Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 18. 16:41 Világ

Jó befektetés volt az amerikai hadiipar az afganisztáni háború 20 éve alatt

George W. Bush amerikai elnök 2001. szeptember 18-án írta alá azt a törvényt, amely felhatalmazta arra, hogy – válaszul az egy héttel korábbi támadásokra – bevethesse a szükséges katonai erőt a terrorizmust támogató személyek, országok vagy szervezetek ellen. A következő hónapban pedig elkezdődött az az afganisztáni háború, amelynek mostani végkifejlete kapcsán rengeteg elemzés látott napvilágot a közel 20 évig tartó konfliktus mérlegéről.

A The Intercept cikkének szerzője azt nézte meg, hogyan teljesítettek a legnagyobb amerikai hadiipari vállalatok részvényei ebben az időszakban. Az eredmény szerint, ha valaki azon a bizonyos 2001. szeptember 18-i napon 10 ezer dollár értékben vásárolt egyenlő arányban a Boeing, a Raytheon, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a General Dynamics részvényeiből – és az osztalékot is rendre befektette – akkor a múlt heti záró árfolyamokkal számolva közel megtízszerezte a pénzét, egész pontosan 97 295 dollárt mutatna a befektetési számla egyenlege (adók és befektetési költségek levonása nélkül).

Ezt érdemes a legismertebb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 teljesítményéhez viszonyítani. Egy ezt egy az egyben lekövető passzív befektetési alappal nagyjából meg lehetett hatszorozni a befektetést, vagyis az említett vállalatok jelentősen, 58 százalékkal lehagyták a vezető tőzsdeindexet. Ráadásul ezek a cégek maguk is részei az S&P 500-as kosárnak, ezzel is számolva pedig még jelentősebb a felülteljesítésük.

Vállalat Éves átlaghozam (százalék) Teljes hozam (százalék)
Lockheed Martin 13,90 1235,60
Northrop Grumman 13,73 1196,14
Boeing 12,67 974,97
General Dynamics 10,46 625,37
Raytheon 7,62 331,49
S&P 500 index 9,46 516,67

Abban természetesen nincs semmi új, hogy a háborúk nem tesznek rosszat a hadiipari beszállítóknak, az már más kérdés, hogy ez a teljesítmény mennyiben köszönhető az Egyesült Államok afganisztáni szerepvállalásának. Hiszen közben az ország vívott egy nagyobb intenzitású háborút is Irakban, harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban, emellett pedig a hatalmas amerikai hadigépezet fenntartása, fejlesztése háborúk nélkül is rengeteg megrendelést hoz a hadiipari cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGeopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonákAfganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

Világ afganisztán egyesült államok háború hadiipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.