Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 12:18 Világ

A kenyér is nagyon megdrágulhat, ha kitör a háború Ukrajnában

Ukrajna hagyományosan Európa éléskamrájának számít, így nem meglepő, hogy az ország körüli nagyhatalmi feszültség a nemzetközi gabonapiacon is érezteti hatását. A kereskedők 2014-ben is idegesek voltak, amikor Oroszország megszállta és elcsatolta a Krímet Ukrajnától, emellett pedig segítette az ország keleti régióiban kirobbant felkelést.

Ez akkor végül nem érintette lényegesen egyik ország gabonaexportját sem, és egyelőre jelenleg is ez a helyzet, de már a háború lehetősége is elég volt ahhoz, hogy a világszerte meghatározónak számító chicagói árutőzsdén 10 százalékkal dráguljon a búza január közepéhez képest – írja a Bloomberg. (Rekordról azért nincs szó, november vége felé volt a mostaninál drágább is a kenyérgabona.)

A Nemzetközi Gabonaszövetség 2021-22-es szezonra vonatkozó becslése szerint Ukrajna összesen 63 millió tonna búzát, kukoricát és árpát exportál, Oroszország pedig további 40 millió tonnát. Ez együtt a nemzetközileg kereskedett mennyiség durván negyede, így egy kiterjedt fegyveres konfliktus, kikötők blokádja vagy kereskedelmi büntetőintézkedés igen érzékenyen érintené a világpiacot.

Ahol ráadásul már most is magasak az élelmiszerárak, és az élelmiszer-infláció idehaza is tetten érhető, nemcsak az általunk megfigyelt kiskereskedelmi üzletláncokban, hanem a KSH hivatalos statisztikájában is. Nem véletlen, hogy a kormány a lisztet is felvette azoknak az alapvető élelmiszereknek a listájára, amelyeknél az üzleteknek február 1-től vissza kell térniük a tavaly október 15-i áraikhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb kétmillió magyart célozza a kormány a bolti árstoppalA magyar beszállítókat és a kiskereskedelem magyar szereplőit nehéz helyzetbe hozhatja a kormány új intézkedése, amely egy átlagos bevásárlókosár tartalmának apró részére lesz csak hatással.

Magyarország ugyan nemcsak önellátó gabonákból és azon belül búzából, hanem exportra is jut, de ettől még idehaza is a nemzetközi árutőzsdei terményárak a meghatározóak. Azaz ha esetleg egy eldurvuló konfliktus miatt ezek tartósan emelkednek, az előbb-utóbb a hazai üzletekbe is eljutna. Ez persze függ egyebek mellett a beszállítói szerződésektől és a hatósági intézkedésektől is, de például a kenyérféleségekre nem vonatkozik az árak kormányzati időutaztatása, ezeknél továbbra is szabad kezük van a kiskereskedőknek.

Gabonapiaci szempontból nálunk mindenesetre jobban kell tartania egy esetleges orosz-ukrán háborútól az ukrán búza legnagyobb vevőinek, Indonéziának, Egyiptomnak, Törökországnak, Pakisztánnak, Szaúd-Arábiának és Bangladesnek. Ezek a mostani gabonaszezon első felében összesen 9 millió tonna búzát vettek Ukrajnából, és minden bizonnyal folytatják vásárlásaikat, amennyiben nem lesz fennakadás.

A gabonapiac mindenesetre kifejezetten nyugodtnak mondható a gázkereskedelemhez képest, ahol Oroszország kiemelkedő szerepe miatt még az is kérdés, hogy lenne-e elég energiahordozó abban az esetben, ha megszűnne az Európába irányuló orosz export. Ahogy tegnap bemutattuk, attól nem kell tartani, hogy az európai otthonok földgáz nélkül maradnának a fűtési szezon hátralévő részében, a piaci gázárak viszont minden bizonnyal nagyon durván elszállnának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobniOlyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy bevásárlásunk egy éve még 16 ezer forint sem volt, most 18 ezer forint környékén vanNagyot fordult a világ 2021 végére, decemberben a méréseink szerint 13-15 százalékra ugrott az élelmiszerinfláció üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza földgáz gabona háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.