Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 27. 13:50 Világ

Eleve összeomlóban volt a népesség, majd összehozták az Európa-rekordot járványhalálozásban

Sok volt szocialista országnak csapnivaló a demográfiája, korábban mi is írtunk arról, milyen ütemben fogy a nyugat-balkáni országok, illetve Lettország lakossága. Bulgária helyzete nagyon hasonló az utóbbiéhoz, a 80-as évek második felében még közel 9 milliós ország a rendszerváltás óta elvesztette lakossága több mint negyedét, és a tavalyi népszámlálás előzetes adata szerint már csak 6,5 millióan lakják.

Az emögött húzódó folyamatok számunkra is ismerősek, csak éppen Bulgáriában sokkal erősebben vannak jelen, mint hazánkban. A halálozások száma régóta meghaladja a születésekét, emellett pedig a kivándorlás is jelentős. Az utóbbi évtized 11,5 százalékos népességfogyásáért ez a két tényező nagyjából fele-fele arányban volt felelős. „Bulgária termékenységet exportál” – mondta a Bloombergnek a helyi statisztikai hivatal elnöke, utalva arra, hogy a kivándorlás elsősorban a gyermekvállalási korban lévőkre jellemző, az idősek viszont maradnak.

Ám ők sem élnek olyan sokáig, mint a szerencsésebb sorsú országokban, különösen a koronavírus-járvány kitörése óta. A nemzetközi statisztikák szerint lakosságarányosan csak Peruban szedett több áldozatot a Covid, mint Bulgáriában, ráadásul könnyen lehet, hogy a bolgár adat még alá is becsüli a betegségben elhunytak számát. Ehhez hozzájárult, hogy a kormány hibát hibára halmozott a járványkezelésben, az emberek pedig nem igazán akarják beoltatni magukat. A kétdózisos átoltottságban messze a bolgár adat a legrosszabb az Európai Unióban (nem egészen 29 százalék), a harmadik oltást tekintve (8,3 százalék) pedig csak Romániát előzik meg.

A tavalyi közel 148 ezres halálozási adat nagyságát mutatja, hogy az megközelítette az 1918-as értéket, amikor egyszerre szedte áldozatait az első világháború és a spanyolnátha az országban.

A kilátások sem kedvezőek. Az ENSZ 2019-es becslése szerint a lakosság további 23 százalékos fogyása várható 2050-ig, ami az egyik legnagyobb a világon. A helyzet olyan súlyos, hogy a nemrég hivatalba lépett kormány gazdasági és ipari területekért felelős miniszterelnök-helyettese a parlamentben azt mondta: a jövőben minden új törvény mellé demográfiai hatásértékelést is kell készíteni. „Nincs értelme tervezni, ha nincsenek emberek” – fogalmazott a politikus.

Az elnéptelenedés nem egyenletesen sújtja az országot, a legészaknyugatibb megye, Vidin lakossága például egyetlen évtized alatt negyedével csökkent. Ez nem is csoda annak tükrében, hogy a térségben a szocialista ipar lényegében teljesen megszűnt, a helyébe pedig nem igazán települt semmi. A megye egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 32 százaléka, ami még az 55 százalékos bolgár értéktől is messze elmarad, pedig Bulgária az EU legszegényebb országa.

Így egyelőre a bevándorlásra sem igen alapozhatnak, hiszen a fejlettséggel arányban álló bérszínvonal igen kevéssé vonzó, sokkal jobban megéri akár Romániában munkát vállalni. Emiatt egyelőre legfeljebb a német nyugdíjasok érkezésében bízhatnak, de hosszabb távon ez nyilván nem oldja meg az ország demográfiai gondjait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltakAz euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan teljesen kiürül egy kelet-európai országGyászosak a következmények, ha az alacsony születésszám hatalmas kivándorlókedvvel párosul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg CovidbanA kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bulgária demográfia járvány koronavírus népesség népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.