Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 4. 15:07 Világ

Európa nagyvárosai elkezdtek felkészülni a télre, ami szó szerint is sötétnek ígérkezik

Az orosz gáztól egyébként az európai átlaghoz képest sokkal kevésbé függő Spanyolország a héten új korlátozó intézkedéseket vezetett be az energiakrízis mértékének csökkentése érdekében: az üzleteket tilos 27 fok alá hűteni, télen pedig tilos lesz 19 fok fölé melegíteni – írja a Bloomberg. A rendelet jövő novemberig marad érvényben, ami jól mutatja, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy javulni fog a helyzet az energiapiacon. A korlátozás részeként az üzleteknek tilos este 10 óra után kivilágítaniuk a kirakataikat, és minden boltnak kötelező lesz egy digitális kijelzőn mutatni a bolton belüli hőmérsékletet a járókelőknek. Olaszország és Görögország is 27 foknál húzta meg a középületekben beállítható legalacsonyabb nyári hőfokot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramotA nyugat-európai országokban egyre több helyen búcsúzunk el a hajnali kivilágítástól, a nyitott ajtós légkondiktól, az osztrák Billa pedig salátatermelésbe kezd.

Párizsban számolnak azzal, hogy télen áramszünetek fogják megnehezíteni a hétköznapokat, ezért már most megtiltották az éttermeknek és bároknak, hogy a teraszokat fűtsék, valamint 150 eurós büntetést kaphatnak azok a közintézmények, ahol a klimatizáltság ellenére nyitva vannak az ajtók vagy az ablakok.

Berlin már lemondott arról, hogy kivilágítsa a köztéri látványosságokat, sötétbe borult a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop is, ráadásul a németeknél egyre nagyobb gondot jelent a forróság, mely elapasztja a folyók vizét – a Rajna például már alig hajózható, ami azért baj, mert nemcsak a nemzetgazdaságilag kiemelten fontos gyárak számára érkezik vízi úton az utánpótlás egy része, de például az áramtermeléshez szükséges erőművekbe is a Rajnán érkezik a szén. A téli energiahiány átírhatja a munka szabályait is, a Bloomberg szerint a közhivatalnokok számára megváltozhat a munkarend, hogy minél inkább kihasználhassák azokat az órákat, amikor még van természetes fény. 

A britek esetében a Financial Times egy energetikai tanulmányt idéz, mely már 5 évvel ezelőtt számolt egy esetleges gázkrízissel. A tanulmány legpesszimistább forgatókönyve szerint egy nagyon hideg tél esetén, ha még elegendő légmozgás sincs, a lakosság 28 százalékának nem fogják tudni kielégíteni az energiaigényét. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiakrízis Európa Franciaország gázhiány németország Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.