Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 28. 12:39 Élet

A rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők Németországban

A Magyarországon zajló kulturális szembenállás legújabb ütközete a Budapest egyes részein burjánzásnak indult természet körül bontakozott ki, amelyet a kormányoldali perspektívából gaznak, ellenzékiből pedig méhlegelőnek látnak. Bármennyire tűnik bizarrnak a fűkaszák és vadnövények között vívott proxiháború, az valójában az élővilág sorsát meghatározó jelenségre mutat rá: a rovarvilág pusztulására.

Ahogy múlt heti cikkünkben írtuk, az elmúlt években sokkoló tanulmányok jelentek meg arról, hogy a Föld különböző részein rendkívüli ütemben csökken a rovarok mennyisége. Az eddigi legkiterjedtebb globális kutatás szerint az elmúlt harminc évben 25 százalékkal csökkenhetett a rovarok száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünkSokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

A jelenség mögött alapvetően a klímaváltozás, a növényvédőszerek használata, a fényszennyezés és az életterek zsugorodása áll. Az urbanizáltabb, iparosodottabb, viszonylag sűrűn lakott Európában különösen látványos a rovarvilág pusztulása, amelynek a mértékét az idézett tanulmány sokkolónak nevezte.

Az évtizedek óta tartó folyamat számok híján sokáig lényegében észrevétlen maradt, emiatt keltett nagy feltűnést, amikor 2017-ben megjelent egy németországi tanulmány, amely a rovarvilág drámai pusztulásáról szólt évtizedekre visszamenő mérésekre alapozva. Az elmúlt években nemcsak a tudományos szférában kapott nagyobb hangsúlyt a rovarvilág kutatása, hanem nyugat-európai nagyvárosokban is elkezdtek fellépni a jelenség ellen.


A német közszolgálat filmje a pusztuló rovarvilágról.

A Guardian cikke szerint Németországban több mint száz nagyvárosi területen hoztak létre vadvirágos városi réteket az elmúlt három évben, és a budapesti ötletet is a hasonló példák inspirálták. A rovarok élőhelyének növelése azért fontos, mert a rovaroknak nélkülözhetetlen szerepe van a növények beporzásában, a szerves hulladék lebontásában, az ökoszisztéma alapvető működésében.

Berlinben 1,5 millió eurót különítettek el több mint 50 városi rét létrehozására, Münchenben pedig mintegy 30 ilyen működik 2018 óta. Hasonló kezdeményezések vannak Braunschweigben, Hamburgban, Stuttgartban vagy Lipcsében is.

Budapesthez hasonlóan Németországban is okoztak társadalmi ellenállást a rendetlennek ható területek. A Guardian szerint ugyanakkor két-három év alatt alakul ki olyan vadvirágos rét ezeken a területeken, amelyek már esztétikailag is megnyerőek. „Megváltozott a véleményem. Mostanra egy hihetetlenül látványos értéke lett a lakónegyedünknek” – mondta a rétekről egy eleinte szkeptikus berlini lakos az újságnak.

Hasonló folyamatról beszélt a Telexnek a budapesti főépítész, Bardóczi Sándor is, aki szerint lehet, hogy az első egy-két évben nem néznek ki jól a méhlegelők, de néhány év alatt a gaz helyét átveszi a vadvirágos rét.

Élet Budapest rovar üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.