Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 11:10 Világ

Kiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteket

Hosszú sorokban várakoznak a vásárolók a H&M moszkvai üzleteiben, miután a svéd vállalat kinyitotta az Ukrajna megtámadása miatt bezárt boltokat. A nyitás azonban csak átmeneti, a meglévő készletek kiárusítását követően a cég végleg kivonul Oroszországról, ami a hatodik legfontosabb piaca volt a The Guardian beszámolója szerint.

Volt olyan vásárló, aki nyilatkozata szerint lényegében bármit megvenne, amit az üzletben talál, és a tömegjelenetek is arról árulkodnak, hogy az orosz vevők hiányolják a bezárt nyugati üzletláncok kínálatát. A H&M mellett ugyanis számos vállalat tiltakozott boltbezárásokkal az orosz agresszióval szemben, például a ruhakereskedelem területén piacvezető Inditex sem tett másként (igaz, a spanyol cég még nem hozott végleges döntést az országból való kivonulással kapcsolatban). Az újra működő üzletek tartós újranyitása azonban a most tapasztalt kereslet ellenére sem várható, Helena Helmersson, a cég vezetője nemrégiben sajnálatát fejezte ki a hatezer orosz alkalmazott elbocsátásával járó végleges bezárás miatt.

A nyugati cégek Oroszországban maradt készleteinek kiárusítása nem példa nélküli, a szintén svéd Ikea is hasonló lépésre szánta el magát július elején – a bútoráruházak viszont nem nyitottak ki, a vásárlók csak interneten keresztül rendelhetnek. Ugyanígy az ország végleges elhagyására is akad példa, a ruházati kiskereskedők közül például a Reserved és a Sinsay márkákat forgalmazó lengyel LPP és a Magyarországon kevéssé amerikai TJX döntött az orosz érdekeltségeinek eladása mellett a brit lap összefoglalója szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon is gyártó multi készül kivonulni OroszországbólA gyártás felfüggesztése után már az év végi kivonulást készíti elő a Michelin, a lépéssel 250 millió eurót veszítene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ h&m orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.