Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 17:54 Adat

A kelet-európai ipari várakozások majdnem a járvány előtti szinten vannak, és előzik a nyugatiakat

A feldolgozóipari vállalatok vezetői továbbra sem aggódnak a gazdasági helyzet miatt, a beszerzési menedzserindexek (BMI) legfrissebb, novemberi adatai is viszonylag kedvező feldolgozóipari üzleti klímát mutatnak. Úgy látszik tehát, hogy az elmúlt hetekben bevezetett járványügyi korlátozások az üzemek működését nem fogják vissza, és egyelőre a gazdaság többi részében – leginkább a szolgáltatások területén – tapasztalt visszaesés sem kezdi ki az ágazat kilátásait.

A fenti ábrán látható egyenlegmutatók 50 feletti értékei az optimista, az 50 alattiak pedig a pesszimista vezetői álláspontok többségét jelentik. Jól látszik, hogy a visegrádi régióban (Szlovákiát kivéve, mert onnan nincsenek adatok) és az eurózónában is a normálisnak tartott 45 és 60 pont közötti intervallumban maradtak a feldolgozóipari üzleti klímát jellemző indexek.

A szubjektív, cégvezetői benyomásokon alapuló mutatók mellett

a termelési reáladatok is arra utalnak, hogy a gyártással foglalkozó cégek gyorsan kilábaltak a járvány első hullámának válságos helyzetéből.

Az ipari termelés volumenindexe nemzetközi összehasonlításban még csak szeptemberre van meg, de a menedzserindexek alapján különösebb okunk nincs arra következtetni, hogy azóta jelentősebb fordulat történt volna.

Az ősz elejére mindenesetre

a visegrádi régióban már megközelítőleg a járványt megelőző szinten működött a feldolgozóipar (sőt, Lengyelországban és Magyarországon a január-februári szinthez egészen hasonló számokat regisztrált az Eurostat szeptemberben)

míg az eurózónában a 2020 elejinél csak valamivel alacsonyabb szintre emelkedett vissza az első hullám után a termelés.
 

Amint azt nemrég bemutattuk, a gazdaságban óriási törést okozott a járvány elleni védekezés, és ez továbbra is szembeötlő. Míg az ipar jól megy, a szolgáltatószektor üzleti helyzete tovább romlott novemberben. Igaz, ennek mutatója csak jóval kevesebb országra érhető el, az eurózóna adatai alapján mégis arra következtethetünk, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatások területén a kilátások között egyre szélesebbre nyílik az olló.

Az Európai Bizottság (más módszeren alapuló, ezért a fentiekkel nem jól összehasonlítható) üzleti és fogyasztói bizalomra vonatkozó adatgyűjtéséből az derül ki, hogy Magyarországon és az eurózónában a szolgáltató cégek és a háztartások kilátásai a legrosszabbak, míg a tágabb értelemben vett ipar (tehát nem csak a jórészt gyártást végző feldolgozóipar, hanem például a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is ide értendők) és az építőipar hozzájuk képest optimista.

A magyar szolgáltatószektor helyzete viszont különösen aggasztó, az alábbi ábrán látható, hogy a konjunktúramutatója novemberre az áprilisi mélypontot közelítette. Ennek következtében egyrészt az országon belül is messze pesszimistábbak az ágazat cégei a többiekhez képest, másrészt még régiós összehasonlításban is csak a szlovák építőiparban volt ennél mélyebb borúlátás. 

Az unió által közzétett konjunktúramutatók arról is árulkodnak, hogy még a sok szempontból hasonló visegrádi régión belül is meglehetősen változatos a gazdasági szereplők helyzetértékelése. Csehországban és különösen Szlovákiában például hatalmasak az ágazatok közötti különbségek, de ha csak a görbék alakjait figyeljük, már akkor is jól látszik, hogy a fertőzések második hulláma elsősorban a szolgáltatói szféra üzleti bizalmát rengette meg.

Érdemes a háztartási fogyasztók kilátásaira vonatkozó görbéket is alaposabban szemügyre venni. A lakossági hangulat ugyan mindenütt javult az áprilisi mélyponthoz képest, Csehország kivételével a visegrádi országokban a járvány két hulláma között sem tudott helyreállni. Őszre azonban a cseh egyéni fogyasztók kilátásai is letörtek, méghozzá annyira, hogy már az áprilisban tapasztalt szintet is alulmúlták.

Az elmúlt hónapokban a lakosság pesszimizmusa fokozódik a térség országában és az eurózónában is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságotAz ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.