volt, de az emberi tevékenység miatt egyre többre és rosszabbra kell számítaniNem csak a klímaváltozás okozza a szárazságot, de egy új tanulmány szerint az ember jelentősen hozzájárul az egyre hosszabb és súlyosabb aszályokhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály drón Kína klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.