Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

A 2000-es években még egyszer sem mértek olyan magas inflációt Magyarországon, mint idén júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorstájékoztatója szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 13,7 százalékkal emelkedtek az előző hónapban, amely még a szintén két évtizedes rekordnak számító júniusi adathoz képest is jelentős gyorsulás.

Ebben az adatban ráadásul a hatósági ár miatt nincsen benne az üzemanyagárak globális elszállása. A KSH a kimutatásban 480 forintos benzinnel és dízellel számolt. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos inflációs adatban kevesebb mint 7 százalékos üzemanyag-drágulás szerepel 2021 júliusához képest.

A piaci árak azonban ennél jóval magasabbak voltak, és már júliusban is akadtak olyan piaci szereplők, akik ennyiért vásároltak. (Igaz, ők nem a végfogyasztók, a lakosság számára végig 480 forint volt a benzin és a gázolaj, minden bizonnyal ezért számolt ezzel a statisztikai hivatal is.) A holtankoljak.hu adatai szerint júliusban a dízel valós ára 738 és 812, a benziné pedig 693 és 784 forint között mozgott. A 95-ös esetében a havi átlag 749,9, a gázolajnál pedig 781 forint volt*A napi adatokat figyelembe véve.. Előbbi 67, utóbbi 74 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt.

A KSH adataiból az látszik, hogy a két típus fogyasztását eltérő súllyal veszik figyelembe, de piaci árral kalkulálva

így is 70 százalék körüli lehetett az üzemanyag átlagos drágulása.

Az inflációt ugye úgy számolja a hivatal, hogy egyesével megnézi az általa összeállított fogyasztói kosárba tartozó termékek árának változását (ezek a reprezentánsok), és megszorozza ezt egy olyan aránnyal (súllyal), amely az adott termék jelentőségét mutatja a lakosság átlagos fogyasztásában. Ezekből a szorzatokból pedig végül kijön egy átlagos árváltozás.

Az üzemanyag jelentősége kifejezetten nagy, 6,46 százalékos a KSH által összerakott fogyasztói kosarában, így annak nagyobb mértékű áremelkedése a teljes inflációt meg tudja dobni. Ez történne most is, amennyiben piaci árral kalkulálnánk. Ha a KSH által figyelembe vett 6,6 százalékos üzemanyag-áremelkedés helyett a holtankoljak.hu adataiból adódó 70 százalékossal számolunk, akkor a teljes inflációs mutatóra nem 13,7, hanem 17,9 százalék jön ki.

Mindez azt jelenti,

hogy a lakosság számára fenntartott üzemanyag-árstop nélkül már júliusban közel 18 százalékos lett volna az infláció.

Ez európai szinten is magas. Az Eurostat első becslése szerint (pdf) az eurózónában ennél nagyobb mutatót csak a balti államokban mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes az üzemanyag-káosz az ársapka eltörlése óta a mezőgazdaságbanGulyás Gergely azt mondta, hogy a mezőgazdaságban fenntartják a 480-as üzemanyagárat, de a gyakorlatban nem ez történik. A kúton van olcsó gázolaj, de ott sem elég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 480 benzin gázolaj infláció üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.