Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

A 2000-es években még egyszer sem mértek olyan magas inflációt Magyarországon, mint idén júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorstájékoztatója szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 13,7 százalékkal emelkedtek az előző hónapban, amely még a szintén két évtizedes rekordnak számító júniusi adathoz képest is jelentős gyorsulás.

Ebben az adatban ráadásul a hatósági ár miatt nincsen benne az üzemanyagárak globális elszállása. A KSH a kimutatásban 480 forintos benzinnel és dízellel számolt. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos inflációs adatban kevesebb mint 7 százalékos üzemanyag-drágulás szerepel 2021 júliusához képest.

A piaci árak azonban ennél jóval magasabbak voltak, és már júliusban is akadtak olyan piaci szereplők, akik ennyiért vásároltak. (Igaz, ők nem a végfogyasztók, a lakosság számára végig 480 forint volt a benzin és a gázolaj, minden bizonnyal ezért számolt ezzel a statisztikai hivatal is.) A holtankoljak.hu adatai szerint júliusban a dízel valós ára 738 és 812, a benziné pedig 693 és 784 forint között mozgott. A 95-ös esetében a havi átlag 749,9, a gázolajnál pedig 781 forint volt*A napi adatokat figyelembe véve.. Előbbi 67, utóbbi 74 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt.

A KSH adataiból az látszik, hogy a két típus fogyasztását eltérő súllyal veszik figyelembe, de piaci árral kalkulálva

így is 70 százalék körüli lehetett az üzemanyag átlagos drágulása.

Az inflációt ugye úgy számolja a hivatal, hogy egyesével megnézi az általa összeállított fogyasztói kosárba tartozó termékek árának változását (ezek a reprezentánsok), és megszorozza ezt egy olyan aránnyal (súllyal), amely az adott termék jelentőségét mutatja a lakosság átlagos fogyasztásában. Ezekből a szorzatokból pedig végül kijön egy átlagos árváltozás.

Az üzemanyag jelentősége kifejezetten nagy, 6,46 százalékos a KSH által összerakott fogyasztói kosarában, így annak nagyobb mértékű áremelkedése a teljes inflációt meg tudja dobni. Ez történne most is, amennyiben piaci árral kalkulálnánk. Ha a KSH által figyelembe vett 6,6 százalékos üzemanyag-áremelkedés helyett a holtankoljak.hu adataiból adódó 70 százalékossal számolunk, akkor a teljes inflációs mutatóra nem 13,7, hanem 17,9 százalék jön ki.

Mindez azt jelenti,

hogy a lakosság számára fenntartott üzemanyag-árstop nélkül már júliusban közel 18 százalékos lett volna az infláció.

Ez európai szinten is magas. Az Eurostat első becslése szerint (pdf) az eurózónában ennél nagyobb mutatót csak a balti államokban mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes az üzemanyag-káosz az ársapka eltörlése óta a mezőgazdaságbanGulyás Gergely azt mondta, hogy a mezőgazdaságban fenntartják a 480-as üzemanyagárat, de a gyakorlatban nem ez történik. A kúton van olcsó gázolaj, de ott sem elég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 480 benzin gázolaj infláció üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.