Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. augusztus 16. 14:03 Világ

Inkább újranyitnák a bányákat, csak szabaduljon a kínai függőségtől Európa

Európa az utóbbi években teljes mértékben más földrészekről származó importra szorult a zöld energiára való átállás szempontjából kulcsfontosságú nyersanyagokból: a bányabezárások trendjét megfordítaná egy javaslatcsomag, hogy legalább részben hazai nyersanyagokból fedezze a közösség a digitális és zöld fordulattal drámai mértékben növekvő igényeket.

Kockázatok mindenhol

Az Európai Bizottság már a háborút előtt is jelezte, hogy a kontinens kiszolgáltatottsága veszélyezteti a klímasemlegességét elérését. 

Ehhez ugyanis például lítiumból 2030-ig akár 18-szor, kobaltból ötször annyi kell majd, mint jelenleg, 2050-re pedig 60-szoros, illetve 15-szörös lehet a szorzó. Az európai lítiumfelhasználás nagy része Ausztráliából és Chiléből származik, amivel talán még nem lenne akkora baj, ám a feldolgozása Kínában történik, amelynek döntéseitől nem szeretnének függeni az európai vezetők. A kobalt 60 százalékát az instabil Kongói Demokratikus Köztársaságban hozzák a felszínre, 80 százalékának finomítása pedig ismét csak Kínában zajlik. 

A Bizottság szerint a háború miatt mindez fontosabb, mint valaha. Álláspontja szerint ezeknek az anyagoknak a globális ellátási láncai instabilak és jelentős kockázatot rejtenek, írja a Financial Times.

Thierry Breton, az Európai Bizottság iparpolitikáért felelős biztosa szerint meg kell nyitni a párbeszédet arról, hogy a fenti nyersanyagokból többet hozzanak felszínre és dolgozzanak fel az EU-ban.

“Eddig inkább importáltunk harmadik országból, és becsuktuk a szemünket, hogy ne lássuk az ottani szociális és környezeti következményeket, vagy a szállítás karbonlábnyomát. De az európai bányászatnak nem kell piszkos üzletnek lennie”, fogalmazott.

Réz Recsken

A portugál lítiumkészletek története mutatja az EU-n belüli kitermelés nehézségét: az észak-keleti Barroso-bányának már 2020 óta kellene elektromos autók akkumulátorához szükséges lítiumot felhoznia, ám a szükséges környezeti engedélyek beszerzése miatt a tulajdonosnak újra és újra el kellett halasztania a nyitást, majd idén júliusban egy újabb fázist beékeltek a eljárásba, és most már csak leghamarabb 2026-ra várják a kitermelés megkezdését.

Az Európai Bizottság a fenti okok miatt jelentősen könnyítene a bányanyitás-szabályozáson, és ezért megkezdte a munkát egy törvénycsomagon. Más diplomaták ugyanakkor azon az állásponton vannak, hogy az EU-s bányaboom előtt sok az akadály, és inkább több és jobb kereskedelmi megállapodás megkötésére kellene koncentrálni. 

A lap szerint mindenesetre a legtöbb bányászati lehetőség Portugáliában, Skandináviában és a Balkánon található. A térképre felkerült Recsk is.

A recski rézércbányát 1998-ban árasztottál el vízzel, 2000-ben zárták be végleg.

A bánya újranyitása, felhasználása a 2010-es évek második felében többször felmerült, számos felmérés és hatástanulmány született, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pályázatot is kiírt – eredménytelenül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsökkenti vagy tovább gerjeszti a magas inflációt a zöld átállás?Jó ötlet lenne elkezdeni önteni a pénzt azokba a technológiákba, amik segítéségével csökkenthetjük az energiafüggőségünket?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy hasznot hajtana Magyarországnak a zöld átállásA klímaváltozás megfékezésére irányuló törekvések pozitív gazdasági hatásokat hozhatnak hazánknak mind a fizikai károk mérséklése, mind a gazdasági átállás eredményeképpen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bánya zöld energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.