Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Noha számos nyugati márka hagyott fel az oroszországi értékesítéssel a háború miatt, a termékeik továbbra is kaphatók az országban a hivatalos importőrök helyébe lépő orosz magánszemélyeknek és vállalkozásoknak köszönhetően. Mindez ráadásul az országon belül jogszerűen történik, egy új szabályozásnak köszönhetően ugyanis bárki eladhatja a külföldön megvásárolt termékeket. Így akár boltokban, butikokban is megvásárolhatják az oroszok az úgynevezett párhuzamos import révén behozott árucikkeket a The Guardian beszámolója szerint.

Ezek az üzletek persze a nevüket és a kialakításukat tekintve nem tükrözik a forgalmazott márkák arculatát, de a lényeg, hogy elérhetők például az Apple aktuális termékei, és az egyik szakáruház szerint az ősszel debütáló iPhone-okat is nagyjából egy hónapos csúszással felvehetik a kínálatukba. Új üzletek is nyílnak, a brit lap által bemutatott Panikában (a szó jelentése pánik) kizárólag a Zara és a Zara Home válogatott termékei kaphatók. A krasznojarszki bolt alapítóját a spanyol márka iránt vágyódó felesége ambicionálta, és egy kazahsztáni forgalmazó révén jut hozzá a portékájához. Ezzel nincs egyedül, mivel a termékeket jobbára az Eurázsiai Gazdasági Unió*Ennek tagállamai Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán. országaiból érdemes behozni a közöttük fennálló vámunió miatt.

A luxuscikkek elérhetőségén sem esett érdemi csorba, egy moszkvai autókereskedő a szankciók életbe lépése óta is tucatszám értékesíti a BMW-ket, Mercedeseket és Range Rover-eket. Igaz, a beszerzésük meglehetősen macerás: a gépkocsikat Dubajban, Indiában, Kínában vagy dél-amerikai országokban rendeli, majd Örményországon vagy az iráni Anzalin keresztül hozatja Oroszországba. Mindez körülbelül húsz százalékos áremelkedéssel jár, de az erős kereslet ezt is elbírja. (Az más kérdés, hogy a pótalkatrészek beszerzése gyakran több mint problémás lett a szankciók következtében.)

Persze akad példa a kevésbé szervezett értékesítésre is, sokan vállalkoznak egyszeri üzletek lebonyolítására például az Egyesült Államok és Oroszország között, vagy spájzolnak be nagyobb mennyiséget valamilyen termékből, amit aztán a közösségi médián keresztül adnak el néhány százalékos haszonkulcs mellett.

Az Oroszországból kivonult gyártóknak nincs érdemi ráhatásuk az orosz piaci történésekre. A Kreml számára viszont kedvező, hogy a lakosság – még ha valamivel drágábban is – hozzájuthat a korábban megszokott termékekhez, és mérsékelhetők a háború hétköznapokat illető következményei. A kereskedők pedig alkalmazkodnak a helyzethez, új beszállítói útvonalak és láncok alakulnak, amelyek egyes szereplők számára elképesztő haszonkulccsal kecsegtetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzikEgyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteketA vásárlói reakciók alapján hiányzik a háború következtében kivonuló cégek kínálata az orosz piacról.

Világ kereskedelem orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.