Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 2. 13:35 Világ

Felszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből Kínában

A kínai kormány utasította a helyi hatóságokat, hogy biztosítsák a megfelelő élelmiszer-ellátást a téli hónapokban, egyben arra bátorította az embereket, hogy legyen otthon alapélelmiszerekből megfelelő készletük. Míg a dolog első részében semmi meglepő nincs – idén többször is kaptak hasonló iránymutatást a helyhatóságok –, a második része már érdekesebb, hiszen egy ilyen tanács könnyen felvásárlási pánikot okozhat.

A koronavírus-járvány nyomán a világ sok részén megfigyelhető volt, hogy a következményektől – például a lezárásoktól – megrémült emberek megrohanták a boltokat, és vittek szinte mindent az élesztőtől kezdve a konzerveken át a WC-papírig. Vagy egészen friss példa a hazai Adblue-helyzet: a Mol következetesen állítja, hogy nem lenne hiány a korszerű dízelmotorokhoz szükséges adalékanyagból, de mivel pánikvásárlások kezdődtek, ezért a máskor elegendő készletek gyorsan elfogytak a benzinkutakon.

Mivel egy ilyen helyzet nagyon könnyen kialakul, a vállalatok és kormányok mindent meg szoktak tenni ennek elkerülése érdekében – ezért is furcsa a kínai gazdasági minisztérium említett tanácsa. Arról ugyan nincs hír, hogy ez felvásárlási pánikot okozott volna az országban, de az interneten elindult a spekuláció arról, mi lehet a háttérben. Többen egy Tajvannal szembeni közeledő konfliktusra tippeltek, míg mások a járvány várható súlyosbodására gyanakodtak. Miután a minisztériumban látták a felzúdulást, a média igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, csak azért tanácsolták a bespájzolást, hogy ne legyen gond, ha a járvány miatt karanténba kerül valaki.

Egyelőre ugyanakkor talán az időjárás a legnagyobb kockázat az élelmiszer-ellátás szempontjából. Az utóbbi hetek heves esőzései nyomán a zöldségek nagykereskedelmi árai máris sokat emelkedtek, és helyenként már többe kerülnek, mint a hús. Most a héten pedig egy hidegbetörés várható, amely az ország jelentős részén veti majd vissza akár 15 fokkal a hőmérsékletet, ami pedig az élelmiszerek szállítását befolyásolhatja kedvezőtlenül.

Rövid távon a kormányzati jó tanács a tartós élelmiszereket gyártó vállalatoknak használt leginkább, ahogy a Bloomberg írja, több ilyen cég részvényárfolyama 6-10 százalékot emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért vásároljuk fel a boltok tartalékait, ha tudjuk, hogy nem kell felhalmozni?Még a viselkedéstudománnyal foglalkozó tudósoknak is eszükbe jut az üres polcok láttán, hogy elspájzoljanak a maradék wc-papírból, de miért? Két tudós szerint alapvető emberi reflexek magyarázzák a pánikot.

Világ élelmiszer felvásárlás járvány Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.