Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 21. 13:51 Világ

Fojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintje

A tartós szárazság miatt olyan alacsonnyá vált a Rajna vízszintje, hogy az uszályokat legjobb esetben is csak félig lehet megterhelni, ami sok szállítmány esetében azzal jár, hogy már nem éri meg a fuvarozás.

A felső és alsó hajózási szakaszt elválasztó Kaubnál – nagyjából félúton Mannhein és Bonn között – 75 centiméter körüli a vízállás*A történelmileg bevett vízmércén mérve, ez természetesen nem azt jelenti, hogy a folyó legmélyebb pontján csak ennyi víz lenne a mederben., az évnek ebben a szakaszában erre utoljára 2007-ben volt példa.

A Bloomberg által megszólaltatott német vízügyi szakember arra figyelmeztetett, hogy ha a vízállás 40 centiméterre vagy az alá csökken, akkor egyáltalán nem éri meg árut szállítani a folyón Kaubtól délre. Ideális esetben legalább 250 centiméter lenne a vízállás a szóban forgó mérési ponton.

Ez egyebek mellett azért probléma, mert Kaubtól délre – Mannheimban és Karlsruhében – két olyan nagy hőerőmű is üzemel, amely vízi úton biztosítja a szenet a működéséhez. Ez viszont az alacsony vízállás miatt nehézségekbe ütközik, igaz, a tartalék szénkészleteknek köszönhetően ez egyelőre nem jár az áramtermelés csökkenésével. A probléma csak az, hogy a vízállás általában egészen október elejéig csökkenni szokott a Rajnán, vagyis a gondok még csak most kezdődnek igazán.

Ez most különösen okot ad az aggodalomra, mert ma ugyan újraindult az orosz gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken Németországba, de nem az utóbbi években megszokott mértékben, és kiszámíthatatlan, hogy mikor tekeri még szorosabbra a csapot a Gazprom. Ezért sok országban a szenes hőerőművekben végzett áramtermelés felpörgetésével igyekeznek minél több földgázt tartalékolni a télre – de ehhez értelemszerűen szén kell az erőművekbe.

De a rajnai vízi út sok más ágazat számára szintén létfontosságú Hollandiától Svájcig; csak német cégeket említve, támaszkodik a folyami szállításra is például a Mercedes-Benz, az autóipari beszállító Bosch és Thyssenkrupp, illetve a vegyipari óriás, a Bayer is. Amikor 2018-ban a mostanihoz hasonlóan alacsony volt a vízállás, az 0,7 százalékkal vetette vissza német gazdaság növekedését. A közel 24 milliárd eurós kiesés akkor a magyar gazdaság teljesítménye ötödének felelt meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkorát buktak a németek a szárazságon, mint a magyar gazdaság ötödeA német multik első kézből tapasztalhatták meg a klímaváltozás következményeit. Óriási buktak azon, hogy nem tudtak árut szállítani a Rajnán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmas károkat okozhat Németországban a hőhullámSebességkorlátozások, erdőtüzek, erősödő zöldpárt - átalakítja a németek életét a klímaváltozás, amely tavaly már a gazdasági növekedést is visszafogta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály földgáz hőerőmű németország Rajna szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.