Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 18. 16:41 Világ

Jó befektetés volt az amerikai hadiipar az afganisztáni háború 20 éve alatt

George W. Bush amerikai elnök 2001. szeptember 18-án írta alá azt a törvényt, amely felhatalmazta arra, hogy – válaszul az egy héttel korábbi támadásokra – bevethesse a szükséges katonai erőt a terrorizmust támogató személyek, országok vagy szervezetek ellen. A következő hónapban pedig elkezdődött az az afganisztáni háború, amelynek mostani végkifejlete kapcsán rengeteg elemzés látott napvilágot a közel 20 évig tartó konfliktus mérlegéről.

A The Intercept cikkének szerzője azt nézte meg, hogyan teljesítettek a legnagyobb amerikai hadiipari vállalatok részvényei ebben az időszakban. Az eredmény szerint, ha valaki azon a bizonyos 2001. szeptember 18-i napon 10 ezer dollár értékben vásárolt egyenlő arányban a Boeing, a Raytheon, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a General Dynamics részvényeiből – és az osztalékot is rendre befektette – akkor a múlt heti záró árfolyamokkal számolva közel megtízszerezte a pénzét, egész pontosan 97 295 dollárt mutatna a befektetési számla egyenlege (adók és befektetési költségek levonása nélkül).

Ezt érdemes a legismertebb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 teljesítményéhez viszonyítani. Egy ezt egy az egyben lekövető passzív befektetési alappal nagyjából meg lehetett hatszorozni a befektetést, vagyis az említett vállalatok jelentősen, 58 százalékkal lehagyták a vezető tőzsdeindexet. Ráadásul ezek a cégek maguk is részei az S&P 500-as kosárnak, ezzel is számolva pedig még jelentősebb a felülteljesítésük.

Vállalat Éves átlaghozam (százalék) Teljes hozam (százalék)
Lockheed Martin 13,90 1235,60
Northrop Grumman 13,73 1196,14
Boeing 12,67 974,97
General Dynamics 10,46 625,37
Raytheon 7,62 331,49
S&P 500 index 9,46 516,67

Abban természetesen nincs semmi új, hogy a háborúk nem tesznek rosszat a hadiipari beszállítóknak, az már más kérdés, hogy ez a teljesítmény mennyiben köszönhető az Egyesült Államok afganisztáni szerepvállalásának. Hiszen közben az ország vívott egy nagyobb intenzitású háborút is Irakban, harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban, emellett pedig a hatalmas amerikai hadigépezet fenntartása, fejlesztése háborúk nélkül is rengeteg megrendelést hoz a hadiipari cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGeopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonákAfganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

Világ afganisztán egyesült államok háború hadiipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Mészáros R. Tamás
2022. november 29. 04:34 Világ

Épülnek, de a szkeptikusok szerint hasznavehetetlenek Kína elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozói és mesterséges szigetei

Kína számos mesterséges szigetet és katonai támaszpontot húzott fel a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Dél-kínai-tengeren. Új fotók alapján a bázisok kietlenek, ami egyes elemzők szerint azt jelzi, hogy azok gyenge minőségűek, és nem sok katonai hasznuk van.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.