Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 12. 14:57 Világ

A szervezett bűnözés is ráment a kilónként akár egymillió forintot érő tengeri uborkára

Az óceánok különleges élőlényei a tengeri uborkák, amelyek csak külsejükben hasonlítanak zöldség névrokonukra, valójában a tüskésbőrűek közé tartozó állatok, akárcsak a tengeri csillagok vagy a tengeri sünök. A többnyire a mederfenéken élő tengeri uborkáknak nemcsak a kinézete sajátos, hanem az óceánok ökoszisztémájában is fontos szerepük van.

Lényegében a tengerek fenekén lévő üledék átszűrésével táplálkoznak. A szerves anyagokat megemésztik, a maradékot pedig kilökik magukból. A székletük így tisztább, mint az elfogyasztott üledék. A kijövő salakanyag pedig segít megakadályozni az algásodást, tisztítja a vizet, lassítja az óceánok savasodását, és fontos szerepe van a korallzátonyok megóvásában. A folyamatról itt lehet megnézni egy videót:

A tengeri uborkákra azonban egyre nagyobb a kereslet, ami miatt számos fajuk (a több mint 1500-ból) veszélyeztetetté vált. Elsősorban Kínában és Délkelet-Ázsiában keresett a tengeri uborka, mivel – elsősorban szárítva – kulináris ínyencség, és több ezer éve használja a kínai hagyományos orvoslás. Sokan – különösen Kínában – afrodiziákumnak (vágyfokozónak) is tartják.

A Guardian cikke szerint a növekvő kereslet miatt az elmúlt negyven évben több mint négyszeresére nőtt a tengeri uborkák ára, egyes ritkább fajok ára meghaladja az egymillió forintot kilogrammonként. A legértékesebb fajok populációja emiatt több mint 60 százalékkal csökkent.

Az ipari mértékű túlhalászat a hagyományos halászközösségeket is nehéz helyzetbe hozza. „Illegálisan halászó hajók hágják át a határokat, és gyűjtik ott össze a tengeri uborkákat, ahol mi szoktunk merülni. Elveszítjük a bevételi forrásunkat és őket gazdagítjuk” – mondta a Guardiannek egy helyi halász Srí Lankán. Hozzátette, jelentősen kevesebb tengeri uborkát tud összegyűjteni tíz évvel ezelőtthöz képest.

Tengeri uborkát sütnek Új-Kaledóniában, amely az utolsó helyek közé tartozik, ahol nem halászták túl az állatokat. Fotó: AFP

A tengeriuborka-halászatra a világ számos pontján rátelepült a szervezett bűnözés. Japánban az egyik legnagyobb helyi maffiacsoport, a Jakuza több tagját is őrizetbe vették illegális halászat miatt, Mexikóban halálos áldozata is volt a tengeriuborka-halászat miatt kialakult konfliktusoknak, és Afrikában is probléma a csempészet.

Reményt adhat viszont, hogy több országban betiltották a tengeri uborkák halászatát, és Indiában a világon elsőként tavaly kijelöltek egy természetvédelmi területet kifejezetten a tengeri uborkák számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszefogott pár apró szigetország a tonhalak megmentéséért, az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúltaNyolc csendes-óceáni szigetország összefogott a vizeiket túlhalászó külföldi szereplők ellen. Több pénzük lett és több haluk maradt.

Világ élővilág halászat tengeri uborka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.