Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 18. 16:41 Világ

Jó befektetés volt az amerikai hadiipar az afganisztáni háború 20 éve alatt

George W. Bush amerikai elnök 2001. szeptember 18-án írta alá azt a törvényt, amely felhatalmazta arra, hogy – válaszul az egy héttel korábbi támadásokra – bevethesse a szükséges katonai erőt a terrorizmust támogató személyek, országok vagy szervezetek ellen. A következő hónapban pedig elkezdődött az az afganisztáni háború, amelynek mostani végkifejlete kapcsán rengeteg elemzés látott napvilágot a közel 20 évig tartó konfliktus mérlegéről.

A The Intercept cikkének szerzője azt nézte meg, hogyan teljesítettek a legnagyobb amerikai hadiipari vállalatok részvényei ebben az időszakban. Az eredmény szerint, ha valaki azon a bizonyos 2001. szeptember 18-i napon 10 ezer dollár értékben vásárolt egyenlő arányban a Boeing, a Raytheon, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a General Dynamics részvényeiből – és az osztalékot is rendre befektette – akkor a múlt heti záró árfolyamokkal számolva közel megtízszerezte a pénzét, egész pontosan 97 295 dollárt mutatna a befektetési számla egyenlege (adók és befektetési költségek levonása nélkül).

Ezt érdemes a legismertebb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 teljesítményéhez viszonyítani. Egy ezt egy az egyben lekövető passzív befektetési alappal nagyjából meg lehetett hatszorozni a befektetést, vagyis az említett vállalatok jelentősen, 58 százalékkal lehagyták a vezető tőzsdeindexet. Ráadásul ezek a cégek maguk is részei az S&P 500-as kosárnak, ezzel is számolva pedig még jelentősebb a felülteljesítésük.

Vállalat Éves átlaghozam (százalék) Teljes hozam (százalék)
Lockheed Martin 13,90 1235,60
Northrop Grumman 13,73 1196,14
Boeing 12,67 974,97
General Dynamics 10,46 625,37
Raytheon 7,62 331,49
S&P 500 index 9,46 516,67

Abban természetesen nincs semmi új, hogy a háborúk nem tesznek rosszat a hadiipari beszállítóknak, az már más kérdés, hogy ez a teljesítmény mennyiben köszönhető az Egyesült Államok afganisztáni szerepvállalásának. Hiszen közben az ország vívott egy nagyobb intenzitású háborút is Irakban, harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban, emellett pedig a hatalmas amerikai hadigépezet fenntartása, fejlesztése háborúk nélkül is rengeteg megrendelést hoz a hadiipari cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGeopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonákAfganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ afganisztán egyesült államok háború hadiipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.