Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 11:10 Világ

Kiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteket

Hosszú sorokban várakoznak a vásárolók a H&M moszkvai üzleteiben, miután a svéd vállalat kinyitotta az Ukrajna megtámadása miatt bezárt boltokat. A nyitás azonban csak átmeneti, a meglévő készletek kiárusítását követően a cég végleg kivonul Oroszországról, ami a hatodik legfontosabb piaca volt a The Guardian beszámolója szerint.

Volt olyan vásárló, aki nyilatkozata szerint lényegében bármit megvenne, amit az üzletben talál, és a tömegjelenetek is arról árulkodnak, hogy az orosz vevők hiányolják a bezárt nyugati üzletláncok kínálatát. A H&M mellett ugyanis számos vállalat tiltakozott boltbezárásokkal az orosz agresszióval szemben, például a ruhakereskedelem területén piacvezető Inditex sem tett másként (igaz, a spanyol cég még nem hozott végleges döntést az országból való kivonulással kapcsolatban). Az újra működő üzletek tartós újranyitása azonban a most tapasztalt kereslet ellenére sem várható, Helena Helmersson, a cég vezetője nemrégiben sajnálatát fejezte ki a hatezer orosz alkalmazott elbocsátásával járó végleges bezárás miatt.

A nyugati cégek Oroszországban maradt készleteinek kiárusítása nem példa nélküli, a szintén svéd Ikea is hasonló lépésre szánta el magát július elején – a bútoráruházak viszont nem nyitottak ki, a vásárlók csak interneten keresztül rendelhetnek. Ugyanígy az ország végleges elhagyására is akad példa, a ruházati kiskereskedők közül például a Reserved és a Sinsay márkákat forgalmazó lengyel LPP és a Magyarországon kevéssé amerikai TJX döntött az orosz érdekeltségeinek eladása mellett a brit lap összefoglalója szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon is gyártó multi készül kivonulni OroszországbólA gyártás felfüggesztése után már az év végi kivonulást készíti elő a Michelin, a lépéssel 250 millió eurót veszítene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ h&m orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.