Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 26. 15:23 Világ

Harci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormány

Világszerte komoly kihívásokat okoz az idei, szokatlanul száraz időjárás. A kínai Szecsuan tartományban már olyan súlyos az aszály, hogy drónok bevetésével próbálnak esőt csiholni – írja a Business Insider. A 2015-ben kifejlesztett, 11 méter hosszú, 20 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező Wing Loong 2-es típusú katonai drón felderítésre, megfigyelésre és precíziós csapásmérésre is alkalmas, közülük kettőt arra használnak majd, hogy ezüst-jodidot juttassanak a légkörbe, ezzel segítve a csapadékképződést. 

Az ezüst-jodidot alapvetően a jégesők elhárítására szokták használni, illetve nagy mennyiségben valóban képes előidézni esőt, cserébe rengeteg félreértés és álhír jelenik meg a használatával kapcsolatban – legutóbb Magyarországon is volt ebből konfliktus, Békés megyében több gazda is úgy vélte, hogy a jégkárelhárító rendszer okozza az aszályt. 

A drónokat azért vetik be, mert Szecsuan tartomány az ország egyik fontos hidroenergetikai területe, az itt lévő vízerőművek látják el villamos árammal például Sanghajt, ám a hetven napja tartó szárazság miatt az erőművek kapacitása 50 százalék alá esett, az esetleges áramkimaradások pedig tovább ronthatják az egyébként is aránylag nehéz helyzetbe került kínai gazdaságot. Bár arról nem írnak, hogy ez a projekt mennyibe kerül, a 24.hu korábbi cikkében foglalkoztak azzal, hogy Magyarországon akár csak egy megyényi területen egy ilyen jellegű esőgerjesztés akár ezer milliárd forintot is felemésztene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha kiszáradna a Balaton és a Duna - van, ahová már megérkezett a durva klímaváltozásDél-Amerika középső-déli részén olyan súlyos az aszály, hogy van, ahol már hetente csak egyszer tudnak fürdeni, és a terméseredmények is drasztikusan romlottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAszály mindig volt, de az emberi tevékenység miatt egyre többre és rosszabbra kell számítaniNem csak a klímaváltozás okozza a szárazságot, de egy új tanulmány szerint az ember jelentősen hozzájárul az egyre hosszabb és súlyosabb aszályokhoz.

Világ aszály drón Kína klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.