Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 30. 11:32 Vállalat

Magyarországon is gyártó multi készül kivonulni Oroszországból

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a nyugati országok szankciók sorát léptették életbe az agresszorral szemben, sok más nyugati vállalathoz hasonlóan a Michelin is – március közepén – felfüggesztette a termelést orosz gyárában. Kedden pedig már arról számolt be a francia abroncsgyártó, hogy „technikailag lehetetlen” a gyártás folytatása, részben az ellátási gondok miatt, az „általános bizonytalanság” közepette.

A közlemény szerint ez arra kényszeríti a csoportot, hogy megtervezze az oroszországi tevékenységek átadását a helyi menedzsment számára, illetve megfontolja, hogy ezt végre is hajtsa az év végével. A kissé nyakatekert megfogalmazás minden bizonnyal azt jelenti, hogy egyelőre nyitva hagyják a lehetőséget a maradásra, de ha tovább folytatódik a háború, és maradnak a szankciók, akkor év végén megválnak az oroszországi érdekeltségektől – nemcsak a gyártól, hanem a kereskedelmi részlegtől is.

A Michelin Oroszországban nagyjából ezer embert foglalkoztat, közülük 750-et a Moszkvától mintegy száz kilométerre lévő davidovói gyárban, amelynek éves kapacitása 1,5-2 millió gumiabroncs, főként személyautók számára. Összehasonlításként, a vállalat nyíregyházi gyárában egy 2019-es cikk szerint évi mintegy 2,5 millió abroncs készül.

Az orosz üzem egy százalékkal részesedett a Michelin globális gyártási mennyiségéből, míg az oroszországi eladások két százalékot tettek ki. Az utóbbiban a repülőgép-abroncsok is szerepeltek, amelyek oroszországi értékesítését szintén le kellett állítani az uniós szankciók miatt. Az oroszországi tevékenység leírása mintegy 250 millió euróval rontja majd a Michelin mérlegét, ha valóban bekövetkezik a kivonulás.

Az Oroszországban termelő nyugati abroncsgyártó cégek eddig eléggé eltérően reagáltak a háborúra. A finn Nokian Tyres nemrég jelentette be kivonulását, pedig orosz gyára volt a legnagyobb, így a lépés miatt nagyjából 300 millió eurót kell leírnia. A Pirelli és a Continental viszont egyelőre marad, az előbbi csak csökkentette orosz üzemei kibocsátását, míg az utóbbi áprilisban indította újra a termelését az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miattA nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

Vállalat gazdasági szankció gumiabroncsgyártás Michelin orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 18:37 Vállalat

Az egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzni

A Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Stubnya Bence
2022. augusztus 12. 10:11 Vállalat

Lítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösség

Masszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.