Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 4. 10:07 Közélet, Világ

A németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknál

Ina Scharrenbach, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere ismét felhozta azt a kérdést, amely nagyon erősen megosztja a közvéleményt: be kellene-e tiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák?

A miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, lépésről-lépésre egészen addig, amíg a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnnek.

A kereszténydemokrata politikus természetesen azzal érvel, hogy a a növényekkel, de legalábbis nem fűvel borított felületek

  • szűkítik a rovarok élőhelyeit,
  • heves esőzéseknél sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

Egyelőre azonban még ott tartunk, hogy a települések maguk dönthetnek arról, akarnak-e bármilyen szabállyal fellépni a nagyobb kiterjedésű kavics-murva kertek ellen, és a helyi képviselőtestületekben még Scharrenbach párttársai sem értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ők általában abból indulnak ki, hogy egyszerűen nem lehet ilyen szinten beavatkozni az emberek életébe, azaz nem lehet nekik pontosan megmondani, hogyan tervezzék meg a kertjüket. A tartományi szabályok Scharrenbach munkája nyomán ugyan szigorodnak, de a települések vezetői óvatosságra intenek, jelenleg még nem képzelhető el, hogy ne ők hozzák meg a végső döntéseket.

Jelenleg a német lakosság azzal van elfoglalva, hogy az energiaválság első téli szezonjára felkészüljön, és sokan úgy vélik, hogy ebben a helyzetben nincs itt az ideje annak, hogy egy ilyen új kötelezettséggel is borzolják a kedélyeket, illetve a kavicsos-murvás kertek tulajdonosait rákényszerítsék az átépítésre, annak minden költségével együtt.

Másrészt az ellenzők azzal is érvelnek, hogy egy egyszerűen kaviccsal beborított kert sok esetben szükségszerű, mert a háztulajdonosnak sem ideje, sem pénze, vagy ezek egyike sincs meg ahhoz, hogy a növényeket ápolja, a füvet rendszeresen lenyírja. De ha még lenne is erre idő és pénz – hangzik az érvelés – akkor sem lehet ellene menni annak az általános trendnek, hogy az emberek egyre kevésbé szeretik kertészkedéssel tölteni az idejüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ aszfalt kavics kert kertészkedés murva németország tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Jandó Zoltán
2023. június 2. 04:31 Közélet, Vállalat

Hamarosan beléphet a százmilliárdos vagyonú klubba Orbán Viktor családja

Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik a miniszterelnök családja. Öt éve még a bányák hozták a nagy pénzt, most már a vagyonkezelés.

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Fontos

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.