Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 24. 09:05 Világ

Az oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?

Ma hajnalban elkezdődött az a széles körű orosz támadás Ukrajna ellen, amelyre a nyugati országok hetek óta figyelmeztettek, és amelyet az oroszok mindig tagadtak, hogy ilyesmire készülnek. Mint ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a részletekkel kapcsolatos hírek meglehetősen ellentmondásosak, az mindenesetre biztos, hogy a támadás a várható forgatókönyvet követi: az oroszok első célja az ukrán légierő és légvédelem megsemmisítése, hogy ezt követően teljes orosz légi fölény birtokában folyhassanak a hadműveletek.

Ennek megfelelően az első orosz célpontok között voltak az ukrán repülőterek, valamint a fix telepítésű (és az oroszok számára nyilvánvalóan ismert lokációjú) légvédelmi berendezések, egységek. Emellett vezetési központokat is értek orosz rakétacsapások, hogy az ukrán hadsereg minél kevésbé legyen képes összehangoltan reagálni.

Ami a földi hadszínteret illeti, itt zavarosabb a helyzet egyelőre, de minden jel szerint az oroszok számos ponton átlépték az ukrán határokat északról (Fehéroroszországból kiindulva), keletről, valamint délről, a 2014-ben megszállt és elcsatolt Krím felől indulva is.

Azaz hiába rendelte el hivatalosan a támadás előtti percekben leadott tévébeszédében az orosz elnök a Donyec-medencében katonai művelet végrehajtását, az oroszok valójában minden lehetséges oldalról támadnak.

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez pedig az oroszoknak el kell foglalniuk az ország jelentős részét, és meg kell buktatniuk a kormányt.

Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben. Ha Putyin kitart a céljai mellett, akkor nem kérdéses az orosz győzelem, de ha az ukrán hadsereg morálja, küzdőszelleme nem omlik össze, akkor érzékeny veszteségeket okozhatnak az oroszoknak.

Jelen pillanatban még korai a kérdés, de azért érdemes felvetni, hosszú távon elérheti-e célját az orosz elnök. Ha Kijevet elfoglalják, nyilván felállíthatnak egy bábkormányt, és elfogadtathatnak egy olyan alkotmányt, amely kimondja – a mostanival szöges ellentétben -, hogy Ukrajna nem fog csatlakozni a NATO-hoz, és haderejét bizonyos szint alatt tartja. Egy ilyen kormány fenntartása azonban – különösen Ukrajna nyugati és középső részén – csak masszív orosz megszállás mellett képzelhető el. Ez pedig pont olyan helyzet, amelyben olyan csúnyán belebukott például Afganisztánban előbb a Szovjetunió, majd a Nyugat is.

Az orosz elnök állítólag sokat tanulmányozta ezt és az Egyesült Államok iraki megszállásának tapasztalatait is, most mégis belekezdett egy olyan háborúba, amelyet elkezdeni könnyű volt, de valószínűleg nagyon nehéz lesz befejezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorai még fellélegezni, az oroszok a megtévesztés mesterei, hátramenetből is támadtak márNem biztos, hogy sokat jelent, ha egy hadgyakorlat végén a csapatok elindulnak a hazai körleteik felé. Főleg nem akkor, ha a politikai célok még nem teljesültek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határok közelében vontak össze legutóbb olyan hatalmas hadsereget, mint most Ukrajna körülAz orosz hadsereg egyre több oldalról fogja körül Ukrajnát. A beloruszokkal közös hadgyakorlat ma kezdődött el, és a fekete-tengeri flotta is erősítéseket kap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az aranyért mennek Ukrajnába az oroszokGazdasági értelemben eljött a most vagy soha pillanat Putyin számára a bátor külpolitikai akcióra – véli Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelője.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború légi csapások Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.