Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 24. 09:05 Világ

Az oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?

Ma hajnalban elkezdődött az a széles körű orosz támadás Ukrajna ellen, amelyre a nyugati országok hetek óta figyelmeztettek, és amelyet az oroszok mindig tagadtak, hogy ilyesmire készülnek. Mint ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a részletekkel kapcsolatos hírek meglehetősen ellentmondásosak, az mindenesetre biztos, hogy a támadás a várható forgatókönyvet követi: az oroszok első célja az ukrán légierő és légvédelem megsemmisítése, hogy ezt követően teljes orosz légi fölény birtokában folyhassanak a hadműveletek.

Ennek megfelelően az első orosz célpontok között voltak az ukrán repülőterek, valamint a fix telepítésű (és az oroszok számára nyilvánvalóan ismert lokációjú) légvédelmi berendezések, egységek. Emellett vezetési központokat is értek orosz rakétacsapások, hogy az ukrán hadsereg minél kevésbé legyen képes összehangoltan reagálni.

Ami a földi hadszínteret illeti, itt zavarosabb a helyzet egyelőre, de minden jel szerint az oroszok számos ponton átlépték az ukrán határokat északról (Fehéroroszországból kiindulva), keletről, valamint délről, a 2014-ben megszállt és elcsatolt Krím felől indulva is.

Azaz hiába rendelte el hivatalosan a támadás előtti percekben leadott tévébeszédében az orosz elnök a Donyec-medencében katonai művelet végrehajtását, az oroszok valójában minden lehetséges oldalról támadnak.

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez pedig az oroszoknak el kell foglalniuk az ország jelentős részét, és meg kell buktatniuk a kormányt.

Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben. Ha Putyin kitart a céljai mellett, akkor nem kérdéses az orosz győzelem, de ha az ukrán hadsereg morálja, küzdőszelleme nem omlik össze, akkor érzékeny veszteségeket okozhatnak az oroszoknak.

Jelen pillanatban még korai a kérdés, de azért érdemes felvetni, hosszú távon elérheti-e célját az orosz elnök. Ha Kijevet elfoglalják, nyilván felállíthatnak egy bábkormányt, és elfogadtathatnak egy olyan alkotmányt, amely kimondja – a mostanival szöges ellentétben -, hogy Ukrajna nem fog csatlakozni a NATO-hoz, és haderejét bizonyos szint alatt tartja. Egy ilyen kormány fenntartása azonban – különösen Ukrajna nyugati és középső részén – csak masszív orosz megszállás mellett képzelhető el. Ez pedig pont olyan helyzet, amelyben olyan csúnyán belebukott például Afganisztánban előbb a Szovjetunió, majd a Nyugat is.

Az orosz elnök állítólag sokat tanulmányozta ezt és az Egyesült Államok iraki megszállásának tapasztalatait is, most mégis belekezdett egy olyan háborúba, amelyet elkezdeni könnyű volt, de valószínűleg nagyon nehéz lesz befejezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorai még fellélegezni, az oroszok a megtévesztés mesterei, hátramenetből is támadtak márNem biztos, hogy sokat jelent, ha egy hadgyakorlat végén a csapatok elindulnak a hazai körleteik felé. Főleg nem akkor, ha a politikai célok még nem teljesültek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határok közelében vontak össze legutóbb olyan hatalmas hadsereget, mint most Ukrajna körülAz orosz hadsereg egyre több oldalról fogja körül Ukrajnát. A beloruszokkal közös hadgyakorlat ma kezdődött el, és a fekete-tengeri flotta is erősítéseket kap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az aranyért mennek Ukrajnába az oroszokGazdasági értelemben eljött a most vagy soha pillanat Putyin számára a bátor külpolitikai akcióra – véli Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelője.

Világ háború légi csapások Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Fontos

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.