Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 30. 11:32 Vállalat

Magyarországon is gyártó multi készül kivonulni Oroszországból

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a nyugati országok szankciók sorát léptették életbe az agresszorral szemben, sok más nyugati vállalathoz hasonlóan a Michelin is – március közepén – felfüggesztette a termelést orosz gyárában. Kedden pedig már arról számolt be a francia abroncsgyártó, hogy „technikailag lehetetlen” a gyártás folytatása, részben az ellátási gondok miatt, az „általános bizonytalanság” közepette.

A közlemény szerint ez arra kényszeríti a csoportot, hogy megtervezze az oroszországi tevékenységek átadását a helyi menedzsment számára, illetve megfontolja, hogy ezt végre is hajtsa az év végével. A kissé nyakatekert megfogalmazás minden bizonnyal azt jelenti, hogy egyelőre nyitva hagyják a lehetőséget a maradásra, de ha tovább folytatódik a háború, és maradnak a szankciók, akkor év végén megválnak az oroszországi érdekeltségektől – nemcsak a gyártól, hanem a kereskedelmi részlegtől is.

A Michelin Oroszországban nagyjából ezer embert foglalkoztat, közülük 750-et a Moszkvától mintegy száz kilométerre lévő davidovói gyárban, amelynek éves kapacitása 1,5-2 millió gumiabroncs, főként személyautók számára. Összehasonlításként, a vállalat nyíregyházi gyárában egy 2019-es cikk szerint évi mintegy 2,5 millió abroncs készül.

Az orosz üzem egy százalékkal részesedett a Michelin globális gyártási mennyiségéből, míg az oroszországi eladások két százalékot tettek ki. Az utóbbiban a repülőgép-abroncsok is szerepeltek, amelyek oroszországi értékesítését szintén le kellett állítani az uniós szankciók miatt. Az oroszországi tevékenység leírása mintegy 250 millió euróval rontja majd a Michelin mérlegét, ha valóban bekövetkezik a kivonulás.

Az Oroszországban termelő nyugati abroncsgyártó cégek eddig eléggé eltérően reagáltak a háborúra. A finn Nokian Tyres nemrég jelentette be kivonulását, pedig orosz gyára volt a legnagyobb, így a lépés miatt nagyjából 300 millió eurót kell leírnia. A Pirelli és a Continental viszont egyelőre marad, az előbbi csak csökkentette orosz üzemei kibocsátását, míg az utóbbi áprilisban indította újra a termelését az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miattA nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gazdasági szankció gumiabroncsgyártás Michelin orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.