Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 10. 16:02 Világ

A gyári munkás nem maradhat otthon, ez is oka lehet a járvány kelet-európai pusztításának

Amíg nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű védőoltás, addig az otthonmaradás döntő fontosságú a koronavírus elleni védekezésben – de hogy erre mennyire van lehetőség az egyes országokban, az meglehetősen változatos képet mutat még az unión belül is. A járvány az első tavaszi hullámban még a dél- és bizonyos nyugat-európai országokban járt a legtöbb halálos áldozattal, az őszi második hullám óta viszont leginkább a kelet-közép-európai térségben tombol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globális járvány harmadik leghalálosabb napja volt kedden MagyarországonA hivatalos adatok alapján, amelyek viszont a kormány szerint nem összehasonlíthatóak. Megvizsgáltuk, hogy valóban így van-e.

Jól látszik mindez az alábbi ábrán az októberi és a novemberi hónapokat nézve, amikor a 2016 és 2019 közötti években regisztrált halálozások átlagához képest leginkább a környező országokban emelkedett meg az elhunytak száma: novemberben a többlethalálozás átlaga a nyugati országokban 28,5 százalék volt, míg Kelet-Közép-Európában 56, 1 százalékkal hunytak el többen ekkor, mint a megelőző négy év azonos időszakaiban.

A markáns különbség precíz magyarázata még várat magára, mindenesetre valószínűleg nem közömbös az országok gazdaságainak eltérő összetétele. Az ősz kezdete óta Európa-szerte bevezetett kijárási korlátozások leginkább a szolgáltató szektorok leállásával jártak, az iparvállalatok többnyire folytathatták a termelést – ez megnyilvánul a két ágazat konjunktúramutatóinak különbségeiben is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szolgáltatók búslakodnak, az iparban viszont kikezdhetetlen a jó hangulatÉles különbségek vannak a vállalati szféra üzleti klímájában, a lakosság kilátásai pedig lassan, de romlanak a visegrádi régióban.

A következő térképen jól látszik, hogy az ipar súlya a foglalkoztatásban különösen magas a járvány által különösen erősen sújtott Csehországban, de a régió többi országában is jellemzően magasabb arányokat láthatunk a többi tagállamhoz képest. A posztszocialista országokban átlagosan a foglalkoztatottak közel harmada dolgozik feldolgozóipari munkahelyeken, míg az unió többi részében ugyanez csak a dolgozók ötödéről mondható el.

A járvány súlyossága – pontosabban a többlethalálozások aránya – tavaly októberben és novemberben jelentős pozitív korrelációt is mutatott az ipari dolgozók részarányával, ami a fentebb körvonalazódó összefüggést statisztikailag is leírja.

Jól látszik fentebb az is, hogy egy éve, a tavaszi időszakban még épp fordított összefüggés mutatkozott a két mutató között, ekkor azonban a kontinensen nagyjából mindenütt egységesen leállították a nagyobb gyárakat, ami ősszel már egyáltalán nem volt jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk176 ezer magyar dolgozó nézi, ahogy satufékkel leáll az autóiparAz itteni gyárakkal együtt lassan a teljes európai járműipar leáll, így valószínűleg a beszállítóknak sem lesz más választásuk.

Noha ezekből az összefüggésekből messzemenő statisztikai következtetéseket hiba lenne levonni*A korrelációs elemzések egyrészt nem alkalmasak oksági kapcsolatok vizsgálatára, másrészt az ökológiai tévkövetkeztetés és a Simpson-paradoxon csapdáiba is könnyen beleeshetünk., a kapcsolat logikusnak látszik, és korábban már Magyarország megyéit vizsgálva is szembetűnőnek bizonyult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevésbé nőtt a halálozás azokban a megyékben, ahol otthon maradtak az emberekÉles különbségek vannak a Magyarország megyéi között abban, hogy az elmúlt hónapokban mekkora volt a halálozások többlete a járvány előtti időszakhoz képest.

A termelésben dolgozók értelemszerűen nem vonulhatnak home office-ba, ugyanakkor gazdasági szempontból a gyártósorok ismételt leállítása jókora áldozatokkal járt volna. Kutatások szerint azonban a munkába járás jelentős egészségügyi kockázatokat jelent, amit gyakorlati példák támasztanak alá, Magyarországról is.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint most már a termelést is egyre inkább fenyegető probléma a dolgozók fertőzés miatti kimaradása, ami szinte minden üzemet érint, ugyanakkor a vállalatok igyekeznek eltitkolni ezeket a gondokat. A gyárakban ugyan szigorú járványügyi előírások vannak, de az öltözőkben nehezen tarthatók be az óvintézkedések, műszakváltáskor pedig a tömegközlekedés járművein és a környező üzletekben sok munkás zsúfolódik össze – mindenesetre a gyárak leállítását egyelőre a szakmai szervezetek jellemzően nem látják szükségesnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

A vakcinák elosztása során is érdemes lehet a távmunkára alkalmatlan ipari munkakörökben dolgozókat előnyben részesíteni. Ezekben az állásokban gyakran egyszerűbb feladatokat végeznek a dolgozók, és kiszolgáltatottabbak a munkaadóik felé, ami például azzal is jár, hogy ódzkodnak a betegszabadságtól. Igaz, ősz óta sok olyan munkakörben sem tértek át távmunkára, ahol az megoldható lett volna, ami a munkahelyi fertőzések jelentőségét vélhetően tovább erősíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA táppénzadatok arra utalnak, hogy fertőzöttként is sokan dolgozhattakAz őszi koronavírus-hullám során kevesebben voltak táppénzen, mint az a járványstatisztikák alapján várható lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ halálozás ipar koronavírus többlet halálozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.