Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 12. 14:57 Világ

A szervezett bűnözés is ráment a kilónként akár egymillió forintot érő tengeri uborkára

Az óceánok különleges élőlényei a tengeri uborkák, amelyek csak külsejükben hasonlítanak zöldség névrokonukra, valójában a tüskésbőrűek közé tartozó állatok, akárcsak a tengeri csillagok vagy a tengeri sünök. A többnyire a mederfenéken élő tengeri uborkáknak nemcsak a kinézete sajátos, hanem az óceánok ökoszisztémájában is fontos szerepük van.

Lényegében a tengerek fenekén lévő üledék átszűrésével táplálkoznak. A szerves anyagokat megemésztik, a maradékot pedig kilökik magukból. A székletük így tisztább, mint az elfogyasztott üledék. A kijövő salakanyag pedig segít megakadályozni az algásodást, tisztítja a vizet, lassítja az óceánok savasodását, és fontos szerepe van a korallzátonyok megóvásában. A folyamatról itt lehet megnézni egy videót:

A tengeri uborkákra azonban egyre nagyobb a kereslet, ami miatt számos fajuk (a több mint 1500-ból) veszélyeztetetté vált. Elsősorban Kínában és Délkelet-Ázsiában keresett a tengeri uborka, mivel – elsősorban szárítva – kulináris ínyencség, és több ezer éve használja a kínai hagyományos orvoslás. Sokan – különösen Kínában – afrodiziákumnak (vágyfokozónak) is tartják.

A Guardian cikke szerint a növekvő kereslet miatt az elmúlt negyven évben több mint négyszeresére nőtt a tengeri uborkák ára, egyes ritkább fajok ára meghaladja az egymillió forintot kilogrammonként. A legértékesebb fajok populációja emiatt több mint 60 százalékkal csökkent.

Az ipari mértékű túlhalászat a hagyományos halászközösségeket is nehéz helyzetbe hozza. „Illegálisan halászó hajók hágják át a határokat, és gyűjtik ott össze a tengeri uborkákat, ahol mi szoktunk merülni. Elveszítjük a bevételi forrásunkat és őket gazdagítjuk” – mondta a Guardiannek egy helyi halász Srí Lankán. Hozzátette, jelentősen kevesebb tengeri uborkát tud összegyűjteni tíz évvel ezelőtthöz képest.

Tengeri uborkát sütnek Új-Kaledóniában, amely az utolsó helyek közé tartozik, ahol nem halászták túl az állatokat. Fotó: AFP

A tengeriuborka-halászatra a világ számos pontján rátelepült a szervezett bűnözés. Japánban az egyik legnagyobb helyi maffiacsoport, a Jakuza több tagját is őrizetbe vették illegális halászat miatt, Mexikóban halálos áldozata is volt a tengeriuborka-halászat miatt kialakult konfliktusoknak, és Afrikában is probléma a csempészet.

Reményt adhat viszont, hogy több országban betiltották a tengeri uborkák halászatát, és Indiában a világon elsőként tavaly kijelöltek egy természetvédelmi területet kifejezetten a tengeri uborkák számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszefogott pár apró szigetország a tonhalak megmentéséért, az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúltaNyolc csendes-óceáni szigetország összefogott a vizeiket túlhalászó külföldi szereplők ellen. Több pénzük lett és több haluk maradt.

Világ élővilág halászat tengeri uborka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

Olyan sok erdőt vágtak ki korábban, hogy az már a kakaó termesztését is hátráltatja, ezért magántőkét is mozgósítva szeretnék megfordítani a folyamatot.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.