Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Jóformán a teljes nyugati világban csökken a születésszám, de Lettország példája megmutatja, milyen drasztikus következményei lehetnek annak, ha ez csökkenő munkaerőlétszámmal, elöregedő társadalommal párosul.

Az alig kétmilliós Lettországban 2020-ban történelmi mélypontra zuhant a születésszám, mindössze 17 552 születést regisztráltak, miközben az 1987-es csúcson – amikor az ország még a Szovjetunió része volt – ez a szám a 42 ezret is meghaladta. Az ország a 2004-es EU-csatlakozása óta elveszítette népessége 17 százalékát, a munkaképes korú lakosság pedig 23 százalékkal csökkent, a fiatalok özönlenek nyugatra a lényegesen jobban fizető állásokért, ráadásul az ország nem igazán fogad be Európán kívülről érkező bevándorlókat.

A Wall Street Journal emlékeztet arra is, hogy a lett népesség fogy a leggyorsabban az EU-ban. 2021 első felében kétszer annyian haltak meg, mint amennyien születtek, csak tavaly az ország elveszítette népessége 0,8 százalékát. A kivándorlás miatt gyorsabban csökken a népesség, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a születésszám népességarányosan még a lettnél is alacsonyabb.

A lett kormány komoly problémaként tekint a jelenségre, ezért demográfiai intézkedéscsomagot jelentett be: majdnem megduplázták a gyerekes családok havi állami támogatását, programokat vezetett be a kivándoroltak visszacsábítására. Ugyanakkor továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy nem fogadnak be nagy számban EU-n kívülről érkező bevándorlókat. A miniszterelnök tanácsadója úgy fogalmazott:

Azt szeretnénk, hogy az ország 100 év múlva is letteké legyen.

A kivándorlás mértéke a vidéki, határmenti területeken a legdrasztikusabb, egyes tartományokból 1990 óta eltűnt a lakosok fele, máshol 2004 óta 30 százalékkal csökkent. Az üres, roskadozó házak gyakoriak errefelé, ahogy Juris Vilums volt parlamenti képviselő története is: Vilums 2000-ben érettségizett egy vidéki iskolában 11 diáktársával, akik mostanra többségében elhagyták az országot. Az iskola azóta bezárt, mert nincs elég diák a környéken.

A kivándorló munkaerő miatt az országnak már most ezrével lenne szüksége egészségügyi dolgozókra, mérnökökre, szakmunkásokra – Lettországban a legalacsonyabb az egy főre jutó orvosok és nővérek aránya az EU-ban. Aki csak teheti, nyugatra költözik, az marad, aki családi helyzete vagy valamilyen patrióta meggondolás miatt röghöz kötött, mondta a lapnak Vilums. Sok helyen jóformán már csak idősek maradtak.

Lettország nincs egyedül a problémával, hogy messzebbre ne menjünk, Magyarország népessége is hosszú ideje csökken. A másik két balti országnak azonban sikerült megfordítania a trendet, igaz, Litvánia népessége csak tavaly bővült először a függetlenség visszaszerzése óta. Észtország lakossága viszont már 2014 óta nő, elsősorban annak köszönhetően, hogy megkönnyítette a magasan képzett bevándorlók letelepedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiürül Magyarország szomszédsága, ha így megy továbbSzerbiában a nyugdíjasok száma jövőre már meghaladhatja a munkaképes korban lévőkét, és más balkáni országok sem állnak sokkal jobban.

Világ kivándorlás Lettország népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.