Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 2. 09:37 Világ

Az orosz gáz alternatívája lehet Algéria, de van vele egy nem kis probléma

Oroszország és Norvégia után Európa harmadik legnagyobb földgázszállítója Algéria, az észak-afrikai ország jelenleg 8 százalékát adja az európai importnak. Az orosz gáz kiváltására való törekvéseknek így természetes célja lehet az algériai behozatal növelése, csakhogy ahogy a Bloomberg írja, a kérdést környezetvédelmi oldalról is kezelni kell.

Egy Greenpeace által támogatott spanyol tanulmány szerint a Hassi R’Mel gázmezőnél lévő kompresszorállomás (műholdas megfigyelések alapján) nagy mennyiségben szivárogtat metánt (azaz földgázt) a környezetébe. Ez a gáz- és olajmező egyébként a fővárostól 550 kilométerre fekszik délre, kiterjedése 70×50 kilométer, és a világ egyik legnagyobb készletét rejti. A mezőt 1956-ban azonosították, és már 1961 óta termel, éves kapacitása jelenleg 100 milliárd köbméter körül van, és vezetékes kapcsolatokkal is rendelkezik Európa felé (Marokkón keresztül és közvetlenül Spanyolországba, illetve Tunézián keresztül Olaszországba). Ám csaknem negyven éve azt is tudjuk, hogy ez a létesítmény nagyon komoly környezetszennyező.

Az Európai Unió törekszik arra, hogy közvetlenül és közvetve is szigorúan kezelje a nagy metánkibocsátókkal való kapcsolatait, ám szakértők szerint most ez sokkal nehezebb lesz. Algéria új ütőkártyát kapott a tárgyalásokhoz, pozíciója erősödhet az orosz gázról leválni készülő EU-val szemben. (A metánszivárgás egyébként a szibériai gázmezőknél és az orosz vezetékeknél is komoly probléma.) Márpedig ez alááshatja az eddigi brüsszeli zöld törekvéseket.

Algéria a tavaly novemberi glasgow-i COP26 klímavédelmi csúcstalálkozón nem csatlakozott ahhoz a több mint 100 ország által aláírt vállaláshoz, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

A Sonatrach, az algériai olaj- és gáztársaság – amely a Hassi R’Mel gázmezőt is üzemelteti -, azt állítja, hogy sokkal kevesebb metánt juttat az atmoszférába, mint amit a nemzetközi felmérések mutatnak. Azt mondják, hogy a fáklyára kitett (azaz a feldolgozás során az üzemben kényszerűségből elégetett) gáz mennyiségét évi 9 milliárd köbméterről 3 milliárdra csökkentették, és ennek ellentételezését beépítették a partneri szerződéseikbe. Állításuk szerint a Világbank is az ő kibocsátási becsléseiket tartotta megfelelőnek.

Az EU májusban jelezte, hogy dekarbonizációs lépésekre készül Algériával. Brüsszelben azt szeretnék elérni, hogy Algéria adja el Európának azt a gáztöbbletet, amit jelenleg elszivárogtat vagy a fáklyán eléget – ehhez persze arra lenne szükség, hogy az üzemeket korszerűsítsék, és ez sokba kerül.

Becslések szerint évente 46 milliárd köbméter földgáz megy veszendőbe hálózati veszteségként, vagy azért, mert ha az adott pillanatban nem lehet továbbítani, akkor el kell égetni. Ez majdnem harmada annak a mennyiségnek, amelyet Európa Oroszországból importál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt Magyarországnak lenne elég az évente szemétként eltüzelt földgázA szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka a hasznosítás nélkül elégetett földgázból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ algéria földgáz gáz károsanyag-kibocsátás metán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.