Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 26. 11:43 Világ

Aszály mindig volt, de az emberi tevékenység miatt egyre többre és rosszabbra kell számítani

Az Egyesült Államok délnyugati részét 2000 és 2019 között sújtó aszály volt a térség második legszárazabb időszaka nagyjából időszámításunk szerint 800 óta. Nem volt ritka ebben az időszakban, hogy a folyók egyes részei patakméretűre zsugorodtak, és hogy korlátozásokat kellett bevezetni a lakossági vízfogyasztásban. Az aszályt nem teljes egészében a klímaváltozás okozta, azonban egy a Science folyóiratban nemrég megjelent cikk szerint az emberi tevékenység jelentős szerepet játszott a helyzet romlásában.

Park Williams, a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földmegfigyelő Központjának kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint

az emberi tevékenység egész konkrétan 47 százalékban járult hozzá az aszályhoz.

Az Egyesült Államok délnyugati részén a leghosszabb aszályok nagy valószínűséggel a melegedést hozó El Niñóval ellentétes légköri jelenséghez, a lehűlést és szárazságot okozó La Niñához kapcsolódnak. A kutatók számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy szétválasszák az emberi tevékenység időjárási hatásait az attól függetlenül is jelentkező időjárási mintáktól.

Ezt a feladatot végül fák évgyűrűi 1200 évre vonatkozó adatainak gyűjtésével oldották meg. Ezeket elemezve ugyanis minden év nedvességszintjére vonatkozóan becslést tudtak adni, így több mint ezer évre visszamenőlegesen meg tudták határozni a korábbi aszályok hosszát és okait. Williams szerint az óceán áramlatainak természetes változékonysága miatti, véletlenszerű aszályok kialakulásának esélyét az ember környezetre gyakorolt hatása növelte.

Williamsék tanulmánya része egy nagyobb tudományos projektnek, amin belül a csapadékhiány pénzügyi és emberéletekre gyakorolt hatására is becslést adnak. Eszerint 1980 és 2020 között az Egyesült Államokban az aszályok összesen 250 milliárd dollár értékű kárt okoztak, és 3000 halálesethez járultak hozzá. Toby Ault, a Cornell Egyetem kutatója a Bloombergnek arról beszélt, hogy

a jövőben az aszályok időtartamának, súlyosságának és gyakoriságának növekedésére lehet számítani.

A projekten belül két másik tanulmány vizsgálja az aszály hatását a fákra és a vízrendszerekre. A vízbiztonság az Egyesült Államokban egyre fontosabb kérdés, különösen a vidéki és szegényebb területeken. A csapadékhiány ugyanis nemcsak mennyiségi problémákat okoz a vízellátásban, hanem a víz minőségét is befolyásolja, nagyobb eséllyel kerülhet például só az ivóvízbe, de a baktériumok és más mikroorganizmusok előfordulása is nőhet. A szárazság azért is komoly probléma, mert a légkörben lévő szén-dioxid megkötése szempontjából jó taktika lehet az erdőtelepítés, a vízhiány és a szélsőséges meleg ugyanakkor csökkenti a fák túlélési esélyeit.

Az aszály Magyarországon is komoly problémát okoz, a Belügyminisztérium a napokban hirdette ki a tartósan vízhiányos időszakot. Az intézkedés alapján nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Világ aszály klímaváltozás mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.