Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 3. 17:08 Adat

A szolgáltatók búslakodnak, az iparban viszont kikezdhetetlen a jó hangulat

Az üzleti helyzet szubjektív megítélését mérő beszerzési menedzserindexek (BMI vagy angolul PMI) januári értékei a feldolgozóipar töretlen optimizmusáról árulkodnak a visegrádi régióban és az eurózónában. Az iparvállalatokat nem érintette a járvány az ünnepekkor sok helyen – például Csehországban – tapasztalt harmadik felfutása, miután a második hullámot is optimistán tudták átvészelni. Sőt, a magyarországi helyzetmegítélés még javult is az utóbbi hónapban, a hazai konjunktúramutató felzárkózott az eurózónában mért szinthez, ahonnan tavaly nyáron leszakadt.

Az ipari termelés volumenindexeinek mostanra elérhető novemberi értékei is azt mutatják, hogy az ágazatot a járvány őszi fellángolása nem érintette meg.

Sajnos a szolgáltató szektort jellemző beszerzési menedzserindexek jóval kevesebb országból érhetők el, mindenesetre az eurózónában a szolgáltatók kilátásai már kevésbé kedvezők. Összességében tavaly nyár közepe óta lassan romló tendencia tapasztalható, aminek következtében már szeptemberben 50 pont alá süllyedt a mutató értéke – ez a pesszimista, rossz üzleti helyzetben lévő vállalkozások többségbe kerülésére utal.

A BMI-hez képest valamelyest más módszertant*Például a jórészt csak gyártást végző feldolgozóipar helyett a tágabb ipari ágazatra vonatkoznak az alábbi statisztikák, amibe többek között a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is beletartoznak. Továbbá az indexek nulla alatti értékei utalnak a pesszimista, a nulla feletti értékei pedig az optimista vállalatok túlsúlyára. követő, de hasonló céllal készülő uniós konjunktúrakutatás januári eredményei szerint is viszonylag stabil az ipar helyzete. A szolgáltatóké már kevésbé egyöntetű az eurózónában és a visegrádi országokban – Magyarországon például novemberben, a lezárások hónapjában a tavaszi mélypont közelébe zuhant a szektorban az üzleti bizalom, majd a következő két hónapban a fennmaradó szigorú szabályok ellenére visszatért az index a nyári szint közelébe.

A háztartási fogyasztók helyzete sem alakul valami fényesen, különösen a visegrádi országokban. Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában már az áprilisi mélységet közelítik a lakossági konjunktúraindexek, és a nyár vége óta Magyarországon is lassan, de szinte folyamatosan romlik a háztartások helyzetmegítélése. Az eurózónában az utóbbi hat-hét hónapban stagnálás volt tapasztalható e tekintetben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDerűlátóbbak lettek az európai iparvállalatok vezetői, mint 2019-ben voltakA járvány második hullámát szinte meg sem érzi az európai feldolgozóipar.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index bmi konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.