Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 17:54 Adat

A kelet-európai ipari várakozások majdnem a járvány előtti szinten vannak, és előzik a nyugatiakat

A feldolgozóipari vállalatok vezetői továbbra sem aggódnak a gazdasági helyzet miatt, a beszerzési menedzserindexek (BMI) legfrissebb, novemberi adatai is viszonylag kedvező feldolgozóipari üzleti klímát mutatnak. Úgy látszik tehát, hogy az elmúlt hetekben bevezetett járványügyi korlátozások az üzemek működését nem fogják vissza, és egyelőre a gazdaság többi részében – leginkább a szolgáltatások területén – tapasztalt visszaesés sem kezdi ki az ágazat kilátásait.

A fenti ábrán látható egyenlegmutatók 50 feletti értékei az optimista, az 50 alattiak pedig a pesszimista vezetői álláspontok többségét jelentik. Jól látszik, hogy a visegrádi régióban (Szlovákiát kivéve, mert onnan nincsenek adatok) és az eurózónában is a normálisnak tartott 45 és 60 pont közötti intervallumban maradtak a feldolgozóipari üzleti klímát jellemző indexek.

A szubjektív, cégvezetői benyomásokon alapuló mutatók mellett

a termelési reáladatok is arra utalnak, hogy a gyártással foglalkozó cégek gyorsan kilábaltak a járvány első hullámának válságos helyzetéből.

Az ipari termelés volumenindexe nemzetközi összehasonlításban még csak szeptemberre van meg, de a menedzserindexek alapján különösebb okunk nincs arra következtetni, hogy azóta jelentősebb fordulat történt volna.

Az ősz elejére mindenesetre

a visegrádi régióban már megközelítőleg a járványt megelőző szinten működött a feldolgozóipar (sőt, Lengyelországban és Magyarországon a január-februári szinthez egészen hasonló számokat regisztrált az Eurostat szeptemberben)

míg az eurózónában a 2020 elejinél csak valamivel alacsonyabb szintre emelkedett vissza az első hullám után a termelés.
 

Amint azt nemrég bemutattuk, a gazdaságban óriási törést okozott a járvány elleni védekezés, és ez továbbra is szembeötlő. Míg az ipar jól megy, a szolgáltatószektor üzleti helyzete tovább romlott novemberben. Igaz, ennek mutatója csak jóval kevesebb országra érhető el, az eurózóna adatai alapján mégis arra következtethetünk, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatások területén a kilátások között egyre szélesebbre nyílik az olló.

Az Európai Bizottság (más módszeren alapuló, ezért a fentiekkel nem jól összehasonlítható) üzleti és fogyasztói bizalomra vonatkozó adatgyűjtéséből az derül ki, hogy Magyarországon és az eurózónában a szolgáltató cégek és a háztartások kilátásai a legrosszabbak, míg a tágabb értelemben vett ipar (tehát nem csak a jórészt gyártást végző feldolgozóipar, hanem például a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is ide értendők) és az építőipar hozzájuk képest optimista.

A magyar szolgáltatószektor helyzete viszont különösen aggasztó, az alábbi ábrán látható, hogy a konjunktúramutatója novemberre az áprilisi mélypontot közelítette. Ennek következtében egyrészt az országon belül is messze pesszimistábbak az ágazat cégei a többiekhez képest, másrészt még régiós összehasonlításban is csak a szlovák építőiparban volt ennél mélyebb borúlátás. 

Az unió által közzétett konjunktúramutatók arról is árulkodnak, hogy még a sok szempontból hasonló visegrádi régión belül is meglehetősen változatos a gazdasági szereplők helyzetértékelése. Csehországban és különösen Szlovákiában például hatalmasak az ágazatok közötti különbségek, de ha csak a görbék alakjait figyeljük, már akkor is jól látszik, hogy a fertőzések második hulláma elsősorban a szolgáltatói szféra üzleti bizalmát rengette meg.

Érdemes a háztartási fogyasztók kilátásaira vonatkozó görbéket is alaposabban szemügyre venni. A lakossági hangulat ugyan mindenütt javult az áprilisi mélyponthoz képest, Csehország kivételével a visegrádi országokban a járvány két hulláma között sem tudott helyreállni. Őszre azonban a cseh egyéni fogyasztók kilátásai is letörtek, méghozzá annyira, hogy már az áprilisban tapasztalt szintet is alulmúlták.

Az elmúlt hónapokban a lakosság pesszimizmusa fokozódik a térség országában és az eurózónában is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságotAz ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Váczi István
2024. július 12. 14:27 Adat

Miközben a magyar ipart lehúzza az akku- és járműgyártás, a szlovák autóipar száguld

A magyar járműipar közel 15 százalékkal esett vissza májusban, a szlovák viszont 8 százalékkal nőtt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.