Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. augusztus 16. 14:03 Világ

Inkább újranyitnák a bányákat, csak szabaduljon a kínai függőségtől Európa

Európa az utóbbi években teljes mértékben más földrészekről származó importra szorult a zöld energiára való átállás szempontjából kulcsfontosságú nyersanyagokból: a bányabezárások trendjét megfordítaná egy javaslatcsomag, hogy legalább részben hazai nyersanyagokból fedezze a közösség a digitális és zöld fordulattal drámai mértékben növekvő igényeket.

Kockázatok mindenhol

Az Európai Bizottság már a háborút előtt is jelezte, hogy a kontinens kiszolgáltatottsága veszélyezteti a klímasemlegességét elérését. 

Ehhez ugyanis például lítiumból 2030-ig akár 18-szor, kobaltból ötször annyi kell majd, mint jelenleg, 2050-re pedig 60-szoros, illetve 15-szörös lehet a szorzó. Az európai lítiumfelhasználás nagy része Ausztráliából és Chiléből származik, amivel talán még nem lenne akkora baj, ám a feldolgozása Kínában történik, amelynek döntéseitől nem szeretnének függeni az európai vezetők. A kobalt 60 százalékát az instabil Kongói Demokratikus Köztársaságban hozzák a felszínre, 80 százalékának finomítása pedig ismét csak Kínában zajlik. 

A Bizottság szerint a háború miatt mindez fontosabb, mint valaha. Álláspontja szerint ezeknek az anyagoknak a globális ellátási láncai instabilak és jelentős kockázatot rejtenek, írja a Financial Times.

Thierry Breton, az Európai Bizottság iparpolitikáért felelős biztosa szerint meg kell nyitni a párbeszédet arról, hogy a fenti nyersanyagokból többet hozzanak felszínre és dolgozzanak fel az EU-ban.

“Eddig inkább importáltunk harmadik országból, és becsuktuk a szemünket, hogy ne lássuk az ottani szociális és környezeti következményeket, vagy a szállítás karbonlábnyomát. De az európai bányászatnak nem kell piszkos üzletnek lennie”, fogalmazott.

Réz Recsken

A portugál lítiumkészletek története mutatja az EU-n belüli kitermelés nehézségét: az észak-keleti Barroso-bányának már 2020 óta kellene elektromos autók akkumulátorához szükséges lítiumot felhoznia, ám a szükséges környezeti engedélyek beszerzése miatt a tulajdonosnak újra és újra el kellett halasztania a nyitást, majd idén júliusban egy újabb fázist beékeltek a eljárásba, és most már csak leghamarabb 2026-ra várják a kitermelés megkezdését.

Az Európai Bizottság a fenti okok miatt jelentősen könnyítene a bányanyitás-szabályozáson, és ezért megkezdte a munkát egy törvénycsomagon. Más diplomaták ugyanakkor azon az állásponton vannak, hogy az EU-s bányaboom előtt sok az akadály, és inkább több és jobb kereskedelmi megállapodás megkötésére kellene koncentrálni. 

A lap szerint mindenesetre a legtöbb bányászati lehetőség Portugáliában, Skandináviában és a Balkánon található. A térképre felkerült Recsk is.

A recski rézércbányát 1998-ban árasztottál el vízzel, 2000-ben zárták be végleg.

A bánya újranyitása, felhasználása a 2010-es évek második felében többször felmerült, számos felmérés és hatástanulmány született, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pályázatot is kiírt – eredménytelenül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsökkenti vagy tovább gerjeszti a magas inflációt a zöld átállás?Jó ötlet lenne elkezdeni önteni a pénzt azokba a technológiákba, amik segítéségével csökkenthetjük az energiafüggőségünket?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy hasznot hajtana Magyarországnak a zöld átállásA klímaváltozás megfékezésére irányuló törekvések pozitív gazdasági hatásokat hozhatnak hazánknak mind a fizikai károk mérséklése, mind a gazdasági átállás eredményeképpen.

Világ bánya zöld energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki