Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 26. 17:10 Világ

Az ukrán tengerpart egyre nagyobb részét foglalják el az oroszok

A kijevi védelemnek tegnap és az éjszaka sikerült megakadályoznia a legrosszabbat, így a fenyegető jelek ellenére az oroszoknak nem sikerült megvetniük komolyabban a lábukat az ukrán fővárosban, nem is szólva a bevételéről. Visszatekintve ezek valószínűleg csak „agresszív felderítési” próbálkozások voltak, hogy kiderítsék, mennyire szilárd a főváros védelme. De ne legyenek kétségeink afelől, hogy ha találtak volna rést, hatalmas káoszt tudtak volna okozni a városban. A brit felderítés szerint az északi orosz főerők mintegy 30 kilométerre lehetnek Kijevtől.

Kelet-Ukrajnából nem érkezett hír a front komolyabb elmozdulásáról, nem úgy, mint délen. Az oroszok már reggel bejelentették, hogy elfoglalták az Azovi-tenger partján lévő, 150 ezres Melitopolt, és bár ezt ukrán vagy független forrásból azóta sem erősítették meg, videók jelentek meg a városban lévő orosz csapatokról, azaz valószínűleg tényleg elfoglalták a települést. Azóta olyan felvétel is megjelent, amely állítólag Bergyanszk felé közeledő orosz páncélosokat mutat. Ha ez valós, ukrán szempontból rendkívül aggasztó a fejlemény, mert a város nagyjából félúton van Melitopol és Mariupol között, az utóbbit pedig keletről támadja az orosz hadsereg és a donyecki szakadárok.

Bergyanszk egy tengerbe nyúló kiszögellésre épült, védelme nagyon nehéz lehet, délnyugat-északkeleti irányban haladva könnyű elvágni. Mariupol védői pedig lehetetlen helyzetbe kerülhetnek, ha immár nyugati, délnyugati irányból is védekezniük kellene. Ha ezekről a területekről kiszorítják az ukrán erőket, akkor az oroszok teljesen ellenőrzésük alá vonhatnák az Azovi-tenger partját, szabad lenne az út számukra a Krímből Rosztov és Donyeck felé.

Nem sokkal jobb a helyzet a Fekete-tenger partján sem ukrán szempontból. Itt a Dnyeper torkolatának közelében épült Herszon minden jel szerint ukrán kézben van, de az oroszok a várostól északra átjutottak a hatalmas folyón, és a Déli-Bug torkolatában lévő Mikolajiv irányában tevékenykednek harckocsikkal és gépesített gyalogsággal. (Bár a fenti térképen a front hozzávetőleges helyzetét mutató piros vonal ezt nem jelzi, az AFP és a BBC is közölt már olyan térképet, amely jelölte az orosz erőket a Dnyeper nyugati partján. A térkép bal szélén viszont nem Odessza, hanem Nova Odessza szerepel, csak lemaradt a név első fele.)

Persze mindkét esetben felmerülhet, hogy ha az oroszok kellő biztosítás nélkül nyomulnak előre, akkor érzékeny ellencsapások érhetik őket. A másik oldalról viszont az ukránoknak számolniuk kell orosz partraszállásokkal, amire már volt is példa az Azovi-tengeren.

Összességében továbbra is úgy tűnik a helyzet, hogy Ukrajnán belül délen, a 2014-ben megszállt és elcsatolt Krímből induló csapatok nyomulnak előre a legnagyobb lendülettel. Azt nem lehet megbecsülni, hogy stabilizálható módon meddig jutnak, de ha nem sikerül őket megállítani, akkor Mariupol védelme a lehetetlennel lesz határos. A Fekete-tenger partján Mikolajivon túl pedig már csak Odessza van jelentősebb kikötővárosként, de a milliós települést – ha közben nincs széles körű összeomlás – biztosan nem adnák könnyen az ukránok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég ma eldőlhet, sikerül-e az orosz villámháborúMiközben a Donyec-medencében tartja a frontot az ukrán sereg, Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy az orosz csapatok menetből elfoglalják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyedik nagy győzelméért indított háborút Ukrajnában a két éve még vert helyzetben lévő PutyinAz orosz elnök olyan háborút indított el, amely példátlan Európában a második világháború vége óta, és mérhetetlen emberi szenvedést okoz a hatalmas gazdasági károk mellett.

Világ azovi-tenger fekete-tenger háború krím Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.