Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 12:18 Világ

A kenyér is nagyon megdrágulhat, ha kitör a háború Ukrajnában

Ukrajna hagyományosan Európa éléskamrájának számít, így nem meglepő, hogy az ország körüli nagyhatalmi feszültség a nemzetközi gabonapiacon is érezteti hatását. A kereskedők 2014-ben is idegesek voltak, amikor Oroszország megszállta és elcsatolta a Krímet Ukrajnától, emellett pedig segítette az ország keleti régióiban kirobbant felkelést.

Ez akkor végül nem érintette lényegesen egyik ország gabonaexportját sem, és egyelőre jelenleg is ez a helyzet, de már a háború lehetősége is elég volt ahhoz, hogy a világszerte meghatározónak számító chicagói árutőzsdén 10 százalékkal dráguljon a búza január közepéhez képest – írja a Bloomberg. (Rekordról azért nincs szó, november vége felé volt a mostaninál drágább is a kenyérgabona.)

A Nemzetközi Gabonaszövetség 2021-22-es szezonra vonatkozó becslése szerint Ukrajna összesen 63 millió tonna búzát, kukoricát és árpát exportál, Oroszország pedig további 40 millió tonnát. Ez együtt a nemzetközileg kereskedett mennyiség durván negyede, így egy kiterjedt fegyveres konfliktus, kikötők blokádja vagy kereskedelmi büntetőintézkedés igen érzékenyen érintené a világpiacot.

Ahol ráadásul már most is magasak az élelmiszerárak, és az élelmiszer-infláció idehaza is tetten érhető, nemcsak az általunk megfigyelt kiskereskedelmi üzletláncokban, hanem a KSH hivatalos statisztikájában is. Nem véletlen, hogy a kormány a lisztet is felvette azoknak az alapvető élelmiszereknek a listájára, amelyeknél az üzleteknek február 1-től vissza kell térniük a tavaly október 15-i áraikhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb kétmillió magyart célozza a kormány a bolti árstoppalA magyar beszállítókat és a kiskereskedelem magyar szereplőit nehéz helyzetbe hozhatja a kormány új intézkedése, amely egy átlagos bevásárlókosár tartalmának apró részére lesz csak hatással.

Magyarország ugyan nemcsak önellátó gabonákból és azon belül búzából, hanem exportra is jut, de ettől még idehaza is a nemzetközi árutőzsdei terményárak a meghatározóak. Azaz ha esetleg egy eldurvuló konfliktus miatt ezek tartósan emelkednek, az előbb-utóbb a hazai üzletekbe is eljutna. Ez persze függ egyebek mellett a beszállítói szerződésektől és a hatósági intézkedésektől is, de például a kenyérféleségekre nem vonatkozik az árak kormányzati időutaztatása, ezeknél továbbra is szabad kezük van a kiskereskedőknek.

Gabonapiaci szempontból nálunk mindenesetre jobban kell tartania egy esetleges orosz-ukrán háborútól az ukrán búza legnagyobb vevőinek, Indonéziának, Egyiptomnak, Törökországnak, Pakisztánnak, Szaúd-Arábiának és Bangladesnek. Ezek a mostani gabonaszezon első felében összesen 9 millió tonna búzát vettek Ukrajnából, és minden bizonnyal folytatják vásárlásaikat, amennyiben nem lesz fennakadás.

A gabonapiac mindenesetre kifejezetten nyugodtnak mondható a gázkereskedelemhez képest, ahol Oroszország kiemelkedő szerepe miatt még az is kérdés, hogy lenne-e elég energiahordozó abban az esetben, ha megszűnne az Európába irányuló orosz export. Ahogy tegnap bemutattuk, attól nem kell tartani, hogy az európai otthonok földgáz nélkül maradnának a fűtési szezon hátralévő részében, a piaci gázárak viszont minden bizonnyal nagyon durván elszállnának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobniOlyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy bevásárlásunk egy éve még 16 ezer forint sem volt, most 18 ezer forint környékén vanNagyot fordult a világ 2021 végére, decemberben a méréseink szerint 13-15 százalékra ugrott az élelmiszerinfláció üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza földgáz gabona háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.