Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 2. 13:35 Világ

Felszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből Kínában

A kínai kormány utasította a helyi hatóságokat, hogy biztosítsák a megfelelő élelmiszer-ellátást a téli hónapokban, egyben arra bátorította az embereket, hogy legyen otthon alapélelmiszerekből megfelelő készletük. Míg a dolog első részében semmi meglepő nincs – idén többször is kaptak hasonló iránymutatást a helyhatóságok –, a második része már érdekesebb, hiszen egy ilyen tanács könnyen felvásárlási pánikot okozhat.

A koronavírus-járvány nyomán a világ sok részén megfigyelhető volt, hogy a következményektől – például a lezárásoktól – megrémült emberek megrohanták a boltokat, és vittek szinte mindent az élesztőtől kezdve a konzerveken át a WC-papírig. Vagy egészen friss példa a hazai Adblue-helyzet: a Mol következetesen állítja, hogy nem lenne hiány a korszerű dízelmotorokhoz szükséges adalékanyagból, de mivel pánikvásárlások kezdődtek, ezért a máskor elegendő készletek gyorsan elfogytak a benzinkutakon.

Mivel egy ilyen helyzet nagyon könnyen kialakul, a vállalatok és kormányok mindent meg szoktak tenni ennek elkerülése érdekében – ezért is furcsa a kínai gazdasági minisztérium említett tanácsa. Arról ugyan nincs hír, hogy ez felvásárlási pánikot okozott volna az országban, de az interneten elindult a spekuláció arról, mi lehet a háttérben. Többen egy Tajvannal szembeni közeledő konfliktusra tippeltek, míg mások a járvány várható súlyosbodására gyanakodtak. Miután a minisztériumban látták a felzúdulást, a média igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, csak azért tanácsolták a bespájzolást, hogy ne legyen gond, ha a járvány miatt karanténba kerül valaki.

Egyelőre ugyanakkor talán az időjárás a legnagyobb kockázat az élelmiszer-ellátás szempontjából. Az utóbbi hetek heves esőzései nyomán a zöldségek nagykereskedelmi árai máris sokat emelkedtek, és helyenként már többe kerülnek, mint a hús. Most a héten pedig egy hidegbetörés várható, amely az ország jelentős részén veti majd vissza akár 15 fokkal a hőmérsékletet, ami pedig az élelmiszerek szállítását befolyásolhatja kedvezőtlenül.

Rövid távon a kormányzati jó tanács a tartós élelmiszereket gyártó vállalatoknak használt leginkább, ahogy a Bloomberg írja, több ilyen cég részvényárfolyama 6-10 százalékot emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért vásároljuk fel a boltok tartalékait, ha tudjuk, hogy nem kell felhalmozni?Még a viselkedéstudománnyal foglalkozó tudósoknak is eszükbe jut az üres polcok láttán, hogy elspájzoljanak a maradék wc-papírból, de miért? Két tudós szerint alapvető emberi reflexek magyarázzák a pánikot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer felvásárlás járvány Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.