Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 4. 15:07 Világ

Európa nagyvárosai elkezdtek felkészülni a télre, ami szó szerint is sötétnek ígérkezik

Az orosz gáztól egyébként az európai átlaghoz képest sokkal kevésbé függő Spanyolország a héten új korlátozó intézkedéseket vezetett be az energiakrízis mértékének csökkentése érdekében: az üzleteket tilos 27 fok alá hűteni, télen pedig tilos lesz 19 fok fölé melegíteni – írja a Bloomberg. A rendelet jövő novemberig marad érvényben, ami jól mutatja, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy javulni fog a helyzet az energiapiacon. A korlátozás részeként az üzleteknek tilos este 10 óra után kivilágítaniuk a kirakataikat, és minden boltnak kötelező lesz egy digitális kijelzőn mutatni a bolton belüli hőmérsékletet a járókelőknek. Olaszország és Görögország is 27 foknál húzta meg a középületekben beállítható legalacsonyabb nyári hőfokot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramotA nyugat-európai országokban egyre több helyen búcsúzunk el a hajnali kivilágítástól, a nyitott ajtós légkondiktól, az osztrák Billa pedig salátatermelésbe kezd.

Párizsban számolnak azzal, hogy télen áramszünetek fogják megnehezíteni a hétköznapokat, ezért már most megtiltották az éttermeknek és bároknak, hogy a teraszokat fűtsék, valamint 150 eurós büntetést kaphatnak azok a közintézmények, ahol a klimatizáltság ellenére nyitva vannak az ajtók vagy az ablakok.

Berlin már lemondott arról, hogy kivilágítsa a köztéri látványosságokat, sötétbe borult a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop is, ráadásul a németeknél egyre nagyobb gondot jelent a forróság, mely elapasztja a folyók vizét – a Rajna például már alig hajózható, ami azért baj, mert nemcsak a nemzetgazdaságilag kiemelten fontos gyárak számára érkezik vízi úton az utánpótlás egy része, de például az áramtermeléshez szükséges erőművekbe is a Rajnán érkezik a szén. A téli energiahiány átírhatja a munka szabályait is, a Bloomberg szerint a közhivatalnokok számára megváltozhat a munkarend, hogy minél inkább kihasználhassák azokat az órákat, amikor még van természetes fény. 

A britek esetében a Financial Times egy energetikai tanulmányt idéz, mely már 5 évvel ezelőtt számolt egy esetleges gázkrízissel. A tanulmány legpesszimistább forgatókönyve szerint egy nagyon hideg tél esetén, ha még elegendő légmozgás sincs, a lakosság 28 százalékának nem fogják tudni kielégíteni az energiaigényét. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiakrízis Európa Franciaország gázhiány németország Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.