Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 11:10 Világ

Kiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteket

Hosszú sorokban várakoznak a vásárolók a H&M moszkvai üzleteiben, miután a svéd vállalat kinyitotta az Ukrajna megtámadása miatt bezárt boltokat. A nyitás azonban csak átmeneti, a meglévő készletek kiárusítását követően a cég végleg kivonul Oroszországról, ami a hatodik legfontosabb piaca volt a The Guardian beszámolója szerint.

Volt olyan vásárló, aki nyilatkozata szerint lényegében bármit megvenne, amit az üzletben talál, és a tömegjelenetek is arról árulkodnak, hogy az orosz vevők hiányolják a bezárt nyugati üzletláncok kínálatát. A H&M mellett ugyanis számos vállalat tiltakozott boltbezárásokkal az orosz agresszióval szemben, például a ruhakereskedelem területén piacvezető Inditex sem tett másként (igaz, a spanyol cég még nem hozott végleges döntést az országból való kivonulással kapcsolatban). Az újra működő üzletek tartós újranyitása azonban a most tapasztalt kereslet ellenére sem várható, Helena Helmersson, a cég vezetője nemrégiben sajnálatát fejezte ki a hatezer orosz alkalmazott elbocsátásával járó végleges bezárás miatt.

A nyugati cégek Oroszországban maradt készleteinek kiárusítása nem példa nélküli, a szintén svéd Ikea is hasonló lépésre szánta el magát július elején – a bútoráruházak viszont nem nyitottak ki, a vásárlók csak interneten keresztül rendelhetnek. Ugyanígy az ország végleges elhagyására is akad példa, a ruházati kiskereskedők közül például a Reserved és a Sinsay márkákat forgalmazó lengyel LPP és a Magyarországon kevéssé amerikai TJX döntött az orosz érdekeltségeinek eladása mellett a brit lap összefoglalója szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon is gyártó multi készül kivonulni OroszországbólA gyártás felfüggesztése után már az év végi kivonulást készíti elő a Michelin, a lépéssel 250 millió eurót veszítene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Világ h&m orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.