Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 2. 09:37 Világ

Az orosz gáz alternatívája lehet Algéria, de van vele egy nem kis probléma

Oroszország és Norvégia után Európa harmadik legnagyobb földgázszállítója Algéria, az észak-afrikai ország jelenleg 8 százalékát adja az európai importnak. Az orosz gáz kiváltására való törekvéseknek így természetes célja lehet az algériai behozatal növelése, csakhogy ahogy a Bloomberg írja, a kérdést környezetvédelmi oldalról is kezelni kell.

Egy Greenpeace által támogatott spanyol tanulmány szerint a Hassi R’Mel gázmezőnél lévő kompresszorállomás (műholdas megfigyelések alapján) nagy mennyiségben szivárogtat metánt (azaz földgázt) a környezetébe. Ez a gáz- és olajmező egyébként a fővárostól 550 kilométerre fekszik délre, kiterjedése 70×50 kilométer, és a világ egyik legnagyobb készletét rejti. A mezőt 1956-ban azonosították, és már 1961 óta termel, éves kapacitása jelenleg 100 milliárd köbméter körül van, és vezetékes kapcsolatokkal is rendelkezik Európa felé (Marokkón keresztül és közvetlenül Spanyolországba, illetve Tunézián keresztül Olaszországba). Ám csaknem negyven éve azt is tudjuk, hogy ez a létesítmény nagyon komoly környezetszennyező.

Az Európai Unió törekszik arra, hogy közvetlenül és közvetve is szigorúan kezelje a nagy metánkibocsátókkal való kapcsolatait, ám szakértők szerint most ez sokkal nehezebb lesz. Algéria új ütőkártyát kapott a tárgyalásokhoz, pozíciója erősödhet az orosz gázról leválni készülő EU-val szemben. (A metánszivárgás egyébként a szibériai gázmezőknél és az orosz vezetékeknél is komoly probléma.) Márpedig ez alááshatja az eddigi brüsszeli zöld törekvéseket.

Algéria a tavaly novemberi glasgow-i COP26 klímavédelmi csúcstalálkozón nem csatlakozott ahhoz a több mint 100 ország által aláírt vállaláshoz, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

A Sonatrach, az algériai olaj- és gáztársaság – amely a Hassi R’Mel gázmezőt is üzemelteti -, azt állítja, hogy sokkal kevesebb metánt juttat az atmoszférába, mint amit a nemzetközi felmérések mutatnak. Azt mondják, hogy a fáklyára kitett (azaz a feldolgozás során az üzemben kényszerűségből elégetett) gáz mennyiségét évi 9 milliárd köbméterről 3 milliárdra csökkentették, és ennek ellentételezését beépítették a partneri szerződéseikbe. Állításuk szerint a Világbank is az ő kibocsátási becsléseiket tartotta megfelelőnek.

Az EU májusban jelezte, hogy dekarbonizációs lépésekre készül Algériával. Brüsszelben azt szeretnék elérni, hogy Algéria adja el Európának azt a gáztöbbletet, amit jelenleg elszivárogtat vagy a fáklyán eléget – ehhez persze arra lenne szükség, hogy az üzemeket korszerűsítsék, és ez sokba kerül.

Becslések szerint évente 46 milliárd köbméter földgáz megy veszendőbe hálózati veszteségként, vagy azért, mert ha az adott pillanatban nem lehet továbbítani, akkor el kell égetni. Ez majdnem harmada annak a mennyiségnek, amelyet Európa Oroszországból importál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt Magyarországnak lenne elég az évente szemétként eltüzelt földgázA szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka a hasznosítás nélkül elégetett földgázból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ algéria földgáz gáz károsanyag-kibocsátás metán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.