Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Jóformán a teljes nyugati világban csökken a születésszám, de Lettország példája megmutatja, milyen drasztikus következményei lehetnek annak, ha ez csökkenő munkaerőlétszámmal, elöregedő társadalommal párosul.

Az alig kétmilliós Lettországban 2020-ban történelmi mélypontra zuhant a születésszám, mindössze 17 552 születést regisztráltak, miközben az 1987-es csúcson – amikor az ország még a Szovjetunió része volt – ez a szám a 42 ezret is meghaladta. Az ország a 2004-es EU-csatlakozása óta elveszítette népessége 17 százalékát, a munkaképes korú lakosság pedig 23 százalékkal csökkent, a fiatalok özönlenek nyugatra a lényegesen jobban fizető állásokért, ráadásul az ország nem igazán fogad be Európán kívülről érkező bevándorlókat.

A Wall Street Journal emlékeztet arra is, hogy a lett népesség fogy a leggyorsabban az EU-ban. 2021 első felében kétszer annyian haltak meg, mint amennyien születtek, csak tavaly az ország elveszítette népessége 0,8 százalékát. A kivándorlás miatt gyorsabban csökken a népesség, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a születésszám népességarányosan még a lettnél is alacsonyabb.

A lett kormány komoly problémaként tekint a jelenségre, ezért demográfiai intézkedéscsomagot jelentett be: majdnem megduplázták a gyerekes családok havi állami támogatását, programokat vezetett be a kivándoroltak visszacsábítására. Ugyanakkor továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy nem fogadnak be nagy számban EU-n kívülről érkező bevándorlókat. A miniszterelnök tanácsadója úgy fogalmazott:

Azt szeretnénk, hogy az ország 100 év múlva is letteké legyen.

A kivándorlás mértéke a vidéki, határmenti területeken a legdrasztikusabb, egyes tartományokból 1990 óta eltűnt a lakosok fele, máshol 2004 óta 30 százalékkal csökkent. Az üres, roskadozó házak gyakoriak errefelé, ahogy Juris Vilums volt parlamenti képviselő története is: Vilums 2000-ben érettségizett egy vidéki iskolában 11 diáktársával, akik mostanra többségében elhagyták az országot. Az iskola azóta bezárt, mert nincs elég diák a környéken.

A kivándorló munkaerő miatt az országnak már most ezrével lenne szüksége egészségügyi dolgozókra, mérnökökre, szakmunkásokra – Lettországban a legalacsonyabb az egy főre jutó orvosok és nővérek aránya az EU-ban. Aki csak teheti, nyugatra költözik, az marad, aki családi helyzete vagy valamilyen patrióta meggondolás miatt röghöz kötött, mondta a lapnak Vilums. Sok helyen jóformán már csak idősek maradtak.

Lettország nincs egyedül a problémával, hogy messzebbre ne menjünk, Magyarország népessége is hosszú ideje csökken. A másik két balti országnak azonban sikerült megfordítania a trendet, igaz, Litvánia népessége csak tavaly bővült először a függetlenség visszaszerzése óta. Észtország lakossága viszont már 2014 óta nő, elsősorban annak köszönhetően, hogy megkönnyítette a magasan képzett bevándorlók letelepedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiürül Magyarország szomszédsága, ha így megy továbbSzerbiában a nyugdíjasok száma jövőre már meghaladhatja a munkaképes korban lévőkét, és más balkáni országok sem állnak sokkal jobban.

Világ kivándorlás Lettország népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 27. 12:04 Világ

Ismét drágul az egyik legfontosabb építőanyag Amerikában

Újra drágul a fa az európai készletek egy részét korábban elszívó Egyesült Államokban, ami a hazai felhasználók számára is figyelmeztető jel.

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.