Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 27. 13:50 Világ

Eleve összeomlóban volt a népesség, majd összehozták az Európa-rekordot járványhalálozásban

Sok volt szocialista országnak csapnivaló a demográfiája, korábban mi is írtunk arról, milyen ütemben fogy a nyugat-balkáni országok, illetve Lettország lakossága. Bulgária helyzete nagyon hasonló az utóbbiéhoz, a 80-as évek második felében még közel 9 milliós ország a rendszerváltás óta elvesztette lakossága több mint negyedét, és a tavalyi népszámlálás előzetes adata szerint már csak 6,5 millióan lakják.

Az emögött húzódó folyamatok számunkra is ismerősek, csak éppen Bulgáriában sokkal erősebben vannak jelen, mint hazánkban. A halálozások száma régóta meghaladja a születésekét, emellett pedig a kivándorlás is jelentős. Az utóbbi évtized 11,5 százalékos népességfogyásáért ez a két tényező nagyjából fele-fele arányban volt felelős. „Bulgária termékenységet exportál” – mondta a Bloombergnek a helyi statisztikai hivatal elnöke, utalva arra, hogy a kivándorlás elsősorban a gyermekvállalási korban lévőkre jellemző, az idősek viszont maradnak.

Ám ők sem élnek olyan sokáig, mint a szerencsésebb sorsú országokban, különösen a koronavírus-járvány kitörése óta. A nemzetközi statisztikák szerint lakosságarányosan csak Peruban szedett több áldozatot a Covid, mint Bulgáriában, ráadásul könnyen lehet, hogy a bolgár adat még alá is becsüli a betegségben elhunytak számát. Ehhez hozzájárult, hogy a kormány hibát hibára halmozott a járványkezelésben, az emberek pedig nem igazán akarják beoltatni magukat. A kétdózisos átoltottságban messze a bolgár adat a legrosszabb az Európai Unióban (nem egészen 29 százalék), a harmadik oltást tekintve (8,3 százalék) pedig csak Romániát előzik meg.

A tavalyi közel 148 ezres halálozási adat nagyságát mutatja, hogy az megközelítette az 1918-as értéket, amikor egyszerre szedte áldozatait az első világháború és a spanyolnátha az országban.

A kilátások sem kedvezőek. Az ENSZ 2019-es becslése szerint a lakosság további 23 százalékos fogyása várható 2050-ig, ami az egyik legnagyobb a világon. A helyzet olyan súlyos, hogy a nemrég hivatalba lépett kormány gazdasági és ipari területekért felelős miniszterelnök-helyettese a parlamentben azt mondta: a jövőben minden új törvény mellé demográfiai hatásértékelést is kell készíteni. „Nincs értelme tervezni, ha nincsenek emberek” – fogalmazott a politikus.

Az elnéptelenedés nem egyenletesen sújtja az országot, a legészaknyugatibb megye, Vidin lakossága például egyetlen évtized alatt negyedével csökkent. Ez nem is csoda annak tükrében, hogy a térségben a szocialista ipar lényegében teljesen megszűnt, a helyébe pedig nem igazán települt semmi. A megye egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 32 százaléka, ami még az 55 százalékos bolgár értéktől is messze elmarad, pedig Bulgária az EU legszegényebb országa.

Így egyelőre a bevándorlásra sem igen alapozhatnak, hiszen a fejlettséggel arányban álló bérszínvonal igen kevéssé vonzó, sokkal jobban megéri akár Romániában munkát vállalni. Emiatt egyelőre legfeljebb a német nyugdíjasok érkezésében bízhatnak, de hosszabb távon ez nyilván nem oldja meg az ország demográfiai gondjait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltakAz euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan teljesen kiürül egy kelet-európai országGyászosak a következmények, ha az alacsony születésszám hatalmas kivándorlókedvvel párosul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg CovidbanA kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bulgária demográfia járvány koronavírus népesség népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.