Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Jóformán a teljes nyugati világban csökken a születésszám, de Lettország példája megmutatja, milyen drasztikus következményei lehetnek annak, ha ez csökkenő munkaerőlétszámmal, elöregedő társadalommal párosul.

Az alig kétmilliós Lettországban 2020-ban történelmi mélypontra zuhant a születésszám, mindössze 17 552 születést regisztráltak, miközben az 1987-es csúcson – amikor az ország még a Szovjetunió része volt – ez a szám a 42 ezret is meghaladta. Az ország a 2004-es EU-csatlakozása óta elveszítette népessége 17 százalékát, a munkaképes korú lakosság pedig 23 százalékkal csökkent, a fiatalok özönlenek nyugatra a lényegesen jobban fizető állásokért, ráadásul az ország nem igazán fogad be Európán kívülről érkező bevándorlókat.

A Wall Street Journal emlékeztet arra is, hogy a lett népesség fogy a leggyorsabban az EU-ban. 2021 első felében kétszer annyian haltak meg, mint amennyien születtek, csak tavaly az ország elveszítette népessége 0,8 százalékát. A kivándorlás miatt gyorsabban csökken a népesség, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a születésszám népességarányosan még a lettnél is alacsonyabb.

A lett kormány komoly problémaként tekint a jelenségre, ezért demográfiai intézkedéscsomagot jelentett be: majdnem megduplázták a gyerekes családok havi állami támogatását, programokat vezetett be a kivándoroltak visszacsábítására. Ugyanakkor továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy nem fogadnak be nagy számban EU-n kívülről érkező bevándorlókat. A miniszterelnök tanácsadója úgy fogalmazott:

Azt szeretnénk, hogy az ország 100 év múlva is letteké legyen.

A kivándorlás mértéke a vidéki, határmenti területeken a legdrasztikusabb, egyes tartományokból 1990 óta eltűnt a lakosok fele, máshol 2004 óta 30 százalékkal csökkent. Az üres, roskadozó házak gyakoriak errefelé, ahogy Juris Vilums volt parlamenti képviselő története is: Vilums 2000-ben érettségizett egy vidéki iskolában 11 diáktársával, akik mostanra többségében elhagyták az országot. Az iskola azóta bezárt, mert nincs elég diák a környéken.

A kivándorló munkaerő miatt az országnak már most ezrével lenne szüksége egészségügyi dolgozókra, mérnökökre, szakmunkásokra – Lettországban a legalacsonyabb az egy főre jutó orvosok és nővérek aránya az EU-ban. Aki csak teheti, nyugatra költözik, az marad, aki családi helyzete vagy valamilyen patrióta meggondolás miatt röghöz kötött, mondta a lapnak Vilums. Sok helyen jóformán már csak idősek maradtak.

Lettország nincs egyedül a problémával, hogy messzebbre ne menjünk, Magyarország népessége is hosszú ideje csökken. A másik két balti országnak azonban sikerült megfordítania a trendet, igaz, Litvánia népessége csak tavaly bővült először a függetlenség visszaszerzése óta. Észtország lakossága viszont már 2014 óta nő, elsősorban annak köszönhetően, hogy megkönnyítette a magasan képzett bevándorlók letelepedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiürül Magyarország szomszédsága, ha így megy továbbSzerbiában a nyugdíjasok száma jövőre már meghaladhatja a munkaképes korban lévőkét, és más balkáni országok sem állnak sokkal jobban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kivándorlás Lettország népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.