Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. február 23. 14:55 Világ

Nem az aranyért mennek Ukrajnába az oroszok

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este rendeletben ismerte el a Moszkva által eddig is támogatott kelet-ukrajnai, donyecki és luganszki szakadár területek függetlenségét. Mellette – hivatalosan békefenntartóként – csapatok küldéséről is döntött a két tartományba, miközben több mint 160 ezer orosz katona várja Ukrajna körül az esetleges támadási parancsot.

A Nyugat felháborodott, az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági szankciókat jelentett be, és további intézkedéseket helyezett kilátásba.

Félnie kell a gazdasági szankcióktól az orosz medvének? Milyen orosz-ukrán kimenetel az uniós energiapolitika, illetve a régiónk tőkepiacainak érdeke? Kecsegtet most lehetőségekkel a moszkvai részvénypiac? A lehetséges orosz-ukrán háború kapujában Szőcs Gáborral, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelőjével értékeltük a helyzetet a HOLDBLOG-on.

Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelője

Szerinte gazdasági értelemben eljött a most vagy soha pillanat Putyin számára a bátor külpolitikai akcióra, mert az energiaáraknak, Oroszország makrogazdasági stabilitásának köszönhetően most sokkal nagyobb a külpolitikai mozgástere, mint öt évvel ezelőtt volt, vagy öt év múlva lesz.

A Nyugat nem akar a frontra katonákat vezényelni, így az igazi fegyverei a gazdasági szankciók maradtak. Egyelőre a lehetséges intézkedések közül egy olyat sem léptettek érvénybe, amire fel kell kapnunk a fejünket. Oroszországot leginkább azzal lehetne büntetni, ha lekapcsolnák a bankrendszerét a SWIFT-ről, a globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszerről, de sokan tartanak attól is, hogy a nyugati befektetőknek megtilthatják az orosz kötvények, részvények birtoklását.

Nagyon fontos kiemelni az energetika szankciók kapcsán, hogy van egy a helyzetből fakadó egyet nem értés Európa és Amerika között. Az öreg kontinens rászorul az évi 200 milliárd köbméter orosz importgázra, ami a következő években biztosan nem helyettesíthető, nem szerezhető be máshonnan. Ennek a hiánya vagy a további áremelkedés recesszióba lökheti az európai gazdaságot. Biden persze könnyen mondhatja, hogy nem muszáj orosz energiahordozókat venni, amikor az Egyesült Államok dúskál az olcsó gázban és olajban.

Szőcs Gábor szerint Putyint nem gazdasági cél vezérli, nem aranyért mennek Ukrajnába az oroszok, de nem is a búzáért, ami ott terem. Ukrajna egy stratégiai védőfal, ami kivételesen nem függőleges, hanem vízszintes, ellenben nagyon hosszú. A birtoklása egy védelmi zónát képezhet a belső orosz régiók előtt, amellett, hogy Putyin egy újabb lépéssel kerülhet közelebb „szent” céljához: az 1991-ben széthullott szovjet birodalom újraegyesítéséhez.

Oroszország erős gazdasági lábakon áll, és kedvező a külpolitikai helyzete, mégis, a rubelben számolt MOEX és a dollárban számított RTS moszkvai tőzsdeindexek lejtmenetben vannak. Ez egy nagyon paradox helyzet, ami azzal magyarázható, hogy a piacok jelen pillanatban egy sokkal komolyabb konfliktust áraznak, mint ami eddig a gyakorlatban bekövetkezett.

Érdemes most jelen lenni az orosz részvénypiacon? Kockázatnak van kitéve a Budapesti Értéktőzsde, melynek három legfontosabb blue chipje, az OTP, a Mol és a Richter Gedeon erősen érdekelt az orosz piacon? Kiderül a Szőcs Gáborral készült, HOLDBLOG-on olvasható interjúból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin harciassága miatt az árstop bedöntheti a magyar üzemanyag-kereskedelmetNem lehet büntetlenül arra kényszeríteni a kutakat, hogy a reális 545-550 forint helyett 480-ért adják a benzint és a dízelt. Főleg nem akkor, ha az olaj tovább drágul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin mozgatja a szálakat, vagy a struktúra mozgatja Putyint?Egyes elemzések az orosz rendszer jellegével magyarázzák az ukrán válságot, mások szerint Vlagyimir Putyin és rezsimje helyett pusztán a nagyhatalmi politika ökölszabályai vezérlik a történetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorai még fellélegezni, az oroszok a megtévesztés mesterei, hátramenetből is támadtak márNem biztos, hogy sokat jelent, ha egy hadgyakorlat végén a csapatok elindulnak a hazai körleteik felé. Főleg nem akkor, ha a politikai célok még nem teljesültek.

Világ gazdasági szankció háború Oroszország szankciók Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.