Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 28. 12:39 Élet

A rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők Németországban

A Magyarországon zajló kulturális szembenállás legújabb ütközete a Budapest egyes részein burjánzásnak indult természet körül bontakozott ki, amelyet a kormányoldali perspektívából gaznak, ellenzékiből pedig méhlegelőnek látnak. Bármennyire tűnik bizarrnak a fűkaszák és vadnövények között vívott proxiháború, az valójában az élővilág sorsát meghatározó jelenségre mutat rá: a rovarvilág pusztulására.

Ahogy múlt heti cikkünkben írtuk, az elmúlt években sokkoló tanulmányok jelentek meg arról, hogy a Föld különböző részein rendkívüli ütemben csökken a rovarok mennyisége. Az eddigi legkiterjedtebb globális kutatás szerint az elmúlt harminc évben 25 százalékkal csökkenhetett a rovarok száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünkSokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

A jelenség mögött alapvetően a klímaváltozás, a növényvédőszerek használata, a fényszennyezés és az életterek zsugorodása áll. Az urbanizáltabb, iparosodottabb, viszonylag sűrűn lakott Európában különösen látványos a rovarvilág pusztulása, amelynek a mértékét az idézett tanulmány sokkolónak nevezte.

Az évtizedek óta tartó folyamat számok híján sokáig lényegében észrevétlen maradt, emiatt keltett nagy feltűnést, amikor 2017-ben megjelent egy németországi tanulmány, amely a rovarvilág drámai pusztulásáról szólt évtizedekre visszamenő mérésekre alapozva. Az elmúlt években nemcsak a tudományos szférában kapott nagyobb hangsúlyt a rovarvilág kutatása, hanem nyugat-európai nagyvárosokban is elkezdtek fellépni a jelenség ellen.


A német közszolgálat filmje a pusztuló rovarvilágról.

A Guardian cikke szerint Németországban több mint száz nagyvárosi területen hoztak létre vadvirágos városi réteket az elmúlt három évben, és a budapesti ötletet is a hasonló példák inspirálták. A rovarok élőhelyének növelése azért fontos, mert a rovaroknak nélkülözhetetlen szerepe van a növények beporzásában, a szerves hulladék lebontásában, az ökoszisztéma alapvető működésében.

Berlinben 1,5 millió eurót különítettek el több mint 50 városi rét létrehozására, Münchenben pedig mintegy 30 ilyen működik 2018 óta. Hasonló kezdeményezések vannak Braunschweigben, Hamburgban, Stuttgartban vagy Lipcsében is.

Budapesthez hasonlóan Németországban is okoztak társadalmi ellenállást a rendetlennek ható területek. A Guardian szerint ugyanakkor két-három év alatt alakul ki olyan vadvirágos rét ezeken a területeken, amelyek már esztétikailag is megnyerőek. „Megváltozott a véleményem. Mostanra egy hihetetlenül látványos értéke lett a lakónegyedünknek” – mondta a rétekről egy eleinte szkeptikus berlini lakos az újságnak.

Hasonló folyamatról beszélt a Telexnek a budapesti főépítész, Bardóczi Sándor is, aki szerint lehet, hogy az első egy-két évben nem néznek ki jól a méhlegelők, de néhány év alatt a gaz helyét átveszi a vadvirágos rét.

Élet Budapest rovar üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.