Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 7. 16:50 Világ

A népesség közel ötöde kivándorolt Lettországból az ezredforduló óta

Atis Sjanits lett nagykövetnek különleges missziója van. Nem egy másik nemzettel való kapcsolattartásért felel, hanem a saját országának diaszpórájával kell foglalkoznia. A nagykövet feladata, hogy valahogy reagáljon a lett állampolgárok EU-csatlakozást követő tömeges kivándorlására. Mivel

amióta Lettország tagja az uniónak, a népesség közel ötöde hagyta el az országot,

hogy gazdagabb tagállamokba, elsősorban az Egyesült Királyságba, Írországba és Németországba menjen dolgozni – írja a Politico.

Az országot 2000-ben még 2 millió 380 ezren lakták, ez 2018-ra 1 millió 930 ezer főre csökkenhet az ENSZ előrejelzése szerint. Egyetlen országban sem zuhant még ilyen meredeken, 18,2 százalékkal a népesség. Csak Lettország szintén gyorsan fogyatkozó szomszédja, Litvánia ért a közelébe ennek a 17,5 százalékos népességcsökkenésével, illetve Grúzia, 17,2 százalékkal. Magyarországon ez idő alatt 5,2 százalékkal csökken a népesség az ENSZ becslése szerint.

 


Persze nem a gazdasági kivándorlás az egyetlen oka a népességcsökkenésnek, az természetes módon is gyorsan fogy, ahogyan a legtöbb európai országban.

Sjanits szerint ha kivándorlás ilyen ütemben folytatódik Lettországban, az az állam megmaradását is veszélyeztetheti. Ugyanis így a jövőben többek között se katonából, se adófizetőből nem lesz elég.

A lett népesedési válság az ország legszegényebb régiójában a legsúlyosabb, az Oroszországgal határos dél-keleti csücsökben, Latgale-ban. Lettországban a havi átlagbér 670 euró (210 ezer forint), míg Latgale-ban az emberek ennek körülbelül csak a felét keresik meg. Ilyen fizetések mellett nem meglepő, hogy sokan elhagyják a régiót. Vannak, akik a 640 ezer fős fővárosba, Rigába költöznek, aminek a lakossága egyébként hosszú ideig tartó csökkenés után most ismét emelkedik. Ám a legtöbben egyszerűen csak külföldre mennek, és a legnagyobb baj, hogy többségségük nem is nagyon akar hazamenni.

A lett vándorlási mérleg még mindig negatív, de a lendület az utóbbi időben csillapodott. A lett statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban a hazatérők száma a kivándorlók 40 százalékát tette ki, míg a korábbi három évben ez az arány még csak 26-37 százalék között mozgott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia emigráció kivándorlás Lettország migráció népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.