Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 21. 14:06 Világ

„Rengeteget isznak, és sok gázolajat adnak el” – ezt látják az orosz katonáktól a szomszédban

Habár az előzetesen közzétett menetrend alapján tegnap véget ért volna az orosz és a belorusz hadsereg közös hadgyakorlata Fehéroroszországban, ezt határozatlan időre meghosszabbították, az orosz és belorusz határok közelében megélénkült katonai tevékenységre és a kelet-ukrajnai helyzet súlyosbodására hivatkozva.

Így a korábbi bejelentéssel szemben egyelőre mégsem térnek vissza honi körleteikbe a jórészt a Távol-Keletről érkezett, mintegy 30 ezer főt számláló orosz alakulatok. Ma már a fehérorosz vezérkar arról számolt be, hogy egészen addig maradnak, amíg erre szükség lesz. Hozzátették, ez jelentős részben a nyugati országokon múlik, amelyek csapatokat és felszerelést telepítettek Kelet-Európába, részben a belorusz határok közelébe.

Ennek persze az volt az oka, hogy az oroszok tavaly ősz vége óta egyre nagyobb erőket vonultattak fel Ukrajna körül, minden haderőnemet figyelembe véve ennek létszámát az amerikai hírszerzés már 150-190 ezer közöttire becsüli. A fehéroroszországi orosz felvonulás pedig azért keltett nagy nyugtalanságot, mert ha az orosz elnök átfogó támadást rendelne el Ukrajna ellen, akkor az ukrán fővárost belorusz területről lehetne a leggyorsabban és legkönnyebben elérni. Az oroszok ugyanakkor konzekvensen tagadják, hogy Ukrajna megtámadására készülnének.

Ahogy a Reuters híre is rámutat, ebből akár vég nélküli állomásoztatás is lehet. Valahogy úgy, mint ahogy Magyarországon is évtizedeken keresztül állomásoztak úgymond ideiglenesen szovjet csapatok a rendszerváltás előtt. Ebből a szempontból is figyelmet érdemel a Szabad Európa Rádió fehérorosz híroldalának múlt heti cikke, amelyben arról írtak, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a helyiek az orosz katonákkal kapcsolatban.

Ez alapján úgy tűnik, hogy noha ma már az orosz hadsereg a nyugati értékelések szerint is sokkal professzionálisabb erő, mint szovjet elődje volt, továbbra is produkál olyan jellegzetességeket, amelyek ismerősek lehetnek idehaza azok számára, akik a rendszerváltás előtt valamelyik szovjet laktanya közelében éltek.

„Rengeteget isznak, és sok gázolajat adnak el” – mondta egy Fehéroroszország délkeleti részén, Hojnikiben élő helyi a portál riporterének. Hozzátette, az orosz katonák a környékbeli erdőkbe vették be magukat, és sátrakban laknak – ami alapján legalább annyi látszik, hogy egyelőre nem folyamatos ottani állomásozásra készülnek.

Érdekes módon a fehérorosz védelmi minisztérium által eredetileg kiadott térképek ide nem is jelöltek érkező orosz csapatokat, de miután megjelentek a hírek a jelenlétükről, kiadtak egy frissítést, aztán még egyet február 14-én.

Hojnikiben egy – a fehérorosz vasúti fejleményeket követő – Telegram-csatorna szerint február 14-15-én kezdték el kirakodni a felszerelést a vasútállomáson az orosz csapatok. Ami állítólag szintén elég „oroszosan” történt, egyrészt alaposan leamortizálódott a – valószínűleg nem ilyen igénybevételre tervezett – állomási infrastruktúra, emellett a vasúti kocsikról leesett, ledobált sisakokat, golyóálló mellényeket és egyéb felszerelési tárgyakat is a sínek mellett hagyták. Jó sok szemét mellett, amelyben kiürült vodkás üvegek, sörös palackok és szárazsüteményes dobozok voltak a legnagyobb számban.

Egyébként ami a kelet-ukrajnai helyzetet illeti, az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg egymást vádolja a tűzszünet folyamatos megsértésével. Az mindenesetre biztos az EBESZ megfigyelőinek legutóbbi jelentése alapján, hogy a frontvonal mindkét oldalán voltak becsapódások. A jelentésből az is látszik, hogy a szakadárok oldalán regisztráltak a minszki megállapodásban meghatározott tiltott (frontvonal közeli) területen tüzérségi eszközöket, többfajta rakéta-sorozatvetőt, valamint vontatott tarackokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorai még fellélegezni, az oroszok a megtévesztés mesterei, hátramenetből is támadtak márNem biztos, hogy sokat jelent, ha egy hadgyakorlat végén a csapatok elindulnak a hazai körleteik felé. Főleg nem akkor, ha a politikai célok még nem teljesültek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határok közelében vontak össze legutóbb olyan hatalmas hadsereget, mint most Ukrajna körülAz orosz hadsereg egyre több oldalról fogja körül Ukrajnát. A beloruszokkal közös hadgyakorlat ma kezdődött el, és a fekete-tengeri flotta is erősítéseket kap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin okosabb a háborúnál?Az orosz geopolitikai érdekek érvényesítése nem a háborúval kezdődik, hanem jóval előbb. A külpolitikai célok egy része már meg is valósult, és újabb eredmények vannak kilátásban.

Világ fehéroroszország gázolaj háború hadgyakorlat hadsereg Oroszország Ukrajna vodka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Közélet

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.