Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 17:54 Adat

A kelet-európai ipari várakozások majdnem a járvány előtti szinten vannak, és előzik a nyugatiakat

A feldolgozóipari vállalatok vezetői továbbra sem aggódnak a gazdasági helyzet miatt, a beszerzési menedzserindexek (BMI) legfrissebb, novemberi adatai is viszonylag kedvező feldolgozóipari üzleti klímát mutatnak. Úgy látszik tehát, hogy az elmúlt hetekben bevezetett járványügyi korlátozások az üzemek működését nem fogják vissza, és egyelőre a gazdaság többi részében – leginkább a szolgáltatások területén – tapasztalt visszaesés sem kezdi ki az ágazat kilátásait.

A fenti ábrán látható egyenlegmutatók 50 feletti értékei az optimista, az 50 alattiak pedig a pesszimista vezetői álláspontok többségét jelentik. Jól látszik, hogy a visegrádi régióban (Szlovákiát kivéve, mert onnan nincsenek adatok) és az eurózónában is a normálisnak tartott 45 és 60 pont közötti intervallumban maradtak a feldolgozóipari üzleti klímát jellemző indexek.

A szubjektív, cégvezetői benyomásokon alapuló mutatók mellett

a termelési reáladatok is arra utalnak, hogy a gyártással foglalkozó cégek gyorsan kilábaltak a járvány első hullámának válságos helyzetéből.

Az ipari termelés volumenindexe nemzetközi összehasonlításban még csak szeptemberre van meg, de a menedzserindexek alapján különösebb okunk nincs arra következtetni, hogy azóta jelentősebb fordulat történt volna.

Az ősz elejére mindenesetre

a visegrádi régióban már megközelítőleg a járványt megelőző szinten működött a feldolgozóipar (sőt, Lengyelországban és Magyarországon a január-februári szinthez egészen hasonló számokat regisztrált az Eurostat szeptemberben)

míg az eurózónában a 2020 elejinél csak valamivel alacsonyabb szintre emelkedett vissza az első hullám után a termelés.
 

Amint azt nemrég bemutattuk, a gazdaságban óriási törést okozott a járvány elleni védekezés, és ez továbbra is szembeötlő. Míg az ipar jól megy, a szolgáltatószektor üzleti helyzete tovább romlott novemberben. Igaz, ennek mutatója csak jóval kevesebb országra érhető el, az eurózóna adatai alapján mégis arra következtethetünk, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatások területén a kilátások között egyre szélesebbre nyílik az olló.

Az Európai Bizottság (más módszeren alapuló, ezért a fentiekkel nem jól összehasonlítható) üzleti és fogyasztói bizalomra vonatkozó adatgyűjtéséből az derül ki, hogy Magyarországon és az eurózónában a szolgáltató cégek és a háztartások kilátásai a legrosszabbak, míg a tágabb értelemben vett ipar (tehát nem csak a jórészt gyártást végző feldolgozóipar, hanem például a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is ide értendők) és az építőipar hozzájuk képest optimista.

A magyar szolgáltatószektor helyzete viszont különösen aggasztó, az alábbi ábrán látható, hogy a konjunktúramutatója novemberre az áprilisi mélypontot közelítette. Ennek következtében egyrészt az országon belül is messze pesszimistábbak az ágazat cégei a többiekhez képest, másrészt még régiós összehasonlításban is csak a szlovák építőiparban volt ennél mélyebb borúlátás. 

Az unió által közzétett konjunktúramutatók arról is árulkodnak, hogy még a sok szempontból hasonló visegrádi régión belül is meglehetősen változatos a gazdasági szereplők helyzetértékelése. Csehországban és különösen Szlovákiában például hatalmasak az ágazatok közötti különbségek, de ha csak a görbék alakjait figyeljük, már akkor is jól látszik, hogy a fertőzések második hulláma elsősorban a szolgáltatói szféra üzleti bizalmát rengette meg.

Érdemes a háztartási fogyasztók kilátásaira vonatkozó görbéket is alaposabban szemügyre venni. A lakossági hangulat ugyan mindenütt javult az áprilisi mélyponthoz képest, Csehország kivételével a visegrádi országokban a járvány két hulláma között sem tudott helyreállni. Őszre azonban a cseh egyéni fogyasztók kilátásai is letörtek, méghozzá annyira, hogy már az áprilisban tapasztalt szintet is alulmúlták.

Az elmúlt hónapokban a lakosság pesszimizmusa fokozódik a térség országában és az eurózónában is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságotAz ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.