Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. augusztus 26. 10:22 Világ

Kötéltáncot jár a gazdasági lassulás kezelésével a kínai vezetés

Tizenkilenc intézkedésből álló gazdasági csomagot jelentett be Pekingben a kínai államtanács szerdán, hogy javítsa a gazdasági növekedés egyre romló kilátásait. Bár Kína az orosz-ukrán háború relatív nyertese a nagyhatalmak között, az energiahiány mégis érinti. Részben a Kína jelentős területeit sújtó aszály miatt: a Jangce rekord alacsony vízszintje miatt a nagy vízerőművek alig termelnek, Sanghajban leállították a mozgólépcsőket, és a termelési lánc is komolyan akadozik. Makroszinten ennél is nagyobb gondot okoznak a koronavírus elleni szigorú lezárások – Kína továbbra sem akarja teljesen feladni a zéró-Covid módszert -, valamint az ingatlanpiac immár tartós válsága.

Az ingatlanpiac a kínai GDP közel harmadát adja, az ingatlanárak azonban közel egy éve esnek. Főleg a kínai mércével kisebb városokban állt le nagyon sok projekt, a kínai bankrendszer pedig a becslések szerint 200 milliárd dollárnyi rossz hitelt görget emiatt. A csődeljárások azonban viszonylag ritkák, a kínai állam a csődhullámot el akarja kerülni, a rossz hitelek egyre inkább a nagy állami eszközkezelőket terhelik.

A szerdán bejelentett gazdaságélénkítő csomag egyik fő lába az a 300 milliárd jüan (nagyjából 18 ezer milliárd forint), amit a költségvetésből a további infrastruktúraprojektek finanszírozására biztosítanak a bankoknak. Az önkormányzatoknak is újabb hitelekkel kell támogatniuk az első lakásvásárlókat. Az állam az ingatlanszektor mellett új eszközökkel kívánja segíteni általában is a magánberuházásokat, és 200 milliárd jüan tart az energiavállalatokhoz is, ez a remények szerint az energiahiányt lesz hivatott enyhíteni.

Júniusban Kína már elfogadott egy 33 pontos korábbi csomagot, az újabb intézkedésektől a kínai állami sajtó azt várja, hogy a legnehezebb helyzetben lévő szektorok támogatásával robusztusabb alapokat ad a gazdaság remélt visszapattanásához. A kínai állam azonban nincs könnyű helyzetben: a gazdasági stimulus közben nem engedhetik el nagyon az inflációt, ahogy az adósságválság kockázatát sem kellene növelni további meg nem térülő hitelek tömeges kihelyezésével.

Emiatt a mostani csomag az elemzők szerint viszonylag mérsékelt hatású lesz. A kormány ugyan hivatalosan továbbra is tarthatónak mondja az 5,5 százalék körülire tervezett idei növekedési célt (az elmúlt harminc évben ez a második legalacsonyabb, csak a 2020-as Covid-év volt rosszabb), de a nemzetközi elemzők ezt nem látják reálisnak. A Goldman Sachs legfeljebb 3 százalékos GDP-növekedéssel számol 2022-re, és úgy látja, hogy ezen a most bejelentett csomag sem fog érdemben lendíteni.

Kínában sem mindenki olyan optimista, mint a pekingi vezetés. A korábban évtizedeken át két számjegyű növekedés elmúltával és az ingatlanválsággal mindenkinek számolnia kell, de Zsen Cseng-fej, a Huawei vezérigazgatója annyira rossz évekre számít, hogy azok szerinte akár az amerikai szankciók által sújtott tech-óriás létét is veszélybe sodorhatják. Ha hinni lehet a dolgozóknak írt belsős levél kiszivárogtatott tartalmának, Cseng-fej szerint a globális gazdaságra akár egy egész évtizeden át nyomott kereslet lesz jellemző, 2025-ig pedig nagyon nehéz évek várnak a vállalatra, több tervezett fejlesztésről és a növekedésről is le kell mondaniuk.

Most a túlélés az első, jövőnk csak akkor lesz, ha képesek leszünk erre

– írta a Huawei vezére drámai hangú levelében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAdóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacotAz utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína sem segít OroszországonAz ukrajnai invázió előtt népszerű nézet volt, hogy Kína kisegíti majd Oroszországot a nyugati szankciók esetén, de ennek pont az ellenkezője történt a kereskedelmi adatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdaságélénkítés gazdasági növekedés huawei ingatlanpiac Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.