Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 3. 13:40 Közélet, Vállalat

Az energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramot

Nem csak a lakosság, hanem az ipar és a kiskereskedelem is nagyon tart attól, hogy az energiaárak tartós emelkedése mellett az ősztől durván elszállnak a költségei. Bár nálunk még nem nagyon lehetett olvasni arról, hogyan akarnak spórolni a rezsin a boltok, a nyugat-európai sajtóban kezdenek mindennapossá válni az ottani kezdeményezésekről szóló hírek.

Párizsban az önkormányzat rendeletben tiltotta be, hogy amennyiben egy üzlet légkondicionálót használ, akkor nyitva hagyja az ajtókat. A francia kormány minden 800 ezer lakosnál kisebb városban betiltotta, hogy a hajnali órákban megvilágítsák az utcai reklámtáblákat, jelenleg a nagyobb városok még saját hatáskörben dönthetnek erről, de szeretnék az intézkedést általánossá tenni.

Ausztriában a Spar most jelentette be, hogy ősztől az üzletek külső megvilágításának idejét lerövidíti. A parkolókban csak nyitás előtt 30 perccel kapcsolja fel a világítást, és zárás után csak 30 percig tartja felkapcsolva, de ezt is csak akkor, ha az adott időszakban már nincs elég természetes fény. Az olyan nagyobb üzleteknél, mint az Interspar boltok, egy órás lesz a nyitás előtti és zárás utáni világítás. Ugyanez vonatkozik az üzletekben illetve a falakon elhelyezett, kívülről látható reklámtáblákra is.

A külső üzletrészeknél fényérzekelőket helyeznek el, ezek határozzák majd meg, hogy mekkora az a minimális fényintenzitás, amelyet a természetes fényhez kiegészítésként az adott pillanatban hozzá kell adni. A nyitás előtt és zárás után a boltokban még dolgozó, jellemzően pakoló munkatársaknak is csak igény szerint adagolják majd a világítást. A Spar nagyon sokat vár a lépéstől, arra számít, hogy 250 átlagos osztrák háztartás éves villanyszámlájának megfelelő energiát fog megspórolni vele. (Itt csak érdekesség, hogy az Spar érvelése szerint egymillió kilowattórát fognak megtakarítani, ha ezt 250 háztartásra lebontjuk, akkor kijön, hogy nyugaton egy átlagos család 330 kilowattóra áramot használ el, Magyarországon az átlagfogyasztást 210 kilowattórában határozták meg. )  

A szintén osztrák Billa eközben Bécsben azzal kísérletezik, hogy a zöldségek szállítási költségét nullára csökkentse: tulajdonképpen zöldségtermesztővé szeretne válni. Egy bécsi üzlet parkolójában felállítottak egy konténert, amelyben vertikális módszerrel (egymás fölé helyezett ládákban, helytakarékos módon) kezdenek először salátát és néhány más zöldséget termeszteni.

A technológiát egy izraeli cég, a Vertical Fields szállítja, amely azt ígéri, hogy egy konténerben havonta 2-3 ezer fej salátát tudnak majd termeszteni. A zöldséget természetesen helyben adja el a Billa. A tervekben petrezselyem, bazsalikom és koriander helyi termesztése is szerepel. A konténernek részben üvegből van a fala, ezen keresztül a vásárlók is láthatják, hogyan termesztik azt a zöldséget, amelyet a boltban frissen adnak el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost látszik igazán, miért nem csökkentette a kormány még jobban a rezsitTavaly lehetett volna egy újabb rezsicsökkentés, de a kormány nem lépte meg. Az akkor felhalmozott tartalék - ha van - most hatalmas szolgálatot tehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKegyetlenül drága lesz ősszel az orosz gáz, ezért emelt rezsit a kormányA kormány valószínűleg taktikázott kicsit, de júniusra egyértelmű lett, hogy ősszel még az eddiginél is drágábban kapjuk majd a gázt az oroszoktól, ezért lépni kellett.

Közélet Vállalat Billa bolt energiaválság kiskereskedelem Párizs Spar spórolás üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.