Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

A 2000-es években még egyszer sem mértek olyan magas inflációt Magyarországon, mint idén júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorstájékoztatója szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 13,7 százalékkal emelkedtek az előző hónapban, amely még a szintén két évtizedes rekordnak számító júniusi adathoz képest is jelentős gyorsulás.

Ebben az adatban ráadásul a hatósági ár miatt nincsen benne az üzemanyagárak globális elszállása. A KSH a kimutatásban 480 forintos benzinnel és dízellel számolt. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos inflációs adatban kevesebb mint 7 százalékos üzemanyag-drágulás szerepel 2021 júliusához képest.

A piaci árak azonban ennél jóval magasabbak voltak, és már júliusban is akadtak olyan piaci szereplők, akik ennyiért vásároltak. (Igaz, ők nem a végfogyasztók, a lakosság számára végig 480 forint volt a benzin és a gázolaj, minden bizonnyal ezért számolt ezzel a statisztikai hivatal is.) A holtankoljak.hu adatai szerint júliusban a dízel valós ára 738 és 812, a benziné pedig 693 és 784 forint között mozgott. A 95-ös esetében a havi átlag 749,9, a gázolajnál pedig 781 forint volt*A napi adatokat figyelembe véve.. Előbbi 67, utóbbi 74 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt.

A KSH adataiból az látszik, hogy a két típus fogyasztását eltérő súllyal veszik figyelembe, de piaci árral kalkulálva

így is 70 százalék körüli lehetett az üzemanyag átlagos drágulása.

Az inflációt ugye úgy számolja a hivatal, hogy egyesével megnézi az általa összeállított fogyasztói kosárba tartozó termékek árának változását (ezek a reprezentánsok), és megszorozza ezt egy olyan aránnyal (súllyal), amely az adott termék jelentőségét mutatja a lakosság átlagos fogyasztásában. Ezekből a szorzatokból pedig végül kijön egy átlagos árváltozás.

Az üzemanyag jelentősége kifejezetten nagy, 6,46 százalékos a KSH által összerakott fogyasztói kosarában, így annak nagyobb mértékű áremelkedése a teljes inflációt meg tudja dobni. Ez történne most is, amennyiben piaci árral kalkulálnánk. Ha a KSH által figyelembe vett 6,6 százalékos üzemanyag-áremelkedés helyett a holtankoljak.hu adataiból adódó 70 százalékossal számolunk, akkor a teljes inflációs mutatóra nem 13,7, hanem 17,9 százalék jön ki.

Mindez azt jelenti,

hogy a lakosság számára fenntartott üzemanyag-árstop nélkül már júliusban közel 18 százalékos lett volna az infláció.

Ez európai szinten is magas. Az Eurostat első becslése szerint (pdf) az eurózónában ennél nagyobb mutatót csak a balti államokban mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes az üzemanyag-káosz az ársapka eltörlése óta a mezőgazdaságbanGulyás Gergely azt mondta, hogy a mezőgazdaságban fenntartják a 480-as üzemanyagárat, de a gyakorlatban nem ez történik. A kúton van olcsó gázolaj, de ott sem elég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 480 benzin gázolaj infláció üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.