Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 4. 10:07 Közélet, Világ

A németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknál

Ina Scharrenbach, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere ismét felhozta azt a kérdést, amely nagyon erősen megosztja a közvéleményt: be kellene-e tiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák?

A miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, lépésről-lépésre egészen addig, amíg a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnnek.

A kereszténydemokrata politikus természetesen azzal érvel, hogy a a növényekkel, de legalábbis nem fűvel borított felületek

  • szűkítik a rovarok élőhelyeit,
  • heves esőzéseknél sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

Egyelőre azonban még ott tartunk, hogy a települések maguk dönthetnek arról, akarnak-e bármilyen szabállyal fellépni a nagyobb kiterjedésű kavics-murva kertek ellen, és a helyi képviselőtestületekben még Scharrenbach párttársai sem értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ők általában abból indulnak ki, hogy egyszerűen nem lehet ilyen szinten beavatkozni az emberek életébe, azaz nem lehet nekik pontosan megmondani, hogyan tervezzék meg a kertjüket. A tartományi szabályok Scharrenbach munkája nyomán ugyan szigorodnak, de a települések vezetői óvatosságra intenek, jelenleg még nem képzelhető el, hogy ne ők hozzák meg a végső döntéseket.

Jelenleg a német lakosság azzal van elfoglalva, hogy az energiaválság első téli szezonjára felkészüljön, és sokan úgy vélik, hogy ebben a helyzetben nincs itt az ideje annak, hogy egy ilyen új kötelezettséggel is borzolják a kedélyeket, illetve a kavicsos-murvás kertek tulajdonosait rákényszerítsék az átépítésre, annak minden költségével együtt.

Másrészt az ellenzők azzal is érvelnek, hogy egy egyszerűen kaviccsal beborított kert sok esetben szükségszerű, mert a háztulajdonosnak sem ideje, sem pénze, vagy ezek egyike sincs meg ahhoz, hogy a növényeket ápolja, a füvet rendszeresen lenyírja. De ha még lenne is erre idő és pénz – hangzik az érvelés – akkor sem lehet ellene menni annak az általános trendnek, hogy az emberek egyre kevésbé szeretik kertészkedéssel tölteni az idejüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

Közélet Világ aszfalt kavics kert kertészkedés murva németország tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Fontos

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

Ahhoz, hogy értelme legyen napelemet telepíteni, az új szabályok miatt ma már a legtöbb esetben további kiegészítő elemeket kell megvásárolni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.