Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 26. 11:55 Világ

Kiürül Magyarország szomszédsága, ha így megy tovább

Szerbiában a nyugdíjasok száma jövőre már meghaladhatja a munkaképes korban lévőkét, a kedvezőtlen demográfiai alapfolyamatok mellett elsősorban a kivándorlás miatt. Az országot évente átlagosan 50 ezer ember hagyja el, akik nagy többsége aktív vagy fiatalkorú, miközben nagyjából 10 ezer olyan ember tér vissza, aki korábban hosszú időn keresztül dolgozott Nyugat-Európában, a nyugdíjas éveit viszont szülőhazájában akarja tölteni, ahol sokkal többet ér a nyugdíja.

Ahogy az Economist körképéből kiderül, a legtöbb régiós, balkáni országban a helyzet még ennél is rosszabb, a jelenlegi folyamatok alapján ezek az országok az évszázad közepére elveszíthetik a rendszerváltás korabeli népességük negyedét, harmadát vagy akár a felét is. (Magyarországnak az ENSZ a jelenlegi szinthez képest 12 százalékos csökkenést jósol 2050-re.)

 

Igaz, a folyamatok nyomon követése sokszor nem egyszerű a térségben a kettős állampolgárságok miatt. A nyugaton dolgozó moldovaiak szinte mindegyike román állampolgár, a horvátok között pedig egyharmadra becsülik azok arányát, akiknek Bosznia-Hercegovina a szülőföldje. Emellett pedig sokan nem jelentik be odahaza, ha nyugatra települnek.

Rövid távon a térség kormányai nem bánják az elvándorlást, mert az egyrészt csökkenti a munkanélküliséget, másrészt a hazautalások segítik a gazdaságot. Hosszú távon azonban a munkaképes korú lakosság egy részének távozása fenntarthatatlanná teszi ezekben az országokban az amúgy sem túl magas színvonalú állami szolgáltatásokat, ami ördögi körként újabb embereket késztethet távozásra.

Emellett a demográfiai alapfolyamatok is kedvezőtlenek. Bosznia-Hercegovinában az egy nőre jutó gyermekszám 1,3, Horvátországban 1,4, és még a korábban magas termékenységi rátájú Koszovóban is 2-re esett. (Magyarországon évek óta 1,49.) A brit lap által megszólaltatott szerb demográfus szerint ennek az az egyik oka, hogy a térségben nagyon kevéssé védik a terhes nőket a munkahelyi diszkriminációtól, könnyen elbocsáthatják őket.

Emellett pedig ebben a régióban összességében a bevándorlásra sem nagyon lehet számítani, hiszen például a Bosznia-Hercegovinából Horvátországba áttelepülő horvátok értelemszerűen az előbbi országból fognak hiányozni, ráadásul jó páran nem is maradnak Horvátországban, hanem továbbvándorolnak Nyugat-Európába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA népesség közel ötöde kivándorolt Lettországból az ezredforduló ótaLitvánián kívül nincs nagyon más ország, ami a nyomába ér a lett emigrációnak Európában. A diaszpórával való kapcsolattartásért külön nagykövet felel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Balkán kivándorlás népesség népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.