Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 7. 12:27 Adat

Derűlátóbbak lettek az európai iparvállalatok vezetői, mint 2019-ben voltak

A feldolgozóipari üzleti hangulatot decemberben sem törte le a járvány második hulláma és a bevezetett óvintézkedések, sőt, sok helyen a 2019-ben tapasztalt szintet is meghaladták 2020 végén az ágazat beszerzési menedzserindexei (BMI). Az eurózóna egészét nézve 2020 decemberében kétéves csúcsot döntött az üzleti helyzet szubjektív megítélését mérő index, a visegrádi régióban pedig a csehországi iparvállalatok vezetői számoltak be régen látott optimizmusról. Az elmúlt fél év során Lengyelországban is jobban alakult az üzleti klíma 2019-hez képest, míg Magyarországon megközelítőleg az akkorihoz hasonló szintre állt vissza a mutató a járvány első hulláma után. A változások következtében mindenesetre

a magyar BMI elvesztette a 2019-ben mért előnyét az eurózónához és a régiós országokhoz képest.

A cégvezetők vélekedése mellett a termelési reáladatok is alapvetően a V alakú kilábalásról tanúskodnak a feldolgozóipar tekintetében.

Az eurózónában a szolgáltatók kilátásai is valamelyest javultak 2020 legvégén – vélhetően a közelgő oltások híre ellensúlyozni tudta a sok országban karácsony időszakában bevezetett újabb szigorításokat

Az üzleti klíma év végi javulására utalnak nagyrészt az Európai Bizottság konjunktúrakutatásának eredményei is, igaz, az uniós adatok és a BMI módszertana között jelentős különbségek vannak (például a jórészt csak gyártást végző feldolgozóipar helyett a tágabb ipari ágazatra vonatkoznak az alábbi statisztikák, amibe többek között a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is beletartoznak), így azok összehasonlítása problémás. Mindenesetre a következő ábrán jól látszik, hogy a visegrádi országokban és az eurózónában a vállalati szféra döntően kedvezőbben értékelte a helyzetét az év végén, mint egy hónappal korábban, és a háztartások is optimistábbak lettek, Magyarország kivételével.

Magyarország esetében az uniós konjunktúramutatókat nézve érdemes továbbá kiemelni, hogy míg az év elején a különböző ágazatok alapvetően hasonló üzleti kilátásokkal bírtak, a járvány első és második hullámait követően jókora különbségek alakultak ki, ami a többi régiós országban is jellemző, szemben az eurózónával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kelet-európai ipari várakozások majdnem a járvány előtti szinten vannak, és előzik a nyugatiakatMagyarországon és Lengyelországban már majdnem a járvány előtti szinten működik a feldolgozóipar, és ebből a szempontból gyorsabban pattan vissza, mint az eurozóna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.