Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 2. 16:45 Világ

A világ egyik legfontosabb útvonala mentén nő a két vezető hatalom közötti feszültség

Az Egyesült Államok és Kína összefeszülése Tajvan kapcsán nemcsak politikai, hanem logisztikai gondokat is okozhat – írja a Bloomberg, mert a legkisebb konfliktus is durván végigsöpörhet majd az ellátási láncokon.

A koronavírus utáni globális keresletnövekedés miatt korábban nem tapasztalt káosz uralkodott el a szállítmányozási piacon – erről és ennek Magyarországi hatásairól is írtunk és beszéltünk korábban -, és ezek még mindig nem oldódtak meg. Az enyhülés még akkor sem következne be máról holnapra, ha hirtelen lenne elég hajó, konténer, ember, és az összes kikötő újra használható lenne Kínában, most pedig ezt a helyzetet az egyre feszültebb kínai-amerikai viszony is tovább ronthatja. 

Kína évtizedek óta próbálja Tajvan felett megszerezni az irányítást, és sokan attól tartanak, hogy az eddigi eredménytelen megoldási kísérletek után a következő lépés a sziget katonai inváziója lesz. Vannak, akik szerint erre nincs most reális esély a gazdasági helyzet miatt, és az orosz-ukrán háború is tartogatott olyan tanulságokat, amik miatt Kína inkább elnapolna egy inváziót. Mások viszont pont a gazdasági helyzet miatt tartják elképzelhetőnek a támadást, mert egy hadi siker jól jön a rosszabb gazdasági helyzetben.

Egy esetleges katonai konfliktus viszont sokkal gyorsabban durvulhatna el, mert az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden korábban azt mondta, hogy Tajvan megtámadása esetén az USA fegyverrel avatkozna be a konfliktusba, ami azt jelentené, hogy a világ két vezető hatalma csapna össze, ráadásul egy olyan területen, ahol a világ konténerszállítmányainak jelentős része halad át.

Az alábbi térképen görgetve interaktív nézetben is láthatóak a szállítmányozási útvonalak és az azokon áthaladó forgalom.


 

A Tajvani-szoros*A Tajvani-szoros körülbelül 300 kilométer hosszúságú szoros a szárazföldi Kína és Tajvan szigete között. A szoros a Dél-kínai-tenger része, északkeleten a Kelet-kínai-tenger határolja. A legkeskenyebb része 131 kilométer széles. A szoros nyugati partján a szárazföldön Fucsien tartomány fekszik. a Kínából, Japánból, Dél-Koreából és Tajvanból Európába és az Egyesült Államokba tartó áruk egyik legforgalmasabb útvonala. A Bloomberg szerint a világ konténerállományának fele, a legnehezebb teherhajók 88 százaléka itt halad át időnként, ennek az útvonalnak a legkisebb veszélyeztetése nemcsak az árakat lőné az egekbe, de a szállítási időtartamokat is nagyban megnövelné. Kerülőúton ugyan célba érhetnek a konténerek, ugyanakkor az alternatívaként emlegetett Filippínó-tengeren végrehajtott kerülő nemcsak drágábbá, hanem jóval veszélyesebbé is teszi az utat, az évnek ebben a szakában ugyanis gyakoriak a hurrikánok.

A feszültség most azért nőtt hirtelen, mert az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi kelet-ázsiai útjának egyik állomásaként Tajvanra látogat, amit Kína provokációnak tekint. 

 

Egy hétfői külügyi eligazításon Kína hangsúlyozta, hogy Pelosi látogatása rendkívül nagy politikai kockázatot hordoz magában, és a kínai hadsereg nem fog ölbe tett kézzel ülni, ha Peking úgy érzi, veszélyben a függetlensége és területi integritása (Tajvant ugyanis Kína saját területének tekinti, melyet szerinte egy szakadár kormány irányít). „Kína meg fogja tenni a szükséges és erős ellenlépéseket, hogy megvédje szuverenitását és területi egységét” – mondta a kínai külügyminiszter szóvivője.

A kínai hadsereg az utóbbi napokban masszív jelenlétet épített ki a Tajvani-szoros mentén fekvő tartományban, és nagyszabású hadgyakorlatokat tart. Az ügy érzékenységét jól érzékelteti, hogy a tajvani látogatás nem szerepel Pelosi hivatalos menetrendjében, csupán a hozzá közel álló stábtól értesültek arról, hogy Szingapúr és Malajzia után Tajvan is rajta van a listán – ha ezek az információk helytállóak, a házelnök augusztus másodikán, kedden este érkezik Tajvanra. Frissítés: Pelosi megérkezett Tajvanra, a látogatásra tehát valóban sor kerül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA CIA igazgatója szerint az orosz invázió Kína Tajvannal kapcsolatos terveit is átírtaAz amerikai hírszerzés igazgatója szerint a kínaiak próbálják levonni a tanulságokat az orosz invázióból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA katonai hódítás nem tűnik el a világból, csak átalakulAz állami fegyveres agresszió nem ment ki a divatból, csak összezsugorodott, és a módszerei is trükkösebbé váltak a formális hadüzenetek korához képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb fegyverüzlettel idegesíti Kínát az Egyesült ÁllamokSzáznál több tankot, valamint több száz páncéltörő és légelhárító rakétát ad el az USA Tajvannak. Kína nem boldog.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína konténer logisztika Tajvan tengeri szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.