Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Jelentősen erősödtek a tőzsdék az Egyesült Államokban, miután tegnap a vártnál alacsonyabb, 8,5 százalékos inflációs adat jelent meg. Ennek egyik összetevője, hogy az e-kereskedelemben kétévnyi infláció után júliusban ismét csökkentek az árak.

Igaz, ezt nem hivatalos mérés mutatja, hanem az Adobe digitális árindexe, amely százmilliónyi termék e-kereskedelemi forgalmának nyomon követése alapján készül. Eszerint júliusban éves alapon egy százalékkal csökkentek az e-kereskedelmi árak az Egyesült Államokban, és ez 25 hónapos inflációs korszaknak vetett véget – írja a Bloomberg.

A járvány kitörése előtt az index éveken keresztül deflációt jelzett (átlagosan olcsóbbá váltak a termékek), amelyet aztán olyan jól ismert jelenségek fordítottak meg, mint az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök sürgős beszerzése és az ellátási láncok akadozása, ami felhajtotta az árakat. Ez most visszafelé játszódik le, a legnagyobb árcsökkenést éppen az elektronikai eszközöknél mérték, több mint 9 százalékosat. Hasonló mértékben estek a játékok árai, míg a ruhák egy százalékkal lettek olcsóbbak.

Mivel az amerikai kiskereskedelem 15 százaléka már online zajlik, ennek a teljes árszínvonalra jelentős hatása van. A még a 8,5 százalékos szinten is nagyon magasnak számító infláció ellen küzdő amerikai jegybank ugyanakkor még egyáltalán nem dőlhet hátra, mert az élelmiszerek az online térben is drágábbak lettek, több mint 13 százalékkal. A szolgáltatások árváltozása pedig ebben az e-kereskedelmi mérésben nem jelenik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az inflációTöbb mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ defláció e-kereskedelem egyesült államok infláció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.