Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. március 7. 12:56 Élet

Miért vásároljuk fel a boltok tartalékait, ha tudjuk, hogy nem kell felhalmozni?

A koronavírus okozta pánik miatt az emberek világszerte megrohamozták a boltokat, üresen polcokat hagyva maguk után. Magyarországon a kézfertőtlenítő, a szájmaszk, tartós élelmiszerek és italok fogytak úgy, hogy egyes termékkategóriákban ideiglenes áruhiány alakult ki. A helyzet odáig fajult, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyugtatgatta a lakosságot, hogy nincs szükség felhalmozásra.

Az ausztrál Monash Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézetének viselkedéstudományi részlegének két kutatója a Guardianen megjelent cikkében arról ír, hogy miközben

ők maguk is tudták, hogy felesleges pánikba esni, amikor a boltban járva látták az üres polcokat, megfordult a fejükben, hogy a megmaradt wc-papírból bedobjanak egy csomaggal a bevásárlókocsiba.

 

A kutatók ennek hatására kezdtek arról beszélgetni egymással, hogy milyen pszichológiai tényezők váltják ki a pánikot az emberekben.

Liam Smith és Celine Klemm szerint a média és ezen belül is a közösségi média jelentősen hozzájárul a pánikhoz. A kutatók szerint a média szerepe általánosságban az, hogy figyelmeztesse az embereket a veszélyekre, de emellett azokat az alapvető pszichológiai reflexeket is felerősíti, amik ilyen esetekben bekapcsolnak.

Smith és Klemm szerint három tényező határozza meg az emberek viselkedését, amikor felhalmozni kezdenek. A szűkösség, a csordaszellem – szebben fogalmazva, hogy a körülöttünk lévők hogyan viselkednek -, és a kontroll visszaszerzésének érzése.

A kutatók szerint az üres polcok végeredményben ugyanolyan jelzést küldenek az agyunknak, mint a média. Az üres polcok látványa a szűkösség érzetét kelti bennünk, és az emberek nem szeretik, ha fennáll annak az esélye, hogy hiányt szenvedjenek olyasmiből, amire szükségük van. Ez olyan erős érzelem, ami felülírja a racionális helyzetértékelésünket. A vásárlás pedig segít elkerülni azt az érzést, hogy kihagytunk valamit, amire később már nem lesz lehetőségünk.

A felvásárlási pánikot az is fokozza, hogy az emberek alapvető pszichológiájához tartozik, hogy – még ha tudat alatt is -, hajlamosak a csordaszellemre. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor megfigyeljük, hogy a többi ember hogy viselkedik, és alkalmazkodunk. Erről részletesebben is írtunk korábban a klímaváltozás pszichológiájával összefüggésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa úgyis száz cégen múlik az emberiség sorsa, akkor minek válogassam szét a szemetet?Nincs megoldás a klímaválságra rendszerszintű beavatkozás nélkül. De akkor miért fontos mégis, hogy átalakítsuk az életmódunkat?

Különösen igaz ez egy olyan stresszes helyzetben, amikor a csapból is az folyik, hogy benne van a pakliban, hogy megbetegszünk. Vagy amikor a teli szemetes mellé dobjuk a szemetet, ha már mások is odadobták a szemetet, vagy könnyebben bliccelünk a villamoson, ha tudjuk, hogy az is bliccel, akivel utazunk.

Ugyanez a mechanizmus működik akkor is, amikor el kell döntenünk, hogy egy helyzet veszélyes-e. Elég ha arra gondolunk, amikor egy épületben elkezd szólni a riasztó. Ilyenkor nem az az automatikus reakciónk, hogy elhagyjuk az épületet, előtte ugyanis mindenképpen megnézzük, hogy a többiek hogy reagálnak.

Csak akkor cselekszünk, ha mások is elkezdik elhagyni az épületet. Ugyanez történik akkor is, amikor felvásároljuk a készleteket a boltokban. Mindez ráadásul azt az érzetet is kelti bennünk, hogy nem vagyunk tehetetlenek, tettünk valamit azért, hogy felkészüljünk arra az esetre, hogy a járvány miatt otthon kell maradnunk.

A szakértők és a kormányok is arról beszélnek, hogy hogyan készülnek a járványra, ráadásul arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszereket túlterheli a járvány.

“Mindenhonnan azt halljuk, hogy készülődni kell. Akkor miért lepődünk meg, hogy az emberek pánikból vásárolni kezdenek?”

– teszik fel a kérdést a kutatók, akik szerint ezek olyan erős reflexek, hogy még rájuk is hatnak, annak ellenére, hogy tudósként jól ismerik őket.

Élet járvány koronavírus pánik pszichológia vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.