Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 4. 10:07 Közélet, Világ

A németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknál

Ina Scharrenbach, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere ismét felhozta azt a kérdést, amely nagyon erősen megosztja a közvéleményt: be kellene-e tiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák?

A miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, lépésről-lépésre egészen addig, amíg a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnnek.

A kereszténydemokrata politikus természetesen azzal érvel, hogy a a növényekkel, de legalábbis nem fűvel borított felületek

  • szűkítik a rovarok élőhelyeit,
  • heves esőzéseknél sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

Egyelőre azonban még ott tartunk, hogy a települések maguk dönthetnek arról, akarnak-e bármilyen szabállyal fellépni a nagyobb kiterjedésű kavics-murva kertek ellen, és a helyi képviselőtestületekben még Scharrenbach párttársai sem értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ők általában abból indulnak ki, hogy egyszerűen nem lehet ilyen szinten beavatkozni az emberek életébe, azaz nem lehet nekik pontosan megmondani, hogyan tervezzék meg a kertjüket. A tartományi szabályok Scharrenbach munkája nyomán ugyan szigorodnak, de a települések vezetői óvatosságra intenek, jelenleg még nem képzelhető el, hogy ne ők hozzák meg a végső döntéseket.

Jelenleg a német lakosság azzal van elfoglalva, hogy az energiaválság első téli szezonjára felkészüljön, és sokan úgy vélik, hogy ebben a helyzetben nincs itt az ideje annak, hogy egy ilyen új kötelezettséggel is borzolják a kedélyeket, illetve a kavicsos-murvás kertek tulajdonosait rákényszerítsék az átépítésre, annak minden költségével együtt.

Másrészt az ellenzők azzal is érvelnek, hogy egy egyszerűen kaviccsal beborított kert sok esetben szükségszerű, mert a háztulajdonosnak sem ideje, sem pénze, vagy ezek egyike sincs meg ahhoz, hogy a növényeket ápolja, a füvet rendszeresen lenyírja. De ha még lenne is erre idő és pénz – hangzik az érvelés – akkor sem lehet ellene menni annak az általános trendnek, hogy az emberek egyre kevésbé szeretik kertészkedéssel tölteni az idejüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

Közélet Világ aszfalt kavics kert kertészkedés murva németország tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 18:37 Vállalat

Az egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzni

A Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.