Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 4. 15:07 Világ

Európa nagyvárosai elkezdtek felkészülni a télre, ami szó szerint is sötétnek ígérkezik

Az orosz gáztól egyébként az európai átlaghoz képest sokkal kevésbé függő Spanyolország a héten új korlátozó intézkedéseket vezetett be az energiakrízis mértékének csökkentése érdekében: az üzleteket tilos 27 fok alá hűteni, télen pedig tilos lesz 19 fok fölé melegíteni – írja a Bloomberg. A rendelet jövő novemberig marad érvényben, ami jól mutatja, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy javulni fog a helyzet az energiapiacon. A korlátozás részeként az üzleteknek tilos este 10 óra után kivilágítaniuk a kirakataikat, és minden boltnak kötelező lesz egy digitális kijelzőn mutatni a bolton belüli hőmérsékletet a járókelőknek. Olaszország és Görögország is 27 foknál húzta meg a középületekben beállítható legalacsonyabb nyári hőfokot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramotA nyugat-európai országokban egyre több helyen búcsúzunk el a hajnali kivilágítástól, a nyitott ajtós légkondiktól, az osztrák Billa pedig salátatermelésbe kezd.

Párizsban számolnak azzal, hogy télen áramszünetek fogják megnehezíteni a hétköznapokat, ezért már most megtiltották az éttermeknek és bároknak, hogy a teraszokat fűtsék, valamint 150 eurós büntetést kaphatnak azok a közintézmények, ahol a klimatizáltság ellenére nyitva vannak az ajtók vagy az ablakok.

Berlin már lemondott arról, hogy kivilágítsa a köztéri látványosságokat, sötétbe borult a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop is, ráadásul a németeknél egyre nagyobb gondot jelent a forróság, mely elapasztja a folyók vizét – a Rajna például már alig hajózható, ami azért baj, mert nemcsak a nemzetgazdaságilag kiemelten fontos gyárak számára érkezik vízi úton az utánpótlás egy része, de például az áramtermeléshez szükséges erőművekbe is a Rajnán érkezik a szén. A téli energiahiány átírhatja a munka szabályait is, a Bloomberg szerint a közhivatalnokok számára megváltozhat a munkarend, hogy minél inkább kihasználhassák azokat az órákat, amikor még van természetes fény. 

A britek esetében a Financial Times egy energetikai tanulmányt idéz, mely már 5 évvel ezelőtt számolt egy esetleges gázkrízissel. A tanulmány legpesszimistább forgatókönyve szerint egy nagyon hideg tél esetén, ha még elegendő légmozgás sincs, a lakosság 28 százalékának nem fogják tudni kielégíteni az energiaigényét. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiakrízis Európa Franciaország gázhiány németország Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Fontos

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2023. október 2. 04:34 Közélet

Sokkal jobban keres, aki tovább tanul – még több diplomás kellene, mégis felrobbant az iskolaelhagyók aránya

Az érettségi, a szakképesítés és a főiskolai diploma is jelentős bértöbbletet hoz a munkaerőpiacon, a kormány a tankötelezettség leszállításával mégis több ezer fiatalt engedett ki 8 általánossal az oktatási rendszerből.