Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Noha számos nyugati márka hagyott fel az oroszországi értékesítéssel a háború miatt, a termékeik továbbra is kaphatók az országban a hivatalos importőrök helyébe lépő orosz magánszemélyeknek és vállalkozásoknak köszönhetően. Mindez ráadásul az országon belül jogszerűen történik, egy új szabályozásnak köszönhetően ugyanis bárki eladhatja a külföldön megvásárolt termékeket. Így akár boltokban, butikokban is megvásárolhatják az oroszok az úgynevezett párhuzamos import révén behozott árucikkeket a The Guardian beszámolója szerint.

Ezek az üzletek persze a nevüket és a kialakításukat tekintve nem tükrözik a forgalmazott márkák arculatát, de a lényeg, hogy elérhetők például az Apple aktuális termékei, és az egyik szakáruház szerint az ősszel debütáló iPhone-okat is nagyjából egy hónapos csúszással felvehetik a kínálatukba. Új üzletek is nyílnak, a brit lap által bemutatott Panikában (a szó jelentése pánik) kizárólag a Zara és a Zara Home válogatott termékei kaphatók. A krasznojarszki bolt alapítóját a spanyol márka iránt vágyódó felesége ambicionálta, és egy kazahsztáni forgalmazó révén jut hozzá a portékájához. Ezzel nincs egyedül, mivel a termékeket jobbára az Eurázsiai Gazdasági Unió*Ennek tagállamai Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán. országaiból érdemes behozni a közöttük fennálló vámunió miatt.

A luxuscikkek elérhetőségén sem esett érdemi csorba, egy moszkvai autókereskedő a szankciók életbe lépése óta is tucatszám értékesíti a BMW-ket, Mercedeseket és Range Rover-eket. Igaz, a beszerzésük meglehetősen macerás: a gépkocsikat Dubajban, Indiában, Kínában vagy dél-amerikai országokban rendeli, majd Örményországon vagy az iráni Anzalin keresztül hozatja Oroszországba. Mindez körülbelül húsz százalékos áremelkedéssel jár, de az erős kereslet ezt is elbírja. (Az más kérdés, hogy a pótalkatrészek beszerzése gyakran több mint problémás lett a szankciók következtében.)

Persze akad példa a kevésbé szervezett értékesítésre is, sokan vállalkoznak egyszeri üzletek lebonyolítására például az Egyesült Államok és Oroszország között, vagy spájzolnak be nagyobb mennyiséget valamilyen termékből, amit aztán a közösségi médián keresztül adnak el néhány százalékos haszonkulcs mellett.

Az Oroszországból kivonult gyártóknak nincs érdemi ráhatásuk az orosz piaci történésekre. A Kreml számára viszont kedvező, hogy a lakosság – még ha valamivel drágábban is – hozzájuthat a korábban megszokott termékekhez, és mérsékelhetők a háború hétköznapokat illető következményei. A kereskedők pedig alkalmazkodnak a helyzethez, új beszállítói útvonalak és láncok alakulnak, amelyek egyes szereplők számára elképesztő haszonkulccsal kecsegtetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzikEgyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteketA vásárlói reakciók alapján hiányzik a háború következtében kivonuló cégek kínálata az orosz piacról.

Világ kereskedelem orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki