Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

A Reuters riportot készített arról a jelenségről, hogy a bolgár falvakban egyre több német nyugdíjas jelenik meg. A németek öregkori elvándorlása egyáltalán nem új jelenség, az viszont igen, hogy Thaiföld helyett egyre többen Bulgáriát választják. A sors furcsa fintora, hogy gyakran olyan falvakba költöznek be, ahonnan a fiatalok a jobb fizetésekért Nyugat-Európába vándoroltak.

Waldemar Hackstätter, a Reutersnek nyilatkozó egykori német hentes azt mondja, 10 éve ment nyugdíjba, de a feleségével együtt összesen csak 1200 euró lett az öregkori jövedelmük. Ebből otthon nem tudnának megélni, ezért először egy próbahónapra leköltöztek a bulgáriai Szirakovóba, majd látva az euró ottani vásárlóerejét, ottragadtak.

Ők még úttörőknek számítottak, de azóta sok német nyugdíjas jelent meg a környéken, a diaszpóra szépen fejlődik. Hackstätter történetét korábban már a Zeit Online is feldolgozta, a mesés baden-württenbergi településről elvándorolt egykori hentes a lapnak azt mondta, otthon szegény ember lett, a 60 fős bolgár faluban viszont a második leggazdagabb, egy helyi farmer után.  

A Zeit riporterét a házaspár olyan édességgel kínálta, amit a helyi Lidlben vettek olcsón, az üzlet 30 percre van a házuktól. Hildegardnak, a feleségnek sokféle munkája volt Németországban, de annak ellenére hogy 45 évig folyamatos munkaviszonya volt, a nyugdíja nem éri el az 500 eurót.

Bulgáriában viszont alig magasabb az átlagfizetés 500 eurónál, és a lakosság negyede a szegénységi küszöb közelében él. A német nyugdíjaspárnak azonban havi 1200 euróból azon sem kell gondolkodnia, hogy elmenjen-e este egy étterembe. Gyakran autóznak le a tengerpartra is, 30 perc alatt odaérnek olyan vidéki utakon, ahol szinte semmilyen forgalom nincs.

A hivatalos adatok szerint 2002-ben 107 német állampolgár kérte a nyugdíját Bulgáriába, most már 652-en vannak, ám sokan lehetnek olyanok is, akik nem jelentik be az elvándorlásukat, csak nem otthon költik el a pénzüket. Összesen 250 ezer német nyugdíjas él Németországon kívül, de míg korábban a vagyonosak költöztek Svájcba, Ausztriába vagy Amerikába, az utóbbi években erősödött a gazdasági okok miatt Kelet-Európát választók száma. A Zeit Online szerint 10 év alatt megduplázódott a Magyarországon élő német nyugdíjas diaszpóra, de ugyanez igaz Lengyelországra is, illetve Csehországot is sokan választják.  

A hagyományos célpontjuk persze Thaiföld maradt, ott 671-ről 5415-re nőtt a számuk ugyanezen idő alatt. Egy thaiföldön szolgálatot teljesítő német pap azt mondja, évente 40-60 németajkú temetéséről kell gondoskodnia, ők általában Németországból, Svájcból vagy Ausztriából vándoroltak ki életük utolsó szakaszára.

A német nyugdíjak fokozatos elértéktelenedése nemcsak a gazdasági okok miatti kivándorlást erősíti, hanem erősen rombolja otthon a hagyományosan konzervatív szavazóbázist is. A 2017-es választási eredmények azt mutatták, hogy a 60-69 év közötti németek egytizede elfordult az Angela Merkel vezette nagykoalíciótól, és 12 ilyen szavazóból egy a bevándorlás ellenes, szélsőjobb felé hajló Alternatíva Németországért (AfD) párt karjaiba zuhant.

Tavaly novemberben a koalíciós pártok ugyan megszavazták az új alapnyugdíj rendszerét, az öregkori juttatás azonban így is a 2022-es választás egyik központi témája lehet. A probléma koránt sincs megoldva, a szövetségi adatok szerint az otthon szegénységben élő német nyugdíjasok aránya a 2017-es 16 százalékról 19 százalékra emelkedett.

Waldemar Häckstatter azt mondja, egy percig sem bánta meg, hogy Bulgáriába költözött, és ha havi 5 ezer euró lenne a nyugdíja, most már akkor sem települne vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bulgária elvándorlás németország nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.